Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak se žije s nenávistí po dlouhých letech úspěchů? Vznikla Žena za pultem na politickou objednávku? Komu za socialismu vadila Jiřina Švorcová a kolika lidem ona sama ublížila? Odhalte Tajemství Jiřiny Švorcové ve speciálním dílu k seriálu Žena za pultem.Jiřina Švorcová v cyklu Tajemství odhalí jaké to je, když Vás národ střídavě miluje a nenávidí. Prozradí, jestli jí politici mluvili do natáčení erotických scén v její nejslavnější roli Ženy za pultem i proč ji po uvedení seriálu v zahraničí museli hlídat policisté. Otevřeně promluví o tom, který z kolegů ji na obrazovce i ve skutečnosti neměl rád. Zavzpomíná na hvězdnou slávu po filmu Král Šumavy, ale i profesní pád po roce 1989. Proč odmítla návrat na divadelní prkna a zažívá teď nečekaný comeback? Jiřina Švorcová se v cyklu Tajemství po letech vrací na místa spjatá s její kariérou. Účinkují: J.Švorcová, H.Maciuchová, J.Adamec, O.Brousek, L.Termerová, J.Lábus, M.Schmiedberger. (TV Barrandov)

(více)

Recenze (19)

Bart 

všechny recenze uživatele

Zklamání pro ty, kteří čekali špínu. Zklamání pro ty, kteří čekali nějakou pikantní ochutnávku z chystané vzpomínkové knihy Jiřiny Švorcové, kde prý "nenechala na nikom, kdo si to podle ní zasloužil, nit suchou". Zklamání pro ty, kteří čekali, že budou herečtí kolegové házet na Švorcovou špínu. Dokument rozhodně není obhajobou ani pranýřem Jiřiny Švorcové. Jeho jediným účelem bylo přilákat diváky k obrazovce na herečku, která se již léta "nesmí" objevit ve filmu ani v televizi. Druhotný účel byl upozornit diváky na chystané odvysílání seriálu Žena za pultem na Barrandově. Oba účely dokument snad splnil, nicméně výpovědní hodnota je malá. Dokument o životě této herečky bych čekal spíš od České televize (natočenou 13. komnatu s J. Švorcovou ČT odmítla od dodavatelské firmy odkoupit a odvysílat, prý "z ideologických důvodů" - demokracie 21. století). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V dnešní době naprosto zlomový dokument, který diváka inspiruje k další repríze Ženy za pultem, tentokrát na Barrandově. Ke slovu se kromě Jiřiny Švorcové dostává i řada jejích kolegů ze seriálu, lahůdková Hana Maciuchová, Lenka Termerová ze zeleniny a další, kteří v seriálu hráli menší role. Je poměrně škoda, že se do dokumentu nedostalo více hlavních tváří a defilé musel uzavřít Lábus, který měl skutečně v seriálu jen čurdu. Ale je skvělé, že byla připomenuta i fakta z kariéry Švorcové, která se běžně opomíjejí (její divadelní kariéra, parodox nižší periodicity obsazování ve filmu a v televizi); nicméně by to chtělo ještě lépe číst v její filmografii a všimnout si, že mezi Králem Šumavy a Horoucím srdcem uplynuly jen tři roky a nikoli pět. Osobně ji jako herečku mám nejraději v Temnu, což by stálo za připomínku ze všeho nejvíce, ale už samotná skutečnost, že ji filmaři po letech vytáhli na barrandovskou procházku a nechali ve finální podobě dokumentu hodně z jejích myšlenek, je neocenitelný pokrok. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jméno Jiřina Švorcová jsem poprvé zaregistroval v roce 2003, kdy se TV Prima rozhodla odvysílat seriál Žena za pultem. Nechápal jsem ty debaty, které rozhodnutí Primy nasadit tento seriál rozpoutalo, a stále nechápu, co je na tomto seriálu, případně na postavě paní Švorcové kontroverzního. Seriál samotný se mi totiž velice zalíbil (možná to bylo tím, že jsem se tehdy, když ho Prima vysílala, zrovna učil prodavačem) a hodnotím ho jako jeden z nejlepších, možná snad dokonce jako nejlepší český či československý seriál z těch, které jsem kdy viděl. A paní Švorcovou od té doby obdivuji a nebojím se říci, že je mi velmi sympatická a jako Anna Holubová se mi nesmazatelně zapsala do paměti. Tento dokument naprosto perfektně celý seriál doplňuje, paní Švorcová vzpomíná na natáčení seriálu, dozvídáme se zajímavé věci ze zákulisí, ale prostor dostávají i její tehdejší herečtí kolegové ze seriálu, z nichž žádný o ní nemluví špatně. Podíváme se také do míst, kde stávala prodejna, v níž se seriál natáčel, paní Švorcová si po mnoha letech vyzkouší obsluhu za pultem, ale samozřejmě dokument mapuje celý herecký i soukromý život paní Švorcové, nikoliv jen její nejslavnější roli, a pro diváky, jako jsem já, kteří toho o paní Švorcové příliš nevědí a chtějí se o ní něco dozvědět, je to rozhodně přínosný dokument s velkou výpovědní hodnotou, který prostě musím jako fanoušek seriálu Žena za pultem a jako člověk, který proti paní Švorcové nikdy nic neměl, náležitě ohodnotit. Bez váhání pět hvězd. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

V dokumentu, který vznikl nepochybně jako reklama na právě vysílaný seriál na TV Barrandov, je naštěstí více, než se možná zamýšlelo. Základy tvoří Žena za pultem, ovšem vedle toho lze vidět a slyšet velmi zajímavé informace, které nakonec vyúsťují ve slušný paradox, který způsobuje střet dvou vládnoucích garnitur. Jiřinu jistě nemusel nikdo nutit, ovšem režimem byla využívána, nyní byla, alespoň na krátkou dobu, využívána jednou komerční TV, která se uchytila v moři tohoto businessu, a proto, když je tu generace, a to i herecká, která seriál pamatuje, a která to dokonce může srovnat s dnešními pokusy, proč toho nevyužít, když z toho může něco být. Záběr na fotografování Jiřiny Švorcové a Jiřího Pomeje, je vskutku úsměvný. Švorcová byla nesmírně talentovaná, upřímná herečka, která se prostě moc zajímala o politiku doby a zůstala věrná v podstatě navždy. Divadlo její talent naštěstí zužitkovávalo, a vidět jí na živo, někdy v 70. i 80. letech, musel být skutečně zážitek. I v tomto tento dokument ujišťuje. Talent se ze současného, hereckého světa pomalu vytrácí, jde zde o reklamu na narcismus a heroismus, pravý talent a kumšt lze hledat i ve filmech, u kterých je potřeba vědět své, a které jsou povětšinou ve filmografii této herečky, i přesto je vyhledávám a užívám si její jedinečné herectví. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdo chce něco vědět o Jiřině Švorcové, musí se obrátit na literaturu (nejlépe na "Býti Švorcovou"). Kdo si chce plivnout po nyní již mrtvé komunistce, která se na rozdíl od mnoha jiných nestala aktivní členkou OF a jeho následujících stran, bude asi trošku zklamán, tento medailon Jiřiny Švorcové mu příliš prostoru nedá. Kdo se chce něco dozvědět o natáčení seriálu Žena za pultem, bude alespoň částečně uspokojen. Poněkud bych rozporovala název dokumentu. Všechna "tajemství" jsou veřejně známá a navíc Švorcová skutečně nehrála jen Annu Holubovou. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Samoúčelná propagace nedávné reprízy Dietlova seriálu Žena za pultem se stala v podstatě poslední veřejnou šancí také pro jeho hlavní protagonistku Jiřinu Švorcovou. Ale co vlastně vzniklo? Neškodná adorativní reklama, v níž herečka zkouší, jestli i po třiceti letech naservíruje třicet deka vlašáku, a bývalí kolegové na ni kulantně vzpomínají. Není příliš patrné, kde začíná a kde končí objektivita vůči Švorcové a zejména vůči kontextu doby. Nostalgického bylo řečeno příliš, pravdivého méně, to zřejmě proto, aby diváci nabyli dojmu, že se nic nezměnilo. Pak se logicky nabízí otázka, zda podobné manipulativní reportáže mají vůbec smysl. Leda ten komerční. Její život tak trochu připomíná hollywoodský příběh. Obyčejná dívka se stala slavnou a populární herečkou, muži ji milovali, ženy obdivovali, ale přišlo i zatracení a pád až na samé dno. Hotový hollywoodský osud! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dokument typu Film o seriálu z produkce TV Barrandov. Celkem vtipnými historkami a svižným tempem vybízí především ke sledování seriálu Žena za pultem na TV Barrandov. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Promo k seriálu Žena za pultem. Nic víc a nic méně. 1) Smířlivě laděné lehce adorační vzpomínky o natáčení seriálu nevypovídají příliš o době ani o herečce. Nemluví tu ani nikdo z jejích odpůrců._____ 2) Nevím, komu uškodila či komu pomohla, ba dokonce ani netuším, jaká byla herečka na divadle (že prý výborná). Ve filmech mě nijak nezaujala a dnes si jí všímám hlavně kvůli její politické angažovanosti._____ 3) Ať už ji budeme hodnotit jakkoli, jedno jasně prokázala - věrnost svým ideálům. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem na to koukat vůbec nechtěl. Proč bych měl trávit čas tím, že budu sledovat obhajobu někoho kdo si postavil hereckou kariéru na politice, nebo naopak sledovat házení špíny na někoho kdo mi za to nestojí. On je ale ten dokument víc zaměřen na Ženu za pultem a obsahově tak nějak proplouvá klidnými vodami a žádná bouřka se nekoná ani ze západu ani z východu. Po skončení si říkám, že je dobře, že se takové dokumenty točí. Další generace majíi vědět o tom co bylo a co si o této době myslí i ta "druhá" strana. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatný dokument .Líbila se mi poslední věta dokumentu:Pomáhala jsem seč mi síly stačili ve věcech, které by se bývaly nestali,kdyby nebylo bylo bývalo bylo to,co bylo...Kafka by měl radost :-) ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Ocenil jsem, že televize dala po dlouhých letech Jiřině Švorcové možnost objevit se na obrazovce. Za těch 20 let byly natočeny snad jen dva krátké dokumenty, kde tato herečka vystoupila. Ale zatím nebyl natočen žádný dokument, který by se jí plně věnoval. Což bohužel nebyl ani tento. Je evidentní, že Česká televize se jakékoli konfrontace s představitelkou bývalého režimu bojí. 20 let po revoluci mi to přijde zbytečné. Myslím si, že by diváky zajímalo, co tato kontroverzní osobnost prožívala v listopadu 89, jak vnímala srpen 68, kde brala stále tu bezmeznou víru v komunistickou stranu. Socialistické Československo patří k naší historii a bylo by velmi zajímavé, kdyby jsme měli i ten druhý pohled. Dokument se mi líbil, byl natočen především za účelem nalákat diváky na reprízu Ženy za pultem, to podlě mě splnil. Výpovědi herců a bývalých kolegů, jako samotná výpověď Jiřiny Švorcové byly zajímavé. Vtipný byl filmový trik s P. Haničincem roku 1977 a Švorcovou 2010. Jde vidět, že je stále dobrou herečkou. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Bezkonfliktní dokument na kterém mě zklamalo, že nebyla věnována větší pozornost divadelním rolím bezesporu dobře disponované herečky. Páteří je seriál Žena za pultem - sice nejpopulárnější role protagonistky, ale přecejenom se jedná o pouhou primitivní telenovelu.... ()

dawid

všechny recenze uživatele

Tohle ale není dokument! To je zcela bezzubý medailon ženy, která by (s pultem i bez něj) měla být při vší úctě zapomenuta. Kdy už si konečně lidi uvědomí, že Jiřina Švorcová byla jako herečka spíš spíš podprůměrná ? Kdy konečně padne mýtus Jaroslava Dietla jako génia? POZOR! Tento "dokument" neodhaluje vůbec žádná tajemství, nedozvíte se kolika lidem herečka ublížila. Oficiální text distributora lže, což ale není nic divného - jde tu o adoraci herečky, která žila v době lží. A těch lží se účastnila s maximální vervou a brutálním nasazením. Snímek je navíc promo k prolhanému normalizačnímu seriálu. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Ikdyž to byla komunistka, tak podle toho co se o ní psalo nebyla taková mrcha jako Světla Svozilová. A když po roce 1989 upadla pro film a asi i divadlo do zapomnění, tak měla právo zavzpomínat na svůj život. Já sice nesnáším budovatelské filmy a sleduji je jenom proto abych zjistila, kam až může dosáhnout jejich bizarnost, ale já prostě Jiřinu Švorcovou jako herečku jsem měla ráda. Hlavně za mlada to byla kočka. ()

petr.trep 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho více, škoda, mohlo tam vystupovat mnohem více lidí, zbytečně se některým dávalo více času. Myslím, že by si Jiřina Švorcová zasloužila více prostoru! Ale jsem rád, že se to s ní vůbec natočilo a hlavně odvysílalo. :) ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

V dokumentu je krásně popsán seriál Žena za pultem... A snad by si zasloužil i vlastní pořad. Ano Jiřina Švarcová je jistě kontroverzní člověk to je přece jasné, ale nic není černobílé...!! Ten konec stál za to a ty její slova by se měla tesat... ()

Reklama

Reklama