Reklama

Reklama

Své přeložení do Fort Apache plukovník Owen Thursday pociťuje jako hluboké a ničím neospraveditelné pokoření. Nechápe, proč právě on, hrdina občanské války, má za své zřejmé zásluhy jen velet vojákům někde na pokraji divočiny. Své pohrdání a nespokojenost dává všem asně na vědomí od chvíle příjezdu. Přitom právě tady je zrovna nezbytné stále být na pozoru, protože v okolí pevnosti se stále více objevují stopy indiánů, kteří opět vykopali válečnou sekeru. Kapitán Kirby York se v kraji dobře vyzná a pokouší se krotit nereálné představy svého nadřízeného. Nemá však příliš mnoho šancí. Plukovník Thursday rozhodně nehodlá jakýkoliv konflikt s protivníkem řešit dohodou. Rázně odmítá cenné připomínky svého podřízeného Yorka. Rychlou porážkou Apačů, chce posílit osobní postavení v generálním štábu spojeneckých vojsk. Vůbec jej přitom nezajímá, že nesmyslně hazarduje s životy svých mužů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5milióna║ Režisér John Ford a herec John Wayne a ich spolupráca na ďalšom veľkom westerne. /90%/ ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Převážně alespoň co se týče žánru tak westernový režisér John Ford zcela jistě a otevřeně v tomto svém filmu kritizuje brutální militarismus americké kavalérie a mýtus legendární bitvy na Little Big Hornu. Zároveň jsem si všiml docela ožehavého tématu a to sice do té doby (alespoň ve filmu) nespravedlivého zacházení bílých s indiány. V závěru filmu je oná krásná osudová bitva kdy bojuje celý jezdecký regiment v čele s plukovníkem Thursdayem (H.Fonda) s apači. Za tu krásnou černobílou bitvu jedna hvězdička navíc. Jinak do dějin Ameriky se tato bitva zapsala jako již výše zmíněná ,,bitva na Little Big Hornu", při které fanatický generál Custer přivedl na smrt celou sedmou kavalérii. Více jak průměrný western. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Henry Fonda jako ostřílený zahořklý podplukovník odsunutý velet na vzdálenou pouštní posádku Fort Apache. John Wayne jako schopný kapitán, zkušený při vyjednávání i v boji s indiány. Shirley Temple (bývalá dětská hvězda a pozdější velvyslankyně) v roli krásné podplukovníkovy dcery zamilované do mladého poručíka. Posádka se svým humorem, problémy i radostmi, výcvikem, whisky i plesy. A do toho všeho přijde vzbouření Apačů a Meskalerů, kteří nadále nejsou ochotni snášet pomalé umírání svého hrdého národa v přikázaných rezervacích. Podplukovník není ochotný ke kompromisním dohodám a rozhodne se s přesilou indiánů bojovat. Trailer zde: http://www.youtube.com/watch?v=5d3a_gKeeZk ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

I přes Johna zeleného bareta Wayna slušný western, jeden z prvních, který otevřeně kritizoval nepravosti páchané na Indiánech. Zároveň jedna z posledních rolí Shirley Temple (byla docela kost). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Fordova kavaléristická trilogie měla ve své době slušný úspěch, vstříc dnešku se na ní (navzdory jiným Fordovkám) již docela slušně podepsal zub času. "Fort Apache", ač se nejedná o žádné veledílo, je patrně z celého tria nejsilnějším článkem, především díky lahůdkové postavě plukovníka Thursdaye ve skvělém podání Henryho Fondy. John Wayne v modré uniformě s mrožákem pod nosem nemá to patřičné charisma. 60%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Western Fort Apache láka predovšetkým hviezdnym obsadením. Vo filme to výborne iskrí medzi Waynom a Fordom, všetky ich spoločné scény a konflikty sú výborné a nenudia. Problém je dĺžka, niektoré pasáže sa zbytočne tiahnu a nie veľmi dobre funguje i časté striedanie komických a romantických pasáží. Trochu prestrihať a výsledok by bol o dosť zaujímavejší. 70%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zarputilý americký plukovník s touhou po povýšení a uznání neváhá zlikvidovat většinu svého oddílu z pevnosti Fort Apache v bitvě se vzbouřelými indiány. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi rád bych dal hereckému duetu Fonda & Wayne 4*, ale nejde to. Bohužel mě tento western nedokázal přikovat do sedačky a scény, které se mi zdály nadprůměrné a velmi dobře natočené, byly velmi málo k vidění. John Ford zde předvádí svůj klasický rukopis charakteristický pro své staré westerny. Má smysl pro rozvláčnost, zjemnění v podobě Shirley Temple a jejího vztahu k mladému poddůstojníkovi či tanečními bály. Samozřejmě nám také servíruje dávku gradace, která končí závěrečnou bitvou. John Wayne hraje charakterního a zkušeného vojáka, což mi na něj sedí a přál jsem mu přežití oné bitvy. Solidní podívaná. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Spíše vojenské drama z počátků Ameriky než pravověrný western. Pokud člověk není alergický na Johna Wayna, jak tady často čtu, pak dvojice Wayne-Fonda docela jiskří. Vezmu-li v potaz rok vzniku, musím se přiklonit spíše ke čtyřem hvězdám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Posolstvo filmu, riešiť veci z nadhľadu, na základe skúseností a rád múdrejších predtým, ako podnikneme nezvratné politické/vojnové kroky, sa akosi stále míňa v súčasnej politike účinku. A možno aj preto si tento relatívne tuctový western vážim. Fondova postava je taký sympatický tvrdohlavec, ktorému sa nedokáže rozsvietiť už len z princípu, pretože by musel uznať, že jeho podriadený má asi pravdu. Nakoniec si ho ale aj tak obľúbite. Viac u vás ale zarezonuje Wayneova postava, ktorej skúsenosti a pevný charakter sú vpísané v jej tvári. Milostná linka je tak trochu navyše a zbytočne zdržuje inak už dosť dlhý film, každopádne pohľad na príjemné ženské tváričky uprostred vyschnutej americkej prírody a zástupu uniforiem poteší. Film naberie na obrátkach zhruba v polovici, kedy sme svedkami typickej fordovskej dlhej kamerovej jazdy popri cválajúcich koňoch a dostavníkoch. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Westernová komedie (ovšem nikoliv spaghetti), ve kterém první výstřel padne až téměř po hodině. Spíš legrace než akce. Velmi mladý Wayne coby kapitán York v konfrontaci s nesympatickým až zákeřným plukovníkem Thursdayem. Respekt těm, co to kolorovali. Dobrá hudba. Ovšem kvůli stopáži a pramálu akce hrozitánská nuda. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Začal by som so Shirley Temple, ktorú síce poznám ( škoda, že nie osobne, bohužiaľ, nežil som v jej dobe... ), ale nie som fanúšikom jej detských rolí, a tak je možnosť si ju vychutnať vo Fort Apache, kde si dovolím tvrdiť, že je krajšia a atraktívnejšia, ako jej trebárs kolegyňa, Judy Garland vo Wizard of Oz, ale určite obidve slečny majú čosi do seba ! John Ford je klasický, významný režisér zvučných westernov s Johnom Wayneom, obidvaja Johnovia sú taktiež tu, jeden pred kamerou sa kochá nádhernou vyprahnutou krajinou v údolí Monument Valley, kde ja až vtedy si užívam konečne film, keď sa presunie do terénu, vtedy je parádna dynamická kamera, akcia, krkolomné kúsky na koňoch, boje..., druhý je pred kamerou ako kapitán Kirby York, ktorý musí vzdorovať a plniť príkazy, extrémne tvrdohlavého plukovníka Owena Thursdaya, ktorý má sexy dcéru Philadelphiu, sakra, čo to majú vôbec za mená ! Kirby sa snaží o mier s Indiánmi, kde uzavrel dohodu, ktorú plukovník poruší, a ako zmyslov zbavený, totálne bez rozumu, sa púšťa do konfliktu s lídrom kmeňa Cochisom, pričom indiáni sú na nich vopred pripravení, kde ich postrieľajú zo skál ako muchy ! Vôbec sa čudujem, že ho niekto nezbil, lebo tomuto plukovníkovi to nemyslí. V pevnosti je nuda, ktorá ale šikovne zachytáva, ako tam žijú ženy vojakov, a čo tam robia, no a pluk. Štvrtok samozrejme vytvára dusnú atmosféru, Henry Fonda si zahral chlapa, ktorému by nejeden uštedril niekoľko kopancov, pokiaľ by sa nespamätal. John je obklopený svojimi dvornými hercami, ktorí sa snažia, čo im sily stačia, ale nemyslím si, že Fort Apache je westernom, ktorý by ma položil na lopatky ! ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

No, od těchto tří westernových specialistů bych čekal něco víc než jen ničím nevyčnívající žánrový příspěvek se slušnými akčními scénami. Henry Fonda ani John Wayne nejsou nijak výrazní, hlavní roli totiž hraje Fordovo oblíbené Monument Valley. Být to natočené o pár let později v širokoúhlém formátu jako například Stopaři, zážitek by byl několikanásobně větší. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mě na tomto filmu bavilo, byl výkon Johna Wayna a krása Shirley Temple. Jinak to byla dlouhatánská a úmorná nuda vyplněná tunami zbytečné vaty s několika dobrými scénami nebo zajímavými nápady. Bohužel ale příběh samotný značně pokulhával. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný western se skvělými postavami v hlavní roli. Henry Fonda hraje postav, která je rozhodně zajímavější - v tom, jak je dvojznačná - než ta, kterou hraje John Wayne, ale ten nejspíš nechtěl moc vypadnout z té své správňácké kolonky. I tak je ale příběh silný a ty postavy tam dokonale sedí. Finále je takové, jak mělo být. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Jako by se Ford nemohl rozhodnout, jestli to udělat dramatické nebo spíš komediální. Nakonec mu z toho vznikl jakýsi guláš, kde komediální není vůbec k smích a to dramatické je naopak k smíchu až moc. Asi jediné, co v tomhle filmu opravdu stojí za pozornost, jsou moc pěkné záběry přírody. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nedělní westerny na ČT2, jeden z možných konců týdne. Po koňském vandru, dokonce příznačný. Byť po loukách a lesích, je tu jen kamení a kamení. Po téměř samotě, je tu skoro celá Amerika... Poválečné dělení Němců na hodné a zlé, má zde svůj příklad. Zlí Američané jsou tu proto, aby ti dobří byli lépe patrní. Srandičky v pevnosti proto, aby se zvýraznila jejich neskonalá odvaha v poli. Zoufalá indiánská vítězství proto, aby zakryla jejich definitivní porážku. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Prvni z Fordovy Kavaleristicke trilogie, film inspirovany porazkou generala Custera v bitve u Little Big Horn. Film se sestava predevsim z mensich scenek nijak nesouvisejicich s vyustenim filmu (rekl bych klidne i dve tretiny) a divaka bavi predevsim kvalitni rezii a dobrymi hereckymi vykony.. Wayne hraje zkusenyho velitele se znalosti indianu a Fonda hraje autoritarskyho debila baziciho po slave a bez zkusenosti boje s indiany (= Custera). Krome techto dvou hlavnich postav se tu mihne spoustu dalsich sympatickych postav / hercu a herecek, ktere si divak pocas sledovani oblibi. Film vyusti ve zminovany masakr, ktery prezije jenom Wayne, Agar, Temple a jedna nebo dve zensky, ze kterych se stanou vdovy. Prekvapive tento film z roku 1948 vykresluje Indiany v pozitivnim svetle a vsechno to posere ambiciozni Fonda (kterej toho cypa ale zahral vyborne). ()

Reklama

Reklama