Reklama

Reklama

Kolik je hodin?

(TV film)
  • Velká Británie Horizon: What Time Is It?
Velká Británie, 2008, 49 min

Režie:

Paul Olding

Hrají:

Brian Cox (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

Na rozdíl od zvířat jsme schopni vnímat čas. Díky tomu nám svět dává smysl. Rozlišujeme minulost, současnost i budoucnost. Otázku "kolik je hodin" si lidstvo klade celá tisíciletí a každá civilizace se s ní snažila po svém vypořádat. Sledování sluneční pouti, orloje, přesýpací nebo atomové hodiny nám umožnily běh času více méně přesně měřit. Ale co to vlastně je "čas"? Má nějaký začátek? Nebo je tu od nepaměti? A je to naše dnešní chápání času správné a definitivní? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

baribal 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument, ovšem postrádá něco velmi důležitého, a to jsou závěry. Začátek je v podstatě stejný jako konec a nic nového jsem se nedozvěděl. Průvodce je mladý profesor z university v Manchesteru, velký nadšenec a určitě je i velmi inteligentní, ale některé části jsem nepochopil, natáčení zpomalených záběrů.. možná to zapadá do kontextu, ale z tolika záběrů zpomalenou kamerou to vypadalo, že si hraje s oblíbenou hračkou. ()

spawn866 odpad!

všechny recenze uživatele

Brian Cox je prostě jen bílej kůň, používá einsteinovo pojem relativního času a pak říká že náš život je přímka, od narození až po naši smrt, tím ale říká že čas je jednosměrný a že nic jako relativní čas neexistuje, pak zase naopak říká že existuje jak jeho narození tak jeho vývoj života, tak i jeho smrt zároveň!!! No to protiřečení je fakt ubohé, vyberou si jenom to co se jim líbí z historie aby udělali dojem. Další věc je tam jakoby provádí pokus, kde se snaží měřit čas pomocí vyslaného sihgnálu z radioteleskopu na merkur, tím že vyšlou singál na merkur a tím jak merkur obíhá slunce ( do toho musíte zapojit i ohnutý časoprostor - ohnutý je díky gravitaci slunce= ohýbání prostoru má za následek zpomalení času, ale také ohyb dráhy letu signálu)... takže počkají až bude Slunce přesně mezi Zemí a Merkurem a v tu chvíli vysílají signál ze Země, signál letí kolem Slunce a tady se musíte pozastavit, v tuto chvíli se podle jejich super teorie podle einsteina má signál správně ohnout v prostoru takže změní dráhu letu a také se má správně zpomalit tok času pro vyslaný signál ze Země...tento vyslaný paprsek podle nich má letět kolem slunce a přesně se trefit do pozice( slunce je přesně mezi merkurem a zemí) Merkuru a poté se má signál vrátit zpět na stejnou pozici na Zemi, znovu připomínám ten signál by se na Merkur těžko dostal tak aby se pak zároveň trefil přesně na zemi a to nepočítám pohyb země kolem slunce díky kterému by se paprsek nikdy nedostal zpět do radioteleskopu... Jak říkám informace si doplňují tak jak se jim zlíbí, i kdyby se trefili na merkur a odražený paprsek by se nemožně opět trefil na zemi tak by tam bylo jisté zpoždění(podle einsteina) takže by si ani nemohli nijak ověřit zda-li je ta odezva přesně to co vídí a měří, ona by vlastně reálná byla, ale podle času tak jak tiká pro slunce a pro naší planetu a pro merkur, ale pro zemi by to byl reálný čas merkuru+země+slunce nikoli pro zemi ověřitelný čas,nemohli bychom ho porovnávat s časem z atomových hodin, tady tiká čas jinak než u slunce a na merkuru... celý je to bullshit... vědci si pořád domýšlí to svoje ani ty jejich pitomé teorie nesouhlasí, jednou si tam dosadí teorii z M-teorie( teorie superstrun), jednou zase podle einsteina... . Jenom chci dodat, nemusíte být fyzici na to abyste chápali to že tam kecaj kraviny, stačí se podívat na vícero dokumentů o vesmíru, pochopit základy od toho, kousek zase od toho, ale je nutné přemýšlet nad tím, jinak vám zamotají hlavu pak ty složitější infromace, ale rozhodně nemusíte být premianti ve fyzice nebo astrofyzice či kvantové mechanice ;-) ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Mladý, pohledný a zřejmě poněkud do sebe zahleděný profesor kvantové mechaniky Brian Cox se v tomto poutavém dokumentu pozastavuje nad pojmem času, představuje nám historii jeho zkoumání a zaznamenávání, seznamuje nás s pokusy o jeho vědecké uchopení a přivádí k zamyšlení, co vůbec čas znamená a jak jej můžeme chápat. Je zde krásně vidět, jak čím více toho o času (resp. prostoročasu) víme, tím více tápeme, co skutečně čas je a co vůbec představuje. Nemáme vlastně ani zdání, jak se ke zkoumání pojmu času postavit a z jakého pohledu na tento jev nahlížet. Neexistuje snad již všechno naráz a nejde jen o naše neprobuzené vnímání, které cítí a "zpracovává" čas jako jedním směrem plynoucí konstantu? Vyznívá tu, jak na tento problém sama fyzika prostě nemůže nikdy najít odpovědi, aniž bychom se nezačali zároveň ptát po tom, KDO se ptá, KDO jsme my, JAK na čas nazíráme a JAK jej umíme cítit a prožívat. To by však pochopitelně byla látka vhodná spíše pro další samostatné dokumenty. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Prostoročas, jiné plynutí času u vaší hlavy a u nohou a další zajímavé věci v tomto dokumentu. Doporučuji knížku od filosofa Jana Sokola Rytmus a čas. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama