Reklama

Reklama

Myung ryoung-027 ho

Severní Korea, 1986, 77 min

Režie:

Ki Mo Jung

Obsahy(1)

Během korejské války dostane vojenská výzvědná jednotka velitele Chol Ua zvláštní rozkaz číslo 27: musí se dostat na území Jižní Koreje a informovat o pozicích nepřítele. Povede se jim sice dostat přes hranice, v jihokorejském vlaku však vzbudí podezření místních vojáků a jsou nuceni vyskočit a schovávat se. Aby se dostali do města, kde je očekává informátorka Un Ha, musí se probít zástupy nepřátel, kteří však proti jejich bojovým technikám většinou nemají příliš šancí. (Raztubyl)

(více)

Recenze (6)

JFL 

všechny recenze uživatele

Velká homoerotická epopej o tom, že vojna není kojná, ale armáda ano, otevírá tabuizované téma vnitřního utrpení generálů, kteří musejí zůstávat v týlu a nemohou rozrážet vlny patosu a oddávat se mučitelskému heroismu s vojáky, které vyslali na bojiště. Stylově tento severokorejský válečný akčňák stojí rozkročený mezi ubíjející didaktičností propagandy (vždy ctnostní a vzorově upravení hrdinové Kimovy armády versus jihokorejští neoholení zlouni, kteří v každé scéně kouří a opírají se o flašku) a popcornovostí italských válečných brakovek typu "Inglorious Bastards", v nichž se tvůrci evidentně silně inspirovali. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Místo tohoto pokusu o film si raději pusťte libovolné propagandistické video se severokorejskými vojáky předvádějícími bojová umění (třeba tohle) - uvidíte prakticky tytéž techniky a požitek z jejich provedení vám nebude kazit vrcholně diletantská režie ani zoufalá snaha o filmové vyprávění. ()

Raztubyl 

všechny recenze uživatele

Klasické akčni béčko se vším všudy, včetně vybuchujícího konce a neprůstřelných hrdinů, jen s jedním velkým rozdílem - tady totiž hodni komunisti pobíjejí zlé kapitalisty. Hrdinové jsou špioni jež prošli zvláštním výcvikem, kde se učili přeskakovat jedoucí auta a jsou vyslání na nepřátelský jih. Jihokorejci jsou banda zarostlých gamblerů, kteři bijou děti a neumi se prát ani střílet. Akce je natočena dost podivně, většina akčních scén je totiž zrychlená tak že vypadá jako by je někdo přetáčel. Což je škoda, protože létající soudruzi občas předvádí slušné kousky, díky zrychlení ale boje vypadají spíš jak scény z grotesky. Parádní je ale jedna scéna z jihokorejského města, která misty vypadá jako přestřelka z westernu, i s útěkem na střeše parního vlaku. ()

Warle 

všechny recenze uživatele

Velmi exotická a tradičně především propagandistická záležitost které vévodí vyobrazení JK vojáků jako amerických wannabe gangsterů. Na poměry Severokorejské tvorby "zřejmě" celkem nadprůměrná záležitost (ono moc filmů z KLDR se do světa v koukatelné kvalitě nedostalo), která díky krátké stopáži ani nějak neurazí, ale určitě ani nějak moc nenadchne. Ale mohla by, kdyby trochu chtěla. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Exotické béčko, ale nenudil som sa. Z kinematografie KĽDR mám odsledovaných len niekoľko filmov, ale tento je ešte z tých lepších a pozerateľných. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Ryze propagandistický, akční filmový počin, který se zřejmě snažil držet tempo se svými hong-kongskými či americkými kolegy. Střihově nedotáhnutý film, který střídá žánrové pojetí stejně jako hlavní hrdinové kostýmy (přes převahu akce, se zde míchá špionážní drama, válečný film, do očí bijící reklama na KLDR či zpěvohra). Za zmínku stojí bojové scény, které jsou přeplněné úsměvnou jednozvukovou stopou úderů a které jsou zároveň kamerově zrychlené, to aby snad “severním” hrdinům dodaly nadlidštější rozměr oproti “jižním” nepřátelům (a ti jsou zde jasně definovaní). Nejen díky tomu, s připočtením toho správného (severního) úhlu pohledu, jsou bojovníci Oddílu 27 opravdu nepřekonatelní, ale zárověň i dojemně lidští. ()

Reklama

Reklama