Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1776. Farmář Gilbert Martin krátce po svatbě přivádí z Alabamy svojí půvabnou novomanželku Lanu do srubu v údolí Mohawk River. Protože vyrostla ve městě v dobře situované rodině, je z počátku šokována drsnými podmínkami, v nichž se právě ocitla. Nebezpečí je obklopuje doslova na každém kroku. První velké zkoušce jsou Lana s Gilbertem vystaveni, když na jejich srub nečekaně zaútočí Indiáni. To je ale pouze počátek všech strastí a bolestí, které na ně čekají... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Oslnivě technicolorový (rok 1939!) melodramatický western s vlasteneckými hodnotami. Takže krásná kamera a naivita starého Hollywoodu, chemie mezi postavami bohužel nic extra. Na druhou stranu mě překvapil vývoj příběhu, kde hlavní postavy opravdu prochází sérií tragických událostí. Ford tady spíše než v interiérových dialogových scénách boduje ve snímání postav v krajině a režírování akce (první útok Indiánů je velmi zručně inscenovaná sekvence). A závěrečný běh je vyloženě roztomilá scéna. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Idealistická podívaná, ke které si John Ford nevybral zrovna nejlepší scénář (šílené dialogy). Velice je vtipná je pasáž kdy hlavní postava Gil (Henry Fonda) utíká trojici indiánů doslova od noci do noci a ve finalé zabíhá za kopec, na kterém už jen trojice vysílených rudokožců padne únavou. | "Taky tě tak vyděsil tou zmíňkou o zuřících pohanech a indiánech?" "Ne, vůbec sem na to nemyslila." "A na co si myslila?" "Na to jestli mě milujes tak moc jako já tebe." ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ač se nejedná o jeden z mistrových nejlepších filmů, je to dobrá podívaná se skvělým Henrym Fondou a Johnem Carradinem (i když měl málo prostoru). Na svoji dobu dosti realistická podívaná, která se vyvaruje zbytečnému patosu a přemíře vlastenectví (jasně, ten závěr, ale o to šlo). Jednu scénu si vypůjčil Michael Mann do "Posledního Mohykána". Uhodnete kterou? 60%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemný western s historickým nádechem. Hlavní hrdina je sympaťák a divák (alespoň já) se po 103 minut nenudí. Dobrá scéna je, když Gil (H. Fonda) běží pro pomoc a pronásledují jej 3 indiáni - dobře zpracovaná honička...Malý nedostatek:Když v jedné scéně kácí osadníci Mohawk River stromy, používají pouze sekery. V jednom záběru je ovšem krásně vidět, že na strom byla použita pila - krásný rovný řez. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Alfred Newman; Pěkná kamera i výprava, sympatický Henry Fonda, zlí a přihlouplí indiáni a trochu nuda. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Rok 1776, je všeobecne, notorický známy, najmä pre Američanov. Bola vyhlásená nezávislosť, keď sa 13 amerických kolónii ODTRHLO spod pazúrov vykorisťovateľov Britov. Historický snímok, LEGENDY a budúceho veterána, Johna Forda, sa príliš nezaoberá týmito skutočnými udalosťami, ale skôr radšej ukazuje - mladých novomanželov, ktorí prišli do údolia rozzúrených Indiánov, ktorí si radi vypijú. A ja som si niekoľkokrát pripadal, ako pekne pripitý, lebo nebyť Fondu s Colbertovou, tak moje hodnotenie by bolo výrazne horšie, až smrtonosné, ale okrem nich, to zachraňuje nominovaná kamera a vedľajší herecký výkon Edny May Oliver, ktorá ma aspoň prebrala zo spánku, ktorý mi neustále hrozil ! Veľa scén, je akoby za vlasy pritiahnutých, absolútne mimo môjho rozumného chápania... Najradšej by som to všetko okomentoval jedným, prostým slovíčkom, ktoré by zo mňa automaticky spravilo vulgárneho sedliačiska, a tak sa budem toho vyvarovať, aspoň na tejto filmovej stránke, kde sa to takýmito pomenovaniami, len tak hemží... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tak k dobrodružnému a válečnému snímku to mělo docela daleko. Sledujeme dva novomanžele, kteří chtějí začít nový život v divočině a sem tam jim do toho zasáhnou indiáni nebo válka za nezávislost. Bohužel je to děsně ukecaný a nudný a to, co by mohlo být zajímavý se odehrává mimo plátno. Celej film mě tak otrávil, že ten konec, kdy se konečně začalo něco dít jsem už jenom přetrpěl. Dvě hvězdičky dávám za Henryho Fondu, Claudette Colbert a Johna Carradina (který měl potenciál stát se skvělým záporákem, avšak bohužel jeho postava zůstala naprosto nevyužitá a vlastně úplně zbytečná) a taky za pěkný Technicolor. ničím jiným tenhle film zajímavý skutečně není. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dost nepovedený film. Příliš černobílý - Indiáni jsou krvelačné, opilé bestie (až na jednoho) a bílí Američané jsou ti správní (plus jedna černoška). Naivní je to až hrůza a Claudette Colbertová jakoby chvílemi zapomínala, že němému filmu už odzvonilo. Veškerá drmatičnost žádná. Ale komediální prvky byly vcelku zdařilé, stejně jako kamera dokázala sem tam udělat nějaký ten opravdu pěkný záběr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hoci teda reziser John Ford /Man who shoot Liberty Valance/ natocil uz podstatne lepsie filmy, tento sa mi vynimocne pacil. Realie okolo roku 1776 v udoli rieky Mohawk maju hodne do seba. Dialogy su na urovni, film ma dobre tempo a dobrych hercov ako Klodet Colbert, Henryho Fondu a Johna Karradina, takze aj herecke vykony tu su pritomne. Utok Indianov je potom masakrozna zalezitost, ktoru som si prave uzival : 70 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Posilování národní identity je důležité a pohádkové vyprávění o minulosti, ve které se kalil americký lid v boji proti nepřátelům má každý národ. O. Vávra by mohl vyprávět (a bohužel ve svých pamětech vypráví)!! Jako film naprostý ODPAD, jako příručka k pochopení národního cítění prostých Američanů neocenitelné!! A prý (dle přednášky před filmem) byl Ford na tento film velice hrdý. Ten nacionalismus... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Spracovaním aj po technickej stránke je to nadčasový snímok, vôbec by som mu netipoval rok výroby 1939, skôr o 20 rokov mladší dátum. Aj keď sa scény snažia byt trochu nadľahčené, celkom dobre popisujú krutosti a ťažký život, ktorý čakal obyčajných ľudí. Dramatické situácie nevynímajúc. A mladého H.Fondu by som ani nepoznal. Hodnotenie: 70% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

nie nie nedajte sa odradiť nízkym hodnotením, skúste sa pozriet na film očami svojic starých rodičov, kedy ten film vznikal, a na čo oni chodievali do biografov. Peknučký celuloidový snímok, žiadne technické vymoženosti a počítačové „digitály“, ani okázalé scény, jednoduchý scenár, réžia všetko ostatné stálo už len na kamere a hercoch. A to sa našim rodičom páčilo. A páči sa to aj mne :) ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

V podstatě jsem se dívala jen kvůli doplnění filmografie Henryho Fondy a Johna Forda. Dabing děs, Bebarová přehrávala, ale ona Claudette Colbert také nic moc, alespoň na začátku. Oddaný psí pohled zvlášť na svatbě mne přiváděl k šílenství. Martin Preis také Fondovi neseděl, byl plochý jak polabí. A tak průhledný jednooký muž jako padouch, moc prvoplánové. Nemohl by někdy mít jedno oko chudák klaďas? Lany mi bylo líto při pohledu na ten srub, pro dívku z bohaté rodiny v době kolem vyhlášení nezávislosti to musel být šok. A po domě ještě úlek ze starého indiána, to by dorazilo dnešní ženu, natož tehdejší skleníkovou květinku. Líbilo se mi, že Fonda tu hůl nespálil, ale vystavil na krbu. No co, stejně za chvíli shořela i s domem. Když sušili seno, tak to myslím byla sláma, ale těžko říct, zda nebyla chyba v překladu. Ovšem v průběhu filme se Lana ukázala jako ta statečnější, hlavně když si hledali zaměstnání. A starou paní McKlennarovou jsem si vyloženě užívala, byla asi nejsilnějším momentem jinak zcela průměrného filmu. Fonda byl po boji a zranění stále hladce oholen, to mi trochu vadilo. Indiánů a ohně bylo trochu moc a toho jednookého také, takže jsem si docela oddechla, když to skončilo. Všichni vzhlíželi k nové vlajce s 13 pruhy a 13 hvězdami, pravá Amerika. ()

Danoboss 

všechny recenze uživatele

Poznáte tie filmy, kde čakáte a čakáte a čakáte... a zrazu naskočia záverečné titulky? Tak presne takýto je film "Bubny víria", ale nebojte sa, víria tak strašne málo a slabo, že to ani neucítite. Tento film je skôr niečo ako "taskařice", niečo ako prvé príbehy Mickey Mousa, kde bol 5 minútový záber ako pár zvieratiek sa usmieva a hrá na hudobné nástroje a potom to končí.. presne takéto to je, nemá to normálny dej. Asi som len zhýčkaný filmami kde je nejaká zápletka či gradácia deja, tak preto sa mi tento film nepáčil.. dávam jednu hviezdu a plus ďalšiu za krásne farby vzhľadom k danému roku. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Docela rozporuplný western. Ford chtěl natočit agitku o tom, jak to měli američtí osadníci těžké při osídlování, jak museli čelit krvelačným indiánům i zlotřilým angličům při boji o svobodu. Centrem dění je mladý pár (Fonda a Colbertová) a jejich problémy. Je to šíleně černobílé (paradoxně v barvě), patetické a melodramatické, ale na druhou stranu se skvělou výpravou, barevnou kamerou a občas parádními scénami. Těch bitek tu moc není, ale na rok vzniku jsou slušné a scéna útěku hlavního hrdiny před indiány je výborná. Nudil jsem se i bavil, takže to nechávám průměrem na 2,5* a zaokrouhluji nahoru i vzhledem k roku 1939. ()

hammerhead 

všechny recenze uživatele

Až dosud jsem se domníval, že takhle hloupé dialogy jsou výsadou socialistické filmové produkce či mexických telenovel. Ani můj oblíbený Henry Fonda nedokázal zabránit tomu, abych se k smrti nenudil. Poměrně špatný film. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Solidně natočený western zasazený do bojů o nezávislost USA. Tempo je od samého počátku velice slušné a nepoleví až do konce. Jen mám problém s Henry Fondou v hlavní roli, přeci jen jsem dříve viděl Tenkrát na západě... ()

nmafan odpad!

všechny recenze uživatele

Typická fordovská vyprávěnka o tom, kterak ultrakladní, křesťansky smýšlející američané spravedlivě zvítězí nad krvelačnými pohanskými indiány. "Je to krásná vlajka, že ?" ()

Barak 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch horších westernů. Henry Fonda vypadá blbě, scénář se spoustou debilních chyb, postavy se místy chovají nelogicky a navíc je to strašně "proamerické".... 5/10 ()

Reklama

Reklama