Reklama

Reklama

Touha po světle

(festivalový název)
  • Francie Nostalgie de la lumière (více)
Francie / Německo / Chile, 2010, 90 min

Obsahy(1)

Experiment kombinuje dve navonok nesúrodé témy - astronómiu a ťaživú históriu Chile počas diktátorského režimu. (lilina133)

Recenze (8)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Zatímco jedni toužebně upírají zraky vzhůru, do kosmických dálav, druzí je v tiché naději sklápějí k zemi, do písku a prachu Atacamské pouště, jejíž nezměrná rozloha se stává zrcadlem rozlohy vesmíru. A přesto oba pohledy naplňuje stejně hluboká touha - touha po světle... ()

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Meditace, autoritativní vypravěč, vesmírné obrazy, propojení zemského prachu a lidských činů a příběhů s věčností galaxie. Evropská filmová cena za nejlepší dokument 2010. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Dokumenty sa mi veľmi zle hodnotia. Silný námet, nezaujímavé spracovanie. Z vlastnej skúsenosti viem, že keď chce niekto niečo dôležité povedať, musí v dnešnej dobe nahlas kričať a nie šomrať si pod nos. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5 Obrazovo to je krásne, ale nasilu spájať tak odlišné témy, ako je pozorovanie hviezd cez teleskop a hľadanie pozostatkov obetí Pinochetového režimu, mi príde dosť pritiahnuté za vlasy. Vraj obe sú pohľadom do minulosti. Ale je možné, že som nejaké tie hlboké myšlienky nepochopil, lebo som mal príšerne titulky. ()

Lobotommy 

všechny recenze uživatele

Poušť, mumie, observatoř, hvězdy, a když se to pokrátí zbyde Pinochet. Je to zvláštní, jak se tyhle věci dokázaly postavit vedle sebe do jednoho dokumentu, nicméně vše působí velmi konzistentně. Smutně ale přesně to svým přáním vystihla paní v dokumentu, když si povzdechla a chtěla, aby teleskopy observatoře v chilské poušti nekoukaly jen do vesmíru, ale dokázaly koukat i pod povrch pouště, a místo nových hvězd našly jejich neznámo kde pohřbené manžely. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Snaha o intelektuálne spojenie postoja k bádaniu tam hore reprezentujúcim astronómiu, ktorá sa v Chile rozmáha, s bádaním tam dole reprezentujúcim hľadanie minulosti po diktatúre v púšti. Tento štýl mi akosi nesadol, keďže sa skákalo z jedného do druhého a ako celok to nepôsobilo celistvo. Videl som mnoho lepších dokumentov, preto len priemerné hodnotenie. 50 % ()

pappaja 

všechny recenze uživatele

Buď chci vidět vědecký dokument o astronomii, nebo mě víc zajímá historie.. Ale zkombinovat historické momenty s astronomickým výzkumem a spojit obojí jakousi filozofickou nití mi připadá poněkud divné.. ()

Reklama

Reklama