Reklama

Reklama

Medvědí ostrovy

  • USA Bear Islands
všechny plakáty
Ukázka z filmu

VOD (1)

Obsahy(1)

Skupina můžu vyráží na cestu po zamrzlé hladině východosibiřského moře a po krátkém putování přijíždí na opuštěnou meteorologickou stanici na ostrově Čtyřsloupový. Zůstávají několik dní, loví a mluví spolu. Vzpomínky lidí se v zasněžené krajině prolínají se vzpomínkami starých opuštěných budov. Místo ve kterém se na první pohled dávno zastavil čas se náštěvou můžu a prostřednictvím filmu znovu probouzí k životu. Když muži stanici opouštějí, zůstává stejná ve své sněhové nehybnosti, divák si ale prožil její přítomnost i minulost. Film je portrétem krajiny, její minulosti a člověka v ní.

Ve filmu Medvědí ostrovy navazuje Martin Ryšavý na své předchozí projekty, zaměřené na oblast ruské dálnovýchodní Republiky Sacha (Jakutie). Film se věnuje lidem z nejodlehlejší části tohoto území, kterou je Nižněkolymský okres, především pak obyvatelům rezervace ledních medvědů, nacházející se na Medvědích ostrovech ve Východosibiřském moři při ústí řeky Kolymy. Sleduje jejich putování na opuštěnou polární stanici, kde se v opuštěném zasněženém prostoru potkává minulost se současností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pomalu a velmi pozvolna ubíhající dokument o životě několika lidí na Sibiři. Mluveného slova tu není zase tak moc, ale přece jenom se zde nějaké najde, a to během historek upovídaného strýčka Váni a také při čtených písemností z opuštěné stanice-mimochodem nanejvýš zábavných. Jinak je tento snímek o nasávání hutné a skoro až magické atmosféry, k čemuž velmi napomáhá zvuk spolu s hudbou dua DVA. Nadprůměrný dokument, jehož zhlédnutí ztěžuje určitý uspávací potenciál, celkově slabší 4*. ()

bassator

všechny recenze uživatele

46th KVIFF 2011 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž (Medvědí ostrovy / BEAR ISLANDS / Medvědí ostrovy) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Lezla mi na nervy jen ta všudypřítomná zasněžená placka. Naštěstí liduprázdná. Slovy protagonistky dokumentu "psychologická neslučitelnost". ()

fremy 

všechny recenze uživatele

Ani po přečtení anotace mi nedošlo o čem dokument je. A to je špatně. Ovšem abych nekřivdil, pohled na krajinu a příběhy lidí jsou v jistých okamžicích zajímavé. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Musim říct, že se mi tenhle dokument líbil a jako jeden z mála nepůsobí televizně. Určitě je to tou tajemnou a zároveň romantickou krajinou, kde byl natočen. Úžasný obrazy a krásný tvary, které dovede vytvořit jen příroda. Ta zima je skutečně přenositelná i mimo plátno a celková atmosféra je nejlepší na celém filmu. Jinak jsem se nějak po celou dobu nemohl dostat pod kůži těm účastníkům - vyprávěli dlouho a někdy to až nudilo. Vždycky se ale střihlo na nějakou krajinu a bylo hned líp. Zajímavý jsou taky ty opuštěný místa, který vypadaly opravdu hodně zpustle, měly své kouzlo. Takže Medvědí ostrovy jsou relativně dobrý dokument, kde mám problém s postavami, kterým jsem se nemohl dostat pod kůži a tak nějak mě jejich osudy nezaujaly. Jinak ale stojí za vidění i v kině, což se o moc dokumentech říct nedá. 60% ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Výlet mezi trosky ruských stanic rozesetých v polární krajině, jejichž současná zachovalost i rozbitost působí fascinujícím dojmem místa, ze kterého najednou zmizeli lidé a vy nevíte kam. Mimo to jsme ale svědky rohovorů zdejších obyvatel, nezabívají se denní všednostmi, ale spíš obyčejným lidským zájmem. vyzdvihnout se musí i vysoká technická kvalita, dobrý střih i zapojení zvukové stránky. ()

feeme 

všechny recenze uživatele

Velmi autentické. Skoro nemám chuť hodnotit, protože se mi do toho plete nejen požitek z filmu, ale i samotný režisér, kterého jsme měli možnost v našem maloměstském kině vidět a slyšet osobně, a díky jehož čtení mi připadal film čitelnější a o dost prohloubenější, nikoliv už pouze záznamový, původně medvídků, posléze jiného tématu. Ač to možná překvapí, kromě dokumentu je snímek také slušná komedie! ()

myc-hal 

všechny recenze uživatele

Nikde nekončící krajina, která se zdá být úplně pustá, ale pak si člověk uvědomí, že se zde jen zastavil čas po rozpadu Sovětského svazu. Obdivuji hlavně to, kam se Martin Ryšavý dostal, kde viditelně nebyl jen jako návštěvník a že zde dokázal takto točit. (docalliance, 1/2011) ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Kladem tohoto dokumentu jsou záběry na krajinu, která je sama o sobě úžasná. Úsměvné jsou úryvky záznamů členů stanice na ostrově Čtyřsloupý (hlásím, že 150 litrů lihu, které jsem dostal, jsem vypil; soudruh utopil taktor v moři...). Bohužel se za celou dobu nedozvíme, kdo jsou lidé, které sledujeme - pochybuji, že by si jen tak udělali výlet do pustiny. Rovněž není jasné, jestli záběry opuštěné stanice jsou záběry z meteorologické stanice na ostrově Čtyřsloupý nebo z jiné stanice na pevnině. ()

lover

všechny recenze uživatele

Jednoduše pozorovatelský a díky tomu působivý snímek nenápadně ukazuje, kam Rusko/Sovětský svaz došel. ()

Blacker94 

všechny recenze uživatele

Zajímavý uklidńující snímek o osudech lidí, odehrávající se v úžasném prostředí pusté polární krajiny a opuštěné stanice, která je jak vystřižená ze hry S.T.A.L.K.E.R. To, že je snímek natočený na širokoúhlý objektiv atmosféru krajiny ještě více dokresluje. ()

Majoslav11 

všechny recenze uživatele

"Strýko Váňa chce tú mapu !" Pôsobivé zábery na krajinu a na život ľudí niekde pri Východosibírskom mori. Pomerne hutná atmosféra, dokreslená veľmi solídnou hudbou. Ale k dokonalému zážitku predsa len niečo chýba. Rozvláčne tempo mi nevadí, ani nízka kadencia dialógov. Za štyri hviezdy. ()

Lu2 

všechny recenze uživatele

Pusobivy dokument o jednom vylete na davno zapomenutou polarni meteorologickou stanici doplnena o komentare z deniku nalezeneho na stanici. ()

Sederik 

všechny recenze uživatele

Nevím, asi jsem byl při sledování naladěn na jinou notu než tvůrci filmu. Jedna hvězda za záběry sibiře a občas vtipný komentář z polární stanice, ale jinak hrozná nuda. ()

Reklama

Reklama