Reklama

Reklama

Děvče s rentgenovýma očima

  • Velká Británie Girl with X-ray Eyes, The
Velká Británie, 2008, 47 min

Režie:

Phillip Warnell

Obsahy(1)

Dokument pojednává o sedmnáctileté Nataše, která od svých deseti let tvrdí, že má schopnost vidět do lidského těla a navštěvují ji lidé z celého Ruska, aby jim Nataša oznámila jejich diagnózu. Vědci jsou však skeptičtí k jejím schopnostem a proto Nataša odjíždí do New Yorku, aby se podrobila dvěma testům a dokázala tak lidem, že její schopnosti jsou skutečné. (Elen16)

(více)

Recenze (16)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Rentgenová kukadla? Pff...! Nepotřebuju! Diagnózu si stanovím sám: Jsem docela zdravej, mám jen jednu drobnou vadu - jsem debil. Že jsem na to čuměl. A skoro hodinu mého života tak spláchnul do hajzlíku. Dozvěděl jsem se akorát to, že kdesi v prdeli světa žije nějaká ta Marfuša v rozpuku a pár mužiků, kteří dívence její rentgenové oči žerou, což se dalo čekat, když jim úspěšně stanovila diagnózu ztvrdlá játra. Vodka, no... Dále to, že pavědcům z CSI kromě erudice a schopnosti logického uvažování chybí zřejmě i appendix (Cha! Vidím do nich jak do hubený kozy!) a nejen, že jsou to amatéři a tmářské svině par excellence, ale ještě se tím drze chlubí: „Musíme ji při pokusu vystresovat“. A nenechají ji pracovat v klidu, ani jí nezajistí aspoň padesát anonymních dobrovolníků se smrtí na jazyku. Aby pak mohli dojít k vědeckému závěru, jak to ta bystrozraká lolitka dělá. Jestli má opravdu nějakej ten dar, nebo je jen dobrej psycholog. A ne se na puberťačku vytahovat ušmiknutým appendixem (zrovna tohle je fakt smrtelná choroba... a při pouhých sedmi nemocných učebnicové znehodnocení pokusu).          Informační hodnota pokusu i dokumentu je nula.          Natašo, Natašo, koukni se mi, prosím, do hlavy! A řekni mi, kterej pták jarabák mi nakukal si tuhle cypovinu o ničem vůbec pustit. Ta jedna hvězda je pro tebe, holčičko. Za to, jak u vás supluješ nedostatečnou zdravotní péči o obyvatelstvo.  P.S. Víra hory přenáší a lidi uzdravuje, o tom žádná. Víra je důležitá. Například já, Nataško (i když to v dokumentu bohužel neukázali), slovy Bolka Polívky věřím, že ji máš! (Čtenářům: myslel jsem tu schopnost, čuňata!) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se díval optikou jak funguje věda. Geniálně to popsal už v 60.let Thomas Khun v knize Struktura vědeckých revolucí. Vědci mají svoje bigotní komunitní učebnice. Časem ale toto paradigma rozšiřováním výzkumů začne skřípat a objevuje se stále více anomálií , které nejsou v souladu s jejich dogmaty. Vědecké dogma začne opouštět stále více vědců, kteří jsou nejdříve vyobcováni jako deviantní, ale časem je jasné, že vědecké dogma nefunguje, provede se vědecká revoluce, učebnice s dogmaty se spálí a vytvoří se nové paradigma. V původním paradigmatu zůstane je pár vědců a ti jsou označeni jako deviantní. Přesně toto je vidět v dokumentů. Pacienti po celé světě se setkávají s léčiteli s darem léčit, ale vědci z ní udělali krávu. Zajímal by mě další osud Nataši po 12 letech od natočení dokumentu. Jestli vystudovala lékařskou fakultu. Pobavil mě vědec , který prohlásil " pak ji to snad přejde", přestože lidem zachraňuje životy a dělá z ze studovaných lékařů blbce. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Rentgenový oči? Ale jděte. To je přeci detekovatelný a škodlivý záření, se kterým těžko někdo najde třeba nádor, a fyzikálně mi rentgenovej zrak přijde jako totální pitomost. Skeptici z CSI se ale pozastavujou nad tím, že neviděla kovovou destičku v hlavě. WTF? Vždyť proces diagnózy musí fungovat na úplně jiném principu. Navíc skeptici jen vylučovali paranormální schopnosti. I kdyby podle náznaků z interakce s člověkem dokázala diagnostikovat co člověka trápí minutovým pohledem, tak by to bylo úžasný, nemyslíte? Skeptici nezjišťovali co doopravdy umí, ale snažili se vyvrátit, že umí to co si myslí že umí. Je mi putna jestli využívá nějaký paranormální schopnosti nebo ne. Chci vědět, jestli dokáže to co tvrdí a na to mi dokument jasnou odpověď nedal. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľa som sa toho teda nedozvedel a mám pocit, že sa to k ničomu nedopracovalo. Možno to mali zopakovať, či skúmať inak, takto len viem, že nejaké dievča neuspelo o jeden bod v nejakých testoch a tým výlučili jej šance, že má nejaké schopnosti pred ľuďmi, čudné, má to zbytočne otvorený koniec. Takýto dokument je dosť slabý. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Ach, tak tohle je dokument poukazující o lidské psychice, opravdu příjemná podívaná pro mě jako skeptika, který zakládá na vědeckých zkouškách. CSI měli dobré testy, které ta holčina málem oblafla. A proč říkám že oblafla ? Protože i když uhodla čtyři ze sedmi, tak musíme vzít v potaz, že jednoho uhodnout je veliká šance a když jsem jí sledoval u druhého testu, tak bylo vidět v její neverbální komunikaci, nejistota, stres, že opravdu z drtivé většiny sázela na náhodu. Poté když byly výsledky nelichotivé, pokoušela se to ještě vyžehlit jakož to i její přívrženci, ale to už je jen posmrtná křeč. Mě osobně jí bylo líto, že přichází o svou iluzi nebo spíš sen... Dokument si na nic nehraje, říká vědecké závěry a nepokouší se vám vštípit jakoukoliv vizi jak tomu bývá u těch mysteriózních dokumentů. .... HODNOCENÍ: 73% (4*) ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Klasický prototyp přizdisráčského pseudodokumentu, který maximálně deseti minutové sdělení toho, že nějaká ruská maryša z patnácti poschoďového kontejneru vylhala zoufalým lidem díru do hlavy, roztahuje na bezmála hodinovou stopáž, aby jako vznikl nějaký dokument. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Tak nevím jestli věřit nebo nevěřit, je to dost divný. Ale i tak měla dost velkou úspěšnost. Ale zase v akademii jí nastolili podmínky, se kterýma se nedokázala řádně vyrovnat a určitě to nebude čistokrevný dar, že se podívá a vidí. ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Těžce hodnotit dokument, který je pouhým zachycením událostí. Pozitivně hodnotím např vykreslení domova a města kde bydlí. Rozhodně uspokojivě hodnotím i vyváženost dokumentu, který se IMHO nesnaží být tendenční. Myslím, že dokument nakousl i mnohem hlubší témata. Jako například víry. Víry ateistů, víry doktorů, víry křesťanů. Smysl a podstata víry v životě každého člověka. Potom druhým velkým problémem je vůbec metodologie zkoušky ale i zkoušeného. Za skupiny osob z CSI jsem vděčen, ale i já bych se vrhl na "prozkoušení" této organizace. Otázka je, co to děvče umí a co CSI dokázalo? ()

smajliss 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Dokument mě trochu zklamal. Odborníci sice vyloučili, že pravděpodobně nemá rentgenové oči, ale nevyvrátili její léčitelské schopnosti, což lidi zajímalo nejvíc. Mě je úplně jedno, jestli má rentgenové oči nebo jaké. Zajímá mě, jestli opravdu vidí jinak, než ostatní a to se nevyvrátilo. Tvůrci dokumentu mohli film prodloužit a zabývat se také i touhle možností. ()

n42 

všechny recenze uživatele

V dokumentu je uvedeno pramálo podrobností, takže jsem za celou dobu sledování neměl jediný důvod, proč tý holce vlastně věřit. ()

Le artist nova 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o dívce ze Saranska, která má údajně dar nahlížet do útrob lidského těla. Sedmnáctiletá Nataša tímto darem pomáhá léčit desítky lidí denně, v místech kde zavládla naprostá chudoba a lékařská péče je v nedohlednu. ()

Dominique55 

všechny recenze uživatele

Naprosto přirozená schopnost, kterou bychom měli mít všichni jen jsme na všechny ty schopnosti ně zanevřeli...Nechápu jak si někdo vůbec může dovolit to zpochybňovat a nevěřit tomu. Navíc to ani není o víře, ale o vědění;-)Bud vím, nebo nevím... ()

Muad 

všechny recenze uživatele

No to teda byly testy. Táhnou Natashu do New yorku jen aby tam podstoupila dva testy. Ne že by ji udělali třeba oční vyšetření, genové vyšetření, atd... Na mě teda udělala docela dojem a čistě statisticky uhádnout 4/7 a brát to jako neůspěch, přičemž 5/7 už je úspěch je minimálně hodně amatérské. Těch testů mělo být mnohem víc. Jinak dokument jako takový stojí za houby, hodně amatérsky natočené. ()

Elen16 

všechny recenze uživatele

Nezaujme, ale ani neurazí. Nicméně ten druhý test mi přišel dětinský. Teď se všichni otočíme a počkáme, než se zase otočí všichni ostatní. Pak se zase otočíme a počkáme, než Nataša určí, kdo má jaké zdravotní komplikace. A dva testy mi přijdou málo. Navíc mi přišlo, že je to pro Natašu dost stresující. Ale i tak těžko říci, jestli je něco takového možné. Spíše bych řekla ne, než ano. ()

martin.blade 

všechny recenze uživatele

Celkem standardní dokument, primárně oceňuji to téma, které spočívá ve vědeckém otestování nějaké domnělé schopnosti. Možná i s ohledem na komentáře by stálo za to v dokumentu lépe shrnout smysl celého toho testu, i když to samozřejmě nikdy nepochopí úplně všichni. Dívka tvrdila, že dokáže vidět do lidských těl. Test tedy zkoušel tuto schopnost, kdy 7 lidí mělo zcela jednoznačně rozpoznatelné anomálie ve svých tělech. Zatímco normálně tam sázela diagnózy rovnou, při tomto testu po nějakých čtyřech hodinách dospěla k pouhým čtyřem správným odpovědím. Což je pouhým hádáním poměrně těžko dosažitelná hodnota, v pořadu zazněla pravděpodobnost pouze 2%, ale i to se může stát (proto bylo kritérium stanoveno na výrazně přísnějších 5/7, kdy už je ta pravděpodobnost náhody velmi malá) a málokoho to mohlo přesvědčit, že by do těch lidských těl skutečně viděla. Kdyby uměla to, co tvrdí, čekal bych, že tam během pěti minut nasází výsledky se 100% úspěšností, a tím by to bylo jasně potvrzeno. ()

Reklama

Reklama