Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starověká kletba ožívá. Laskavá legenda z odvrácené strany. Svatého Mikuláše zná snad každý! Rok co rok se děti těší na hodného dědouška v červeném hávu, který rozdává sladkosti. Ovšem jen hrstka zasvěcených ví o tajemství přísně střeženém církví a vládou, že Mikuláš byl ve skutečnosti kacíř a masový vrah. Vlivem pradávné kletby se navíc každého 5. prosince, když je měsíc v úplňku, vrací ze záhrobí a s bandou věrných zlotřilců pořádá krvavý hon. Policista Goert, kterému v dětství Mikuláš vyvraždil rodinu, se snaží dalšímu krveprolití zabránit. Jenže nikdo mu nevěří... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

„Co se rýmuje s luck?“ - „Fuck!“ Jejda, tak takhle dobře jsem se už dlouho nepobavil. :-) Svatý Mikuláš a armáda (ne)mrtvých – to tu teda ještě nebylo. Holanďani, nedbaje na povídačky o mecenáši, vzali legendu za pačesy a vytřeli s ní zrak každému divákovi, který má alespoň trošku smysl pro humor. A já si vždycky říkal, že to s tím blahosklonným křesťanem bylo trošku jinak... :-) Ale pozor! Film obstojí i jako solidní horor, přestože v každém gore prvku je zároveň špetka ironie, takže mi pořád lehce ucukávaly koutky, přičemž několikrát jsem se neudržel a vyprskl smíchy. Když už jsme u toho gore. Některé mordy se skutečně povedly, především vyhlazení rodiny v roce 1968 je neskutečné žrádlo, až jsem si to musel pustit 2x. :-) Filmu postupně přece jen maličko dochází dech, i když samotné finále je velmi zdařilé. Tenhle druh filmů já prostě můžu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Premisa o demytizování Sv. Mikuláše jako masového vraha, který se při úplňku na 5. prosince vrací ze záhrobí a likviduje lidi, což úspěšně ututlává vláda i církev, skýtá veliký potenciál. Bohužel veškeré reference a parafráze na mikulášskou mytologii a tradující se zvyky, jsou realizované v podobě přehlédnutelných bonusů na okraji obrazu či bez rozvedení promrhané v dialozích postav. Právě dialogy jsou přední charakteristickou konstantou díla a jejich přemíra oproti divácky atraktivním scénám slibovaným žánrovými východisky zase představuje osudové úskalí filmu. Na začátku sice dialogy rozvádějí chytrou parafrázi na slasherová klišé (puberťáci zosobnění třicátníky si ve škole dávají křiklavě obscénní dárky, vyhlášená cudná dívka a panna se ukáže jako milenka třídního hezouna, který s ní zahýbá nejvíce promiskuitní dívce), ale posléze se stávají jen vatou, která pouze v lepším případě konstatuje fakta o vraždícím Mikulášovi. Hrátky se slasherem mizí a nastupuje fantaskní brakovka, kde občasné sekvence excesivně krvavých mordů, přestřelky a hrstka honiček prokládají nezáživné dialogy a vedlejší dějové linie. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nudný, dlouhý a otravný slasher. Mikuláš nemá plán zabíjení, prostě náhodně jde a někoho zabije. Původně jsem si myslel, že zabíjí ty, co se mu postaví do cesty, ale pak najednou vlezl do té nemocnice... Hlavní postava se v první polovině sotva objeví a nemá tam žádnou roli, až v druhé polovině k něčemu je. Proč nebyl hlavní postavou ten mladej kluk? Ten tam je většinu filmu... Kromě dvou nečekaných smrtí nic zajímavého, ani ten vraždící Mikuláš mě neoslovil. Původně jsem si myslel, že to bude komedie, když si tam na začátku dávají dárky někde ve třídě na střední škole, holka dostane robertka a spolužáci to slaví... No a pak pár fórků tam někde bylo, ale moc filmu nepřilepší. A ani občas povedené střihy to prostě nezachrání. 1* ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Umím si představit, že se tenhle ultra béčkový Horor, vysílá každý rok na Mikuláše po 22. hodině na některé Nizozemské televizní stanici, jako u nás Popelka na Štědrý večer. Mě to ale moc nenadchlo, nelíbil se mi celkový vzhled filmu, některé scény jsou až moc komický (běžící kůň s mikulášem po střechách). Brát vážně se to samozřejmě nedá, ale film nenabídne jedinou vtipnějsí scénu (na IMDb Komedie/Horor), kdybych si mohl říct jó, tohle byla celkem vtipná, Hororová komedie - to bych šel určitě s hodnocením vejš. Ale bohužel. Co chválím, jsou celkem povedené, některé mordy a pár dobrých lekaček. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Kdyby se ten film nebral tak moc vážně a měl aspoň nějakou humornou nadsázku, mohlo to dopadnout úplně jinak. Tohle je jinak absolutní hovadina s nesympatickými postavami, Mikulášem a jeho bandou, která si 5.12. jednou za 23 let za úplňku odskočí na nějaké místo na zemi a tam vraždí lidi a unáší malé děti. Mikuláš na bílém koni a jeho tlupa mají tak stupidní vizáž, které se může zaleknout snad opravdu jen malé dítě. Humor měl znamenat zřejmě - "jestli rozbušky nebyly vyrobeny v Číně", "Ne, na Taiwanu, výbušniny jsou z Číny." Hmmm, super. Věřím, že kdyby se látky chopil nějaký schopný režisér a scénárista, mohla by to být slušná zábava. Tady je pěknej pouze vizuál a to je prachbídně málo. Zlatej Fantom Amsterdamu!! ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama