Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1776. Farmář Gilbert Martin krátce po svatbě přivádí z Alabamy svojí půvabnou novomanželku Lanu do srubu v údolí Mohawk River. Protože vyrostla ve městě v dobře situované rodině, je z počátku šokována drsnými podmínkami, v nichž se právě ocitla. Nebezpečí je obklopuje doslova na každém kroku. První velké zkoušce jsou Lana s Gilbertem vystaveni, když na jejich srub nečekaně zaútočí Indiáni. To je ale pouze počátek všech strastí a bolestí, které na ně čekají... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hoci teda reziser John Ford /Man who shoot Liberty Valance/ natocil uz podstatne lepsie filmy, tento sa mi vynimocne pacil. Realie okolo roku 1776 v udoli rieky Mohawk maju hodne do seba. Dialogy su na urovni, film ma dobre tempo a dobrych hercov ako Klodet Colbert, Henryho Fondu a Johna Karradina, takze aj herecke vykony tu su pritomne. Utok Indianov je potom masakrozna zalezitost, ktoru som si prave uzival : 70 % ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dost nepovedený film. Příliš černobílý - Indiáni jsou krvelačné, opilé bestie (až na jednoho) a bílí Američané jsou ti správní (plus jedna černoška). Naivní je to až hrůza a Claudette Colbertová jakoby chvílemi zapomínala, že němému filmu už odzvonilo. Veškerá drmatičnost žádná. Ale komediální prvky byly vcelku zdařilé, stejně jako kamera dokázala sem tam udělat nějaký ten opravdu pěkný záběr. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Ač se nejedná o jeden z mistrových nejlepších filmů, je to dobrá podívaná se skvělým Henrym Fondou a Johnem Carradinem (i když měl málo prostoru). Na svoji dobu dosti realistická podívaná, která se vyvaruje zbytečnému patosu a přemíře vlastenectví (jasně, ten závěr, ale o to šlo). Jednu scénu si vypůjčil Michael Mann do "Posledního Mohykána". Uhodnete kterou? 60%. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Rok 1776, je všeobecne, notorický známy, najmä pre Američanov. Bola vyhlásená nezávislosť, keď sa 13 amerických kolónii ODTRHLO spod pazúrov vykorisťovateľov Britov. Historický snímok, LEGENDY a budúceho veterána, Johna Forda, sa príliš nezaoberá týmito skutočnými udalosťami, ale skôr radšej ukazuje - mladých novomanželov, ktorí prišli do údolia rozzúrených Indiánov, ktorí si radi vypijú. A ja som si niekoľkokrát pripadal, ako pekne pripitý, lebo nebyť Fondu s Colbertovou, tak moje hodnotenie by bolo výrazne horšie, až smrtonosné, ale okrem nich, to zachraňuje nominovaná kamera a vedľajší herecký výkon Edny May Oliver, ktorá ma aspoň prebrala zo spánku, ktorý mi neustále hrozil ! Veľa scén, je akoby za vlasy pritiahnutých, absolútne mimo môjho rozumného chápania... Najradšej by som to všetko okomentoval jedným, prostým slovíčkom, ktoré by zo mňa automaticky spravilo vulgárneho sedliačiska, a tak sa budem toho vyvarovať, aspoň na tejto filmovej stránke, kde sa to takýmito pomenovaniami, len tak hemží... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Oslnivě technicolorový (rok 1939!) melodramatický western s vlasteneckými hodnotami. Takže krásná kamera a naivita starého Hollywoodu, chemie mezi postavami bohužel nic extra. Na druhou stranu mě překvapil vývoj příběhu, kde hlavní postavy opravdu prochází sérií tragických událostí. Ford tady spíše než v interiérových dialogových scénách boduje ve snímání postav v krajině a režírování akce (první útok Indiánů je velmi zručně inscenovaná sekvence). A závěrečný běh je vyloženě roztomilá scéna. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Vo filme sa mala objaviť Linda Darnell, avšak producent Darryl Zanuck rozhodol, že bude pre ňu vhodnejšia úloha dievčaťa z vyššej spoločnosti vo filme Public Deb No. 1 (1940), v ktorom sa nakoniec taktiež neobjavila. (Michal74)
  • Prvý farebný film režiséra Johna Forda. (Michal74)

Reklama

Reklama