Reklama

Reklama

Sám ve stěně

(festivalový název)
  • USA First Ascent - Alone on the Wall
Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2009, 24 min

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je třiadvacetiletý Alex Honnold, který zdolává ty největší stěny bez jištění. Za každou sebemenší chybu ho může potkat trest nejvyšší - smrt. Ve snímku se pokusí o rekordní sólo výstup na 600 metrů vysokou stěnu na Half Dome. Teprve tam Alex poprvé pozná, co je to strach.
Film získal ocenění na všech festivalech, kterých se účastnil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že už jen sledování tohoto dokumentu pro mě znamenalo hodně sebezapření. Dělalo se mi nevolno a to jsem jednu dobu sama aktivně lezla. Všechno je o hlavě, říká Alex a má stoprocentní pravdu. Jakmile začnete panikařit, tak jste bez debat v naprosté prdeli. On je někdo, kdo při výstupu nepřemýšlí co se může stát, když tu chybu udělá. V jeho případě jakákoliv sebemenší chybka znamená smrt ... Jednoduše vypne a soustředěný leze. A leze tak lehce, dokáže se na hladké, 600 m vysoké stěně uvolnit, vytřepat končetiny, přitom visí za jednu ruku a jen za bříšky svých prstů, majn got!! Své myšlenky je schopen uzavřít na účinný zámek, který si odemkne na vrcholu skály. Nemůžu dost dobře vyjádřit své pocity co si myslím o volném slezení tak náročných skalních masívů ... je to neuvěřitelné, že někdo takový existuje. Být matkou toho kluka, tak jsem v péči Chocholouška s očním tikem, permanentně inkontinentní a s bezduchým úšklebkem ve tváři. Respekt! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nebyť kamošky, rozplývajúcej sa nad výkonom, neviem o tomto. Azda hodnotiace nadšenie spočíva v obdive odvahy v kombinácii so zatajeným dychom. Pretože dokument je síce o lezení bez istenia, ale čo prevláda? Silácke reči o úžasnej stene, chápajúcej mame, neskutočnom borcovi a koncentrácii. Syndróm doby zaujímavý zo sociologického hľadiska. Celé to pripomína skratkovitosťou, rýchlosťou a jednoduchosťou skôr reklamu. Polhodina je presýtená slovom. Chválospevy a odrapotané posolstvá. Spoločným znakom je minimálna informačná, vzdelávacia a iná hodnota. Všetko len och, aká to je bomba! Poukazuje sa na ťažkopádnosť včerajška v porovnaní s ľahkonohou a svižnou prítomnosťou. Dnes nastupujú novodobí dobrovoľní skalolezeckí dobrodruhovia-herkulovia. Podstatou filmu je niečo dobovo príznačné - zaujať. Niečím očarujúcim, čo nik iný nevie. Ja to nazývam adrenalínový pop ego underground. Čiže absolútne zaujatie samým sebou, lákajúce nasledovníkov, fascinujúce cieľové skupiny takýchto filmov. Tentoraz ide o to - správne si siahnuť špičkami prstov do uzulinkej škáročky. Jej správne uchopenie delí život sebaistého lezca od neustále hroziacej smrti. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Ano jistě,lze obdivovat jejich fyzickou kondici a tu obdivuhodnou výdrž,za to taky ty 2*,jinak je to banda dementů která nesmyslně riskuje své životy a obdivovat je za to nehodlám. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že pokračování Forresta Gumpa by se odehrávalo i za účasti Alexe Honnolda. Asi by se vyrovnal i Forrestovi. Respekt. Skvělé pohledy kamery. Nechápu nejen Alexovu, ale i kameramanovu odvahu snímat známého, jehož život visí doslova na nehtech... (Expediční kamera - jihlavské kino Dukla 23.4.2011) ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Ty hvězdičky nejsou pro tento dokument, ale věnuju je všem těm lezcům (především Hannoldovi), kteří mají tu odvahu tohle běžně provádět. RESPEKT! ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold je blázen - volně vysolovat (vylézt bez jištění) více něž 600 metrů (2000 stop) vysokou trasu Regular Northwest Face na Half Dome v Yosemitech a to za pouhé 2 hodiny a 50 minut.. co dodat.. předtím ještě máme možnost vidět Honnoldovo free solo 365 metrů (1200 stop) vysokého Moonlight Buttress v Zionu v Utahu.. no prostě ten chlápek je šílenec a já smekám současně všechny klobouky a čepice, co mi kdy přišly pod ruku :) ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Trpím akrofobií, takže mně ty záběry na NEJIŠTĚNÉHO lezce půl kiláku nad zemí nedělaly vůbec dobře. Je to magor, ale taky kurevskej frajer!!! ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Výkony lidí, nad kterými zůstává rozum stát. Volné lezení je asi největší adrenalin, ale za cenu ztráty vlastního života. Shlédnuto v rámci MFOF Opava 2010. ()

mikinhoo 

všechny recenze uživatele

Alex Honnold je magor největšího kalibru. Někde jsem i dokonce četl, že někteří lidi kolabují při sledování tohoto filmu a všech jeho výstupů... Na výšky jsem zvyklý, ale tohle bylo strašidelný. Klobouk před tím drakem dolu. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1165. hodnocený film: Krásný dokument o muži, který jako jediný na světě dokáže sám a bez jištění vyšplhat na stěny okolo 600 metrů vysoké. Dělalo se mi ze záběrů docela nevolno a ještě, když onen horolezec dostal malý záchvat paniky. 5* musím dát, protože jsem tak napínavý dokument dlouho neviděl. 5* ()

Reklama

Reklama