Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve Vietnamu zuří válka. Ticho střídá hrozivý zvuk samopalů. Ztráty na životech probouzejí v amerických vojácích touhu po pomstě mrtvých kamarádů. Terčem jejich běsnění se však stávají bezbranní obyvatelé vesnice My Lai. Pod jejich palbou umírají nevinní lidé... (oficiální text distributora)

Recenze (21)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

16.3.1968 po krátké dělostřelecké příprave vstoupila do vesnice My Lai 4 (byly ještě další 3) četa Charly 23. pěší divize Americal U.S. Army vysazená z vrtulníků. Velitelství předpokládalo, že se ve vesnici ukrývá Vietcong a vesničané jej zásobují a spolupracují s ním. Vojáci byli převážně odvedenci a jejich četa od nasazení ve Vitnamu utrpěla ztráty, poslední pak těsně před akcí My Lay Four. Ve vesnici se nepřítel nenašel, ale vojáci lační pomsty a krve nepřítele si stres začali po příkazu velitele k palbě vybíjet na bezbranných vesničanech. Řada z nich pak byla znásilněna, mučena či zohavena. My Lai je tak jedním z řady symbolů válečných zvěrstev nejen Vietnamské války. Snímek (což je chvályhodné) se snaží tento válečný zločin připomenout. Bohužel byl však neskutečným způsobem zfušován. A je to škoda. Stačilo málo a mohlo to být výrazně lepší. Vojáci US jsou dobově ustrojeni, skoro každý má tu svoji M16, pásy nábojů překřížené přes vesty, počmárané helmy s cigáry za síťkou, jsou z Vietnamu vyjukaní, snaží se být drsní a sprostí (FUCK, MOTHERFUCKER a SHIT tvoří třetinu dialogů snímku)... Bohužel jejich herecké výkony jsou na úrovni ochotníků a dialogy raději vůbec nebudu zmiňovat... Prakticky neustále se hádají, překřikují a to dokonce ve chvíli kdy jsou ukryti za minometné palby v kráteru... Každý jiný by se krčil a mlčel, ale oni si nadávají a řvou nesmyslné věty... Jednu chvíli jednotlivé postavy s vražděním nesouhlasí aby vzápětí jako první postříleli ženy a děti...žádná z postav se tu nijak neprofiluje snad vyjma velitele pěší čety kapitána Williama Calleye. Český dabing byl jedním slovem strašný, dokoukal jsem to v původní verzi s titulema. Další hrozivá věc ve filmu je technická a triková stránka. Zřejmě kvůli omezenému rozpočtu tvůrci do filmu nasadili pouze jeden reálný vrtulník Jet Ranger. Ostatní stroje (klasické HUEYE) jsou počítačově animovány...A to celkem hrozně. Lze si asi představit jak to tedy dopadne, když je jednotka vysazována z animovaných UH-1... To samé postihlo i F4 Phantomy a jejich napalmový nálet, který byl opravdu srandovní a na úrovni počítačových her devadesátývh let.... Jinak se snímek drží historické linie. Vraždy a hromadné popravy venkovanů jsou jediným dramatickým momentem filmu. Spíše však pro to, že si divák uvědomuje jaké to muselo ve skutečnosti být. Na rok vzniku 2009 je to zoufale odfláknuté a ty dvě hvězdy jsou za námět a reálné kulisy vesnice. Věřím, že vzít to do ruky Oliver Stone a sehnat na vznik filmu o pár tisíc dolarů navíc, vznikl oscarový snímek. Stone se i o natočení snažil, ale nedal dohromady prašule a navíc se nějak nepohodl s Bruce Willisem, který si měl dát hlavní roli a tak z projektu sešlo. Věčná škoda, po Četě, Červenci a Zemi jsme tu mohli mít další libůstku... Tohle je však jen za dva vystřílené zásobníky do M16. * * ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Asi se bude dost lidí divit(ale v mém případě asi moc ne), ale mě se film líbil, sice to kazila věc jménem podělaný efekty vrtulníků, které byly nadmíru zbytečné, a plno herců co hráli vietkong byly taky na nic, naneštěstí syrovost a celkové vyznění filmu ujde a najde se i pár dobrých scén, navíc dávám plus k naprosto parádnímu soundtracku který se nadmíru povedl. Ne není to nic co by se muselo vidět, ale já jsem si tím den nezkazil. ()

Morholt odpad!

všechny recenze uživatele

Amíci to vzali z gruntu a úplně naopak než normálně. Takže ideální pohoda ve vietnamský vesničce, kterou rozežene banda krvelačnejch soldátů v barvách jůesej. Hrůza, hrůza, hrůza! A teď nemám na mysli čin samotný, potažmo zvěrstva na plátně. Mám na mysli.......no...........tak nějak všechno. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Atmosféra válečného šílenství v tomto filmu funguje velmi dobře. Davová psychóza a touha po jakékoli pomstě šířená psychopaty mezi vojáky jakbysmet. Pro úplnost bych ráda dodala, že My Lai nebyla žádnou bitvou, neboť ve vesnici se nevyskytoval žádný ozbrojený Vietnamec. Byla plná pouze civilistů, žen, dětí, starců. Americkým vojákům dal vietkong kdesi v džungli na prdel a ti se pak pomstili na nejbližší vesnici, kterou vypálili. Přes 500 rolníků, žen, dětí a starých lidí postříleli, umlátili pažbou nebo upálili. Mladé dívky ještě předtím brutálně znásilnili. Za tento masakr nebyl nikdo z vojáků ani velitelů potrestán. Resp. jeden - kratším domácím vězením. Jsem zvědavá, kdy bude natočena další "vizitka" US Army ve světě, a sice bílým fosforem zmasakrované irácké město Falludža. Tam ale měli novináři zákaz vstupu, tudíž nejsou ani fotky a díky bílému fosforu ani iráčtí svědci. Pátá hvězda je za odvahu tvůrců. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

"...nepřítelem je každý, kdo se pokusí utéct, skrýt nebo projeví nepřátelství." Takže hlavně ženy a děti, které poklidně žily ve vesnici a hospodařily na rýžových polích. Osoby zodpovědné za tento incident dostaly skutečně směšné tresty, v podstatě jakoby se nic hrůzného nestalo. Tenhle film je pro mě bohužel velkým zklamáním. My Lai si takové zpracování nezaslouží. Třeba se někdy dočkám lepšího a působivějšího zpracování. Takhle všechno vyšumělo do ztracena. Milovníci válečných filmů si jenom udělají další zářez na pažbě. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Americká namachrovanost od začátku do konce vystupňovaná masakrem bezbranných civilistů.Rozkaz střílet,rozkaz zabíjet,prostě za rozkaz se dá schovat cokoliv i vlastní pochybnost o správnosti činů.Celá válka ve Vietnamu byla pro Američany velká bída kde jim v džungli nakopali zadky křováci v sandálech z pneumatik co svou odhodlaností převyšovali promoklé americké vojáky i jejich moderní techniku a masakrem si Amíci jen kompenzovali svou flustraci z války.Zastřelit,zmasakrovat a rychle si to vyfotit,ale svým dětem a vnoučatům to jistě neukazovali to své "hrdinství".Nejsem puritán ani citlivka,ale cílený masakr civilního obyvatelstva se mi vždycky hnusil a válečná zvrácenost je v tomto filmu vyobrazena vrchovatě. ()

Belbo odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tady to nezachránila ani úcta k zpracované události. My Lai dává pro tento rok jen těžko překonatelnou laťku odpadovým hodnocením. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

My Lai není špatný film bohužel trpí strašnými hereckými výkony. V některých místech jsou triky úplně taky strašné. Ale na podívání se to dá jen nečekejte nějaké zázraky určitě lepší než sračka Most Přes Řeky Kwai v nejnovější verzi ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Dostal som extremnu chut na film z Vietnamskej vojny a tak som si vybral tento film, ako horuceho kandidata na skvele natoceny film:) Film je asi natoceny podla skutocnej udalosti, ktora sa odohrala v takzvanej diere menom My Lai. Na zaciatku hned ukazali zakradajucich sa americkych vojakov cez vietnamsku dzunglu. Super mozno aj dojde na nejaku akciu a to uz rovno na zaciatku filmu, pomyslel si. Aj som sa jej dockal. Minometna palba na americku poziciu nasich milych americkych vojacikov vystrasila a boli uplne v prdeli co sa to deje okolo nich. Vybuchy min okolo nich boli take poloamaterske a dokonca aj ked dopadli na par krokov od nich, tak im sa nic nestalo. Mozno vietnamske miny mali ucinok , ako nejake podradne petardy z cinskej pyrotechniky, ktoru som kedysi vydaval predaval na trhoch v meste. A co sa tyka hereckych vykonoch tych vojakov, tak nestali za nic a ich herecke podanie vo filme bolo na bode mrazu. Potom sa film vliekol v nezmyselnych dialogoch, ktore ma ubijali a nicili tak moje nervy, ze preco take primitivne dialogy sem natesnali. Hlavna zapletka o com film je nebola prilis kratka, ale aj dost zbytocne predlzena. Zbytocne natahovanie stopaze filmu likvidovanim nevinnych obyvatelov tej osady a podpalovanie chatrci ma casom nudilo, ako aj cely zvysok filmu. Amaterske pocitacove vybuchy rakiet z helikopter boli naozaj odflaknute a aj cela tato cast filmu pri zbesilom niceni tej osady bola plna kriku obyvatelov a hukanie americkych vojakov na nich mi uz liezlo na nervy a mal som to chut uz vypnut, ale chcel som vidiet ako to skonci. Normalne aj lutujem, ze som videl koniec, lebo to aj tak stalo za velke smradlave hovno, ktore sa aj dalo lepsie spracovat, aby tak nesmrdelo a urobilo by tak z filmu nieco lepsie, ako je tento pokus o dobre odvedenej prace, ktora mimochodom ma od toho na mile daleko. ()

Nail odpad!

všechny recenze uživatele

No panečku to byla řádná kravina, jak zpracováním tak scénářem. To se opravdu jen tak nevidí. Toto opravdu mělo pramálo společného s válečným snímkem. Zprvu jsem tomu chtěl dát jednu hvězdu, ale za tu trapnost jsem to posunul do vod odpadů:-) ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Film dosť brutálne a reálne vystihuje americkú masakru vo Vietnamskej dedinke My Lai. Obdiv patrí hercom, ale aj tvorcom, ktorí sa rozhodli zverejniť túto ohavnú udalosť v pravdivom obraze. Škoda len, že americká armáda sa z toho nepoučila a stále koná zverstvá na civilných obyvateľoch rôznych okupovaných krajín. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Formální stránka filmu zde již byla podrobena oprávněné kritice. Ano bylo možné natočit po scenáristické, architektonické, trikové a herecké stránce dokonalejší obraz brutálního masakru několika set vietnamských civilistů. Nicméně film není ztráta času. Ukazuje jak se po miliónté a prvé opakuje (a bude opakovat) tragédie lidí, kteří se ocitnou ve špatný čas na špatném místě. Jedni na sebe vezmou osud obětí, druzí zešílivších vrahů. Ukazuje, jak je nátěr, toho co ráčíme nazývat „civilizovaným chováním“ slabý, pokud jsme kdesi v cizí, pro nás „hnusné“ zemi, vyděšení, frustrovaní útoky nepřítele a ztrátami kamarádů. Obraz masakru vyvolává pocit, jako by vojáci byli „mimo sebe“ a řídila je nějaká „temná síla“, nutící je zabíjet a zabíjet; teprve v závěru, kdy už z vesničanů nezbude téměř nikdo naživo, jako by se někteří vojáci probírali z vytržení zla. Takže ano, vojáci jakéhokoli státu, jsou schopni zvrhlého (bohužel jedinečně lidského chování) a vojáci USA nejsou žádná výjimka. Ostudou je, že za masakr byl odsouzen jen velitel krvavé akce, poručík William Calley – který byl ovšem po třech dnech skutečného a třech letech domácího vězení omilostněn. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nesehnal jsem snímek s originál zvukem. Dabing mi tam neseděl a vadil. Ne, že by byl tak špatný, jak se někde píše, to ne, byl, normální. Ale prostě bych chtěl film viděl s originálním zvukem. Snímek samotný nestojí za nic. Ani trikově, ani jinak. Nevadí mi špatné dialogy, čert ví co vše může způsobit smrtelný strach a stres v té nejvyšší míře. Vadilo mi prach bídné zpracování něčeho tak strašného, jako bylo My Lai. Možná i proto, že jsem četl „Rozhovory s Američany“ od Marka Lanea. Ne celou knihu, jen to co u nás za komančů vyšlo. Tam byly autentické výpovědi a člověku se z nich dělalo zle. Předpokládal jsem, že ve filmu se o tom bude alespoň mluvit. Tedy o tom jaká zvěrstva se tam děla. Zde se to však odbývá bez něčeho podobného. Film ve mne nedokázal probudit ani jednu emoci. Hlavně že jsem spoustu času pročuměl na malého kluka a jeho matku. Kolem nich se mluvilo zásadně jejich hatmatilkou, kterou nikdo nedaboval. Asi tušili že by to stejně k ničemu nebylo. +++++Tak se mi to podařilo sehnat v originále. Byl to sice naprosto jiný zážitek, ale názor na film neměním. Ten stupidní způsob podání mi lezl na nervy. Něco se děje, probíhá akce a děj přeskočí jinam, kde se neděje naprosto nic. Jen chodí matka s tím malým klukem Dongem. ()

jopal 

všechny recenze uživatele

nehodnotim dej, kostymi, herecke vykony, ci kvalitu filmu. Hodnotim odvahu tvorcov toto natocit. "Americki demokrati" ()

montel 

všechny recenze uživatele

Američtí vojáci, vedení zahleděným velitelem čety míří do vietnamské vesničky s názvem My Lai. Rozkaz z velitele zní jasně. Mají vesničku vyhladit a její obyvatele, mezi kterými není jediný voják Vietcongu povraždit. Velení se o této hrůzostrašné záležitosti dozví pozdě...Tak tohle se hrubě nepovedlo. Nejen, že film nemá žádný řád a nic nefunguje jak má, do toho se přidali neskutečně debilní herci a příšerné efekty, kdy kouř z výbuchu nahrazuje jakási počítačová mlha. Vše podpořil neskutečně hnusný český dabing. Takže, když už se do My Lai pustíte tak raději v původním znění. 35% ()

leonskennedy odpad!

všechny recenze uživatele

A to jako všichni věříte že ty rákosníci byli tak nevinní a hodní?Efekty hrůzný, herecký výkony doslova otřesný a ta hádka na začátku v tom kráteru to byl vrchol debility! ()

paax 

všechny recenze uživatele

Na to se fakt nedá dívat... vydržel jsem to 10minut. Tohle téma si zasloužilo opravdu dobré zpracování a ne z toho udělat nedělní televizní inscenaci. Brr. ()

Monco 

všechny recenze uživatele

Režisér se snažil udělat tzv. film o válce ve Vietnamu o neblahém masakru v My Lai. Těšil jsem se na toto dvd, ale ne, že bych byl zklamaný, ale čekal jsem od toho víc. Možná to bylo tím, že to dělal režisér, který k této látce měl daleko (oproti Stoneovi třeba), možná to bylo tím, že tam byli neznámí herci a taky mi přišlo, že všichni herci kromě poručíka a toho pilota podávají úplně stejný výkon. Všichni to zahráli stejně. Ten poručík tam byl jako blázen. Možná to tak bylo, možná ne. Škoda, že to nenatočil můj oblíbenec Oliver Stone. Tenhle film chtěl zpracovat už v roce 2007 pokud se nemýlim s Willisem. ()

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

Herecky i vizuálně je to slabší, ale stejně vždycky ocením podobné zobrazení pravdy, protože zas tolik filmů, podávajících takováto svědectví, není. A ačkoli některé válečné zločiny si připomínáme neustále o tomhle jsem se dozvěděl pouze díky tomuto snímku - i pro to ten počet hvězd.. ()

Reklama

Reklama