Reklama

Reklama

Děvče s rentgenovýma očima

  • Velká Británie Girl with X-ray Eyes, The
Velká Británie, 2008, 47 min

Režie:

Phillip Warnell

Obsahy(1)

Dokument pojednává o sedmnáctileté Nataše, která od svých deseti let tvrdí, že má schopnost vidět do lidského těla a navštěvují ji lidé z celého Ruska, aby jim Nataša oznámila jejich diagnózu. Vědci jsou však skeptičtí k jejím schopnostem a proto Nataša odjíždí do New Yorku, aby se podrobila dvěma testům a dokázala tak lidem, že její schopnosti jsou skutečné. (Elen16)

(více)

Recenze (16)

Marze 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument jsem se díval optikou jak funguje věda. Geniálně to popsal už v 60.let Thomas Khun v knize Struktura vědeckých revolucí. Vědci mají svoje bigotní komunitní učebnice. Časem ale toto paradigma rozšiřováním výzkumů začne skřípat a objevuje se stále více anomálií , které nejsou v souladu s jejich dogmaty. Vědecké dogma začne opouštět stále více vědců, kteří jsou nejdříve vyobcováni jako deviantní, ale časem je jasné, že vědecké dogma nefunguje, provede se vědecká revoluce, učebnice s dogmaty se spálí a vytvoří se nové paradigma. V původním paradigmatu zůstane je pár vědců a ti jsou označeni jako deviantní. Přesně toto je vidět v dokumentů. Pacienti po celé světě se setkávají s léčiteli s darem léčit, ale vědci z ní udělali krávu. Zajímal by mě další osud Nataši po 12 letech od natočení dokumentu. Jestli vystudovala lékařskou fakultu. Pobavil mě vědec , který prohlásil " pak ji to snad přejde", přestože lidem zachraňuje životy a dělá z ze studovaných lékařů blbce. ()

Elen16 

všechny recenze uživatele

Nezaujme, ale ani neurazí. Nicméně ten druhý test mi přišel dětinský. Teď se všichni otočíme a počkáme, než se zase otočí všichni ostatní. Pak se zase otočíme a počkáme, než Nataša určí, kdo má jaké zdravotní komplikace. A dva testy mi přijdou málo. Navíc mi přišlo, že je to pro Natašu dost stresující. Ale i tak těžko říci, jestli je něco takového možné. Spíše bych řekla ne, než ano. ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Ach, tak tohle je dokument poukazující o lidské psychice, opravdu příjemná podívaná pro mě jako skeptika, který zakládá na vědeckých zkouškách. CSI měli dobré testy, které ta holčina málem oblafla. A proč říkám že oblafla ? Protože i když uhodla čtyři ze sedmi, tak musíme vzít v potaz, že jednoho uhodnout je veliká šance a když jsem jí sledoval u druhého testu, tak bylo vidět v její neverbální komunikaci, nejistota, stres, že opravdu z drtivé většiny sázela na náhodu. Poté když byly výsledky nelichotivé, pokoušela se to ještě vyžehlit jakož to i její přívrženci, ale to už je jen posmrtná křeč. Mě osobně jí bylo líto, že přichází o svou iluzi nebo spíš sen... Dokument si na nic nehraje, říká vědecké závěry a nepokouší se vám vštípit jakoukoliv vizi jak tomu bývá u těch mysteriózních dokumentů. .... HODNOCENÍ: 73% (4*) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľa som sa toho teda nedozvedel a mám pocit, že sa to k ničomu nedopracovalo. Možno to mali zopakovať, či skúmať inak, takto len viem, že nejaké dievča neuspelo o jeden bod v nejakých testoch a tým výlučili jej šance, že má nejaké schopnosti pred ľuďmi, čudné, má to zbytočne otvorený koniec. Takýto dokument je dosť slabý. ()

Muad 

všechny recenze uživatele

No to teda byly testy. Táhnou Natashu do New yorku jen aby tam podstoupila dva testy. Ne že by ji udělali třeba oční vyšetření, genové vyšetření, atd... Na mě teda udělala docela dojem a čistě statisticky uhádnout 4/7 a brát to jako neůspěch, přičemž 5/7 už je úspěch je minimálně hodně amatérské. Těch testů mělo být mnohem víc. Jinak dokument jako takový stojí za houby, hodně amatérsky natočené. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama