Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Donald je trochu jiným typem superhrdiny. Ve skutečnosti je tento patnáctiletý chlapec nemocný a cítí se jako oloupaný brambor. Má však vynikající talent - pomocí pera a inkoustu kreslí temný svět, v němž nepřemožitelný superhrdina bojuje proti smrtícímu nepříteli a jeho sexy pomocnici. Zatímco je však Donaldův kreslený hrdina nezničitelný a není schopen lásky, on sám je velmi křehký a předurčený milovat. V době, kdy se naplňuje vyměřený čas jeho života, vede hovory o životě s nestandardním psychologem Adrianem Kingem, s rebelkou Shelly objeví lásku a udobří se se svými rodiči. Na kraji Irského moře a na sklonku svého života se tak Donald ocitá v samém srdci lásky - obyčejný superhrdina, který je sám důkazem toho, že není důležité, jak ze života odcházíš, ale jak jej žiješ. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (30)

JardaBauer 

všechny recenze uživatele

Příjemně natočený pohled do hlavy chlapce, který navenek křičí, jak je mu jedno, že zemře na rakovinu a jak ho všichni ostatní obtěžují tím, že se o něj chtějí starat a přitom je to víceméně naopak. Svoje pocity vyjadřuje a také s nimi bojuje prostřednictvím svého obrovského kreslířského talentu. Příběh je celkem věrohodný, i poměrně rychle vypěstovanému přátelství mezi poněkud neortodoxním psychiatrem Andy Serkisem a hlavním hrdinou Donaldem se dá uvěřit. Death of a Superhero se také poměrně obratně vyhýbá slzotvorným scénám a ze zástupu obdobných filmů vystupuje i propojením komixového světa z Donaldova pera se světem reálným, ačkoliv k němu mohlo dojít podle mého názoru měrou vrchovatější. Člověk si k Smrti superhrdiny musí najít na cestu a mít na ni náladu. Večer vám sice nezpříjemní, ale není špatné to s ní zkusit. Pozn. na závěr: Aisling Loftus prorokuji do budoucna, že se z ní staně něco mezi Kristen Steward a Zooey Deschanel, asi se s ní budu muset jet do Nottinghamu seznámit dřív, než se z ním stane Hollywoodská stár:). ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Irsko tomuhle filmečku sluší, také hlavní hrdina hraje skvěle (o chytlavém soundtracku nemluvě). Ale co je to platné, když tvůrci vůbec ale vůbec nevyužili svět komksu do kterého patnáctiletý Donald před svou nemocí utíká a celý jeho příběh je mdlý a tak nějak neúplný. Filmů o umírajícím člověku, který se setkal s "nestandardním" psychologem je plno. Tím spíš bych čekal, že se tvůrci pokusí vyhnout klíšé oním propojením s komiksem (a to zatraceně dobrým). Alespoň začátek filmu to slibuje. Bohužel nestalo se. Výsledné tři hvězdičky mě docela mrzí. ()

flo777 

všechny recenze uživatele

Umírající 15-letý chlapec kreslí příběhy neporazitelného superhrdiny, který bojuje se svou smrtelností. ()

MiniRecenze 

všechny recenze uživatele

Jak název napovídá,tak se nebude jednat o žádný "akčňák" ale německá produkce na Vás vytáhne dramatický žánr.Nejsem fanda toho-dle žánru a nepřesvědčil mě ani tento snímek.Režie se snaží ve Vás vzbudit lítost nad špatným osudem hrdiny.Moc se to nepovede,protože scénář je napsaný docela nudně a proto Vás to chvilkami nebude bavit.Musím pochválit animované vsuvky,které film udrží aspoň na hranici průměrnosti,na druhou stranu jich mohlo být klidně i víc.Za zkoušku nic nedáte,ale u mě tento snímek znamenal :jednou a dost! SLABŠÍ DRAMA! ()

Richi007 

všechny recenze uživatele

Přesně v takovou chvíli si uvědomím, že moje "neduhy" jsou prd proti takovým problémům. Ano filmů o rakovině tu bylo už hodně, ale tenhle má něco hodně do sebe. ŽIVOT JE SEXUÁLNĚ PŘENOSNÁ CHOROBA. ŠÍŘÍ SE, PROTOŽE LIDÉ MAJÍ SEX. ()

Matt2626 

všechny recenze uživatele

Téma veľmi silno pripomína My Sister's Keeper, preto som dal aj snímku šancu, napriek tomu že nie som nadšenec kombinácií klasických a animovaných filmov. Bohužiaľ, snímok ma ani zďaleka tak neoslovil ako od neho na začiatku očakával. Má svetlé chvíle, je do neho zakomponovaná "love story" dokonca je miestami aj celkom vtipný. Len to nejak celé dohromady neladí. O animovaných násilných častiach ani nehovoriac. Nemeckí režiséri sa majú ešte čo učiť... ()

Jurge 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film! Vážna téma o chalanovi s rakovinou je podaná bez pátosu a trápnych slzopudných scén, všetko aj dojímavé je podávané tak, že je to bez sentimentu. A je tu aj dosť vtipných momentov, keďže to nie je iba dráma. Donald rieši bežné problémy bežného puberťáka, akurát na to všetko nemá dosť času, preto sa snaží využiť svoj čas naplno. Je v ňom veľa hnevu a beznádeje, ale za pomoci psychológa Adriana, ktorý je správny chlap a spolužiačky Shelly, ktorá vždy povie, čo si myslí, a aj za pomoci svojho brata a kamarátov dokáže ešte v sebe nájsť radosť zo života, aj keď to niekedy nie je ľahké. Mne doteraz neznámy režisér Ian Fitzgibbon ( mihne sa na začiatku filmu ako psychológ, ktorému Donald "venuje" fakt brutálnu kresbu ) natočil film, ktorý ma zaujal na prvý raz a niektoré momenty ma doslova pribili ku stoličke. A to predovšetkým vďaka hercom, ktorým dominuje vynikajúci Thomas Sangster. Jeho Donald je uveriteľný človek z mäsa a kostí, ktorému jednoznačne držíte palce. Nestratí sa ani Andy Serkis, ktorý aj minimalistickými hereckými prostriedkami dokáže podať skvelý výkon. A mimochodom, tie komiksové vsuvky sú geniálne, perfektne nakreslené a výborne dopĺňajú dej. ()

bastabasta 

všechny recenze uživatele

Určitě skvěle natočený film na ne zrovna optimistické téma. Nicméně žádný sladkobol. Všechny scény končí přesně tam, kde mají a nehrají na city. Určitě k tomu přispěli i dobře vybraní herci. Člověk si až říká, že by chtěl takhle zvládnout své umírání. Silný film s dobrou hudbou a brilantní kamerou. ()

Vilma007 

všechny recenze uživatele

V tomto případě asi potenciál nebyl úplně využit. Nebylo to špatný, ale dalo se to udělat líp. Komiksové vsuvky byly fajn, docela film ozvláštnily. Jinak asi klasika - někdo, kdo by měl mít správně celý život před sebou, ho nemá a nemůže se s tím smířit, proto dělá blbosti a viní celej svět za to, co se mu stalo. Rodiče jsou s nervama v háji, brácha taky a tak mu pomůže láska v podobě spolužačky, která sice byla problémová holka, ale teď je docela fajn. A tak se kluk zamiluje a pak bum...a konec. Na druhou stranu ale musím říct, že Donaldův poslední výdech na konci filmu mě teda fakt dostal a přeběhl mi mráz po zádech...nechtěla bych být v kůži rodičů, kteří tomu společně s jeho bráchou přihlíželi. Thomas Brodie-Sangster se role zhostil se ctí, ale i tak jenom za 3 hvězdy. ()

Reklama

Reklama