Jaume BalagueróScénář:
Alberto MariniKamera:
Pablo RossoHudba:
Lucas VidalHrají:
Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Iris Almeida, Pep Tosar, Petra Martínez, Margarita Roset, Oriol Genís, Carlos Lasarte, Manel Dueso, Xavier Pujolràs (více)Obsahy(2)
César pracuje jako vrátný v bytovém domě v Barceloně. S úsměvem otevírá dveře nájemníkům a vyřizuje jejich stížnosti. Není to sice ta nejlepší práce na světě, ale on o změně místa neuvažuje. Jeho práce mu totiž umožňuje poznat všechny nájemníky domu, jejich denní harmonogram a zvyky. Ví o všech jejich příchodech a odchodech, zná jejich slabé stránky i tajemství. Může dokonce ovládat jejich životy, jitřit otevřené rány a ponořit se do nich. A to vše, aniž by proti němu vzniklo jakékoliv podezření. (oficiální text distributora)
Sústredená réžia, dôraz kladený na detail. Napínavé scény slušné, herecé výkony presne také, aké mali byť. Keby nedávno nevznikla podobná (aj keď prevedením značne slabšia) INTÍMNA PASCA, bol by môj zážitok určite silnejší. Žiadny extra príbeh, ale námet bol vyťažený do poslednej nitky... Mrazivý triler zo života, či skôr zo susedstva... ()
Vůbec jsem nepochopil, co tam v té bytovce dělá ten recepční. Vypadalo to, jak kdyby Španělé vymýšleli nesmyslné pozice, jenom aby snížili svojí brutální nezaměstnanost. Hlavní postava mi tudíž přišla naprosto zbytečná a klidně bych se bez ní obešel. Jenže na druhou stranu by zase nevznikl tenhle napínavý thriller, který toho z hororu moc nemá, ale zase budete napnutý jak špagát mezi dvěma budovami. Za mě dobrý, film mě nenechal oddechnout po celou jeho délku a Marta Etura to vyhnala solidní krásou. Jen nechápu, že to tomu recepčnímu všechno tak procházelo. Tvářil se na perfekcionistu, ale závěrem předvedl solidní amatérismus. Sesypaný domeček z karet je nic oproti tomu, co se dělo tady. ()
Balagueró vytvoril funkčné univerzum bytovky, z ktorej sa v priebehu deja skoro ani raz nevzdiali. Občas zakopne a nepodarí sa mu dopovedať veci (spáchala istá samovraždu alebo nie?). Prípadne sa príliš spolieha na zákon schválnosti (čo ak by dievča sprchu nielenže pustilo, ale aj do nej nakuklo, ako to bežne robilo po iné dni?). Oceňujem, že odolal a neurobil z Cézara masového vraha, hoci som pôvodne myslel, že vo filme bude viac mŕtvol. Takto je to mrazivejšie. Balagueró ma tak zmanipuloval, že som pohotovému a k improvizácii naklonenému Cézarovi často držal palce a bol som zvedavý, ako sa dostane zo situácie, z ktorej sa zdanlivo nedá vyviaznuť. Čo je dosť zvrátená manipulácia, ak vezmeme do úvahy, aké monštrum to je. Plus drastické zakončenie. ()
Balaguero si prešiel dlhú žánrovú cestu počas svojej kariéry a treba povedať, že je čím ďalej, tým istejší vo všetkých aspektoch žánru. Tu sa jedná skôr o triler, hororové prvky sú v ústraní. Niekoľko scén je zahnaných až do maximálneho napätia, čo dokáže zrejme len niekto, kto je v žánri doma. Či sa jedná aj o triler reálne psychologický, ťažko povedať, predstaviť si, či podobní blázni behajú po svete, je dosť odvážne. Ale ak sa niekto dlhodobo cíti osamele, môže to viesť všelikde.... ()
Jaume Balagueró rocks it! Obrovské překvapení - ne co se kvality týče, ale ve volbě žánru. Tohleto je thriller jako když vyšije - ano, párkrát tam vystříkne červená, ale tato podívaná vás především napne jako strunu. Snímek zachycuje asi týden života "na hlavu nemocného" domovníka (plešatý slizoun s uhlazeným chováním), který zaslepen láskou k jedné mladé nájemnici podniká noční výlety do jejího bytu a provádí tam....všecko možný. Od začátku do konce jsem valil bulvy v očekávání, jestli to tomu praseti zase projde. Velice zvláštní je, že po čase zjistíte, že mu vlastně držíte palce. :) Plný počet a vřelé doporučení! ()
- Ve scéně, kdy César (Luis Tosar) uklízí věci z nočního stolku, lze na něm vidět knihu s názvem "Oeuvre" od spisovatele Ingmara Bergmana. (Terva)
- „Mientras Duermes“ („Zatímco spíš“) je název televizního programu, pro který pracuje novinářka Ángela z filmu REC (2007) od režiséra Jaume Balagueró. (Polgedney)
- Filmovalo sa na viacerých miestach v katalánskej metropole Barcelona. (MikaelSVK)