Reklama

Reklama

Své přeložení do Fort Apache plukovník Owen Thursday pociťuje jako hluboké a ničím neospraveditelné pokoření. Nechápe, proč právě on, hrdina občanské války, má za své zřejmé zásluhy jen velet vojákům někde na pokraji divočiny. Své pohrdání a nespokojenost dává všem asně na vědomí od chvíle příjezdu. Přitom právě tady je zrovna nezbytné stále být na pozoru, protože v okolí pevnosti se stále více objevují stopy indiánů, kteří opět vykopali válečnou sekeru. Kapitán Kirby York se v kraji dobře vyzná a pokouší se krotit nereálné představy svého nadřízeného. Nemá však příliš mnoho šancí. Plukovník Thursday rozhodně nehodlá jakýkoliv konflikt s protivníkem řešit dohodou. Rázně odmítá cenné připomínky svého podřízeného Yorka. Rychlou porážkou Apačů, chce posílit osobní postavení v generálním štábu spojeneckých vojsk. Vůbec jej přitom nezajímá, že nesmyslně hazarduje s životy svých mužů... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Americký western, první z ´jezdecké trilogie´ spolu s filmy ´She Wore a Yellow Ribbon´ (1949) a ´Rio Grande´ (1950). Scénář vychází z povídky Jamese Warnera Bellaha ´Massacre´ z roku 1947. Tento film jako jeden z prvních ukazuje kladný pohled na původní americké obyvatele. Do pevnosti Fort Apache přijíždí plukovník Owen Thursday (Henry Fonda) s dcerou Philadelphií (Shirley Temple), která se zamiluje do mladého seržanta Michaela O´Rourkea (John Agar). Plukovník je nešťastný, že byl poslán na hranice, pryč z centra armády. Chce se tady co nejrychleji prosadit, vyhrát bitvu, vysloužit si návrat do civilizace. Jedná příkře a nespravedlivě. Nejvíce naráží rozhodného kapitána Kirbyho Yorka (John Wayne), který zná místní situaci. John Wayne hrá, zatrpklého bývalého generála z Občanské války, jednu ze svých mála nepříjemných úloh. Shirley Temple v jedné z svých posledních filmových rolí a nebyla vůbec špatná. Uvěřitelnější a živější než mnohé její kolegyně té doby. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Druhý slavný western roku 1948 je spíše oslavou armády, než opravdovým westernem. Půlku filmu zabere "veselý" vojenský život, bály, romantické pletky i pitky a střet s Apači na který se člověk těší přijde až ke konci. A především je to představení nabuřelého, pedantického a ke konci mimózního plukovníka Thurdsaye (výborný Fonda). Ten vyžaduje zbytečnou kázeň, neposlouchá dobré rady svého kapitána Yorka (standartní Wayne) ohledně Apačů a nepřeje lásce své dcery a mladého poručíka. A když pak ke konci vyprovokuje zcela zbytečný nesmyslný střet s Apači, kteří jsou v právu, člověk místo toho aby si užíval bitvu by brečel vzteky. Protože Apačům nejde nefandit a na straně vojáků je spousta postav, na kterých Vám už bude záležet. Jinak samotná bitva je skvělá, stejně jako třeba klasické pronásledování dostavníku, Ford umí krásnou kameru, burácející westernová hudba se střídá s prastarými šlágry (Oh Dem Golden Slippers), Shirley Temple byla zajímavá a Victor McLaglen je správnej drsoň. Ale i tak je to většinu filmu spíše nuda. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

No, od těchto tří westernových specialistů bych čekal něco víc než jen ničím nevyčnívající žánrový příspěvek se slušnými akčními scénami. Henry Fonda ani John Wayne nejsou nijak výrazní, hlavní roli totiž hraje Fordovo oblíbené Monument Valley. Být to natočené o pár let později v širokoúhlém formátu jako například Stopaři, zážitek by byl několikanásobně větší. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Převážně alespoň co se týče žánru tak westernový režisér John Ford zcela jistě a otevřeně v tomto svém filmu kritizuje brutální militarismus americké kavalérie a mýtus legendární bitvy na Little Big Hornu. Zároveň jsem si všiml docela ožehavého tématu a to sice do té doby (alespoň ve filmu) nespravedlivého zacházení bílých s indiány. V závěru filmu je oná krásná osudová bitva kdy bojuje celý jezdecký regiment v čele s plukovníkem Thursdayem (H.Fonda) s apači. Za tu krásnou černobílou bitvu jedna hvězdička navíc. Jinak do dějin Ameriky se tato bitva zapsala jako již výše zmíněná ,,bitva na Little Big Hornu", při které fanatický generál Custer přivedl na smrt celou sedmou kavalérii. Více jak průměrný western. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Westernová komedie (ovšem nikoliv spaghetti), ve kterém první výstřel padne až téměř po hodině. Spíš legrace než akce. Velmi mladý Wayne coby kapitán York v konfrontaci s nesympatickým až zákeřným plukovníkem Thursdayem. Respekt těm, co to kolorovali. Dobrá hudba. Ovšem kvůli stopáži a pramálu akce hrozitánská nuda. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (10)

  • Shirley Temple (Philadelphia Thursday) byla během natáčení těhotná a obávala se, že jí jízda na koni nebo příliš těsný korzet způsobí potrat. (Marek06)
  • Kaskadér John Hudkins si při natáčení zlomil záda, když rychlý vůz projížděl ostrou zatáčkou a převrátil se. Život mu zachránil Ben Johnson, který byl odměněn sedmiletou smlouvou s Argosy a významnými rolemi v nadcházejících letech. (Marek06)
  • Prvý z troch filmov Johna Forda, ktoré kritici nazývajú "kavaleristickou trilógiou" (ďalej sem patria Mala žltú stužku (1949) a Rio Grande (1950)). Vo všetkých troch sa v hlavnej úlohe predstavil John Wayne a vo vedľajšej Victor McLaglen. (Michal74)

Reklama

Reklama