Reklama

Reklama

Film zachycuje pohnuté období pronásledování církve v Mexiku v první polovině 20. století, kdy se lid postavil na obranu katolické víry potírané vládou tehdejší zednářské kliky podporované ze Spojených států. Bylo to hnutí takzvaných kristerů, jejichž název je odvozen od slov Viva el Cristo Re, zvolání, se kterým umírali mexičtí mučedníci, kněží i laici, a se kterým se tito povstalci pouštěli do boje proti vládním vojskům prezidenta Eliase Callese, jenž zavedl proticírkevní zákony, které potíraly dokonce i samotné konání bohoslužeb. Boj proti církvi, její autonomii a takzvaným primitivním pověrám se staly programem tehdejší vlády a byl uskutečňován s nevídanou důsledností a krutostí, takže tehdejšímu mexickému prezidentu vynesly přezdívku mexický Nero. Toto období, jež je málo známé a bylo již tehdy obratnou vládní propagandou značně zkresleno, zachycuje mexický film vůbec poprvé v naprosté věrnosti historickým faktům. Lidová vzpoura se začala roku 1926 a skončila, byť ne úplně, roku 1929 dohodou mezi Mexikem a Svatým stolcem, který tak chtěl zastavit prolévání krve. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Film sice nedosahuje uměleckých kvalit jako např. Mise a je trochu rozvleklý, ale nelze mu dát méně než pět hvězdiček. Protikatolický krvavý režim v Mexiku i hlavní postavy mučedníků jsou skutečné, mnohé z nich již byly beatifikovány. Kdo nechápe a bude se na tento film dívat jen jako na western či válečný film, bude zklamán a nejspíš bude hodnotit nízko.Toto není pro zábavu k pivu a chipsům... ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mexický, megaepický western o polovojenskej kresťanskej domobrane, kde "kulky osobně menují". V závere doják srdcervúcejší jak Winetouova smrť. A dialógy o kresťanstve boli výborne vypointované, hoci stručné. Paráda! Fakt, že tento film ohodnotilo 266 ľudí a stále je červený, je pozoruhodný, lebo kresťanské filmy na CSFD normálne hodnotí len málo divákov a ateisti nie. Zato tu sa ozvali a ich postrehy sú veľmi dobré. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem slyšel Hornerův soundtrack, v němž se skladatel vrací do dob své největší slávy a recykluje Statečné srdce (téma ozbrojeného boje za svobodu proti vládě), Zorra (Mexiko) a třeba Nepřítele před branami (kristerové nikdy neminou, zatímco federales netrefí, ani když mají skupinu obklíčenou v atriu a pálí ze všech střech). Film samotný trpí útržkovitostí a přehnanou patetičností (jak už to u takto pojatých historických eposů bývá), ale A.Garcia příjemně překvapil. Nezapomněl, jak vypadat efektně před kamerou se zbraní (Neúplatní), a nepokazil ani nezbytné motivační proslovy. ()

Freemind odpad!

všechny recenze uživatele

Debilní, nesnesitelně sentimentální agitka na úrovni ruských propagandistických filmů. Rád bych ji ignoroval, ale v Polsku jsem narazil na křesťanské fanatiky, kteří se na tenhle škvár dívají jako na návod a tvrdí, že Evropa potřebuje novou kristiádu. 90.000 mrtvých kvůli imaginárnímu kamarádovi. Panenko skákavá. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Za me celkem zajimava podivana do mexickych dejin prvni poloviny dvacateho stoleti. Na do te doby nejdrazsi mexicky film bych mozna cekal lepsi vypravu a daleko lepsi akcni momenty, ktere jsou nekdy usmevne... Asi to ma sklony k nejake pekne telenovele, ale je to jejich styl a budme radi, ze vsichni netoci stejne. Pribehem me film oslovil. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení filmu trvalo 36 týdnů. (Mertax)
  • Filmovalo sa takmer na celom území Mexika, vrátane hlavného mesta Mexiko City, mesta Durango či Cuetzalan. (MikaelSVK)
  • Film je oproti původní verzi zkrácen o více jak 30 minut. (mehmed)

Reklama

Reklama