Reklama

Reklama

Fakta nebo fikce

(seriál)
  • Česko Fakta X (více)

V tomto fascinujícím seriálu z produkce SyFy, se bývalý agent FBI Ben Hansen a jeho tým tajemných detektivů pokoušejí vysvětlit nevysvětlitelné. Poté, co hodnotí online evidenci údajných paranormálních aktivit, vyberou si vyšetřovatelé ta nejnevysvětlitelnější hlášení o pozorování a vydají se je ověřit s cílem rozlišit fakta od podvodu. V prvních dílech seriálu pátrá Ben po údajné jezerní příšeře v Pennsylvanii. Poté se vydává do Anglie na lov Bestie z Dartmooru. Jinde se zase tým pokusí ověřit video zachycující nevysvětlitelná světla ve Phoenixu v Arizoně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

Velislav 

všechny recenze uživatele

Dokuseriál, ktorému máte pre vytiahnutie starých známych paranormálnych javov chuť dať plných päť, rovnako ako za celkové koncipovanie jednotlivých častí, umelú typicky americkú melodramatickosť, idiotský strih a ten stereotypný výber "vyšetrovateľov" ho kopnúť do odpadu. Vždy je dopredu zrejmé, že "niečo" nájdu, hlavne to nočné vyšetrovanie je "epic", na druhej strane ako vedia nahnať reklamu takmer každému "strašidelnému" domu, hotelu, motelu, reštaurácii, tak sú presvedčení po svojich, resp. po rekonštrukciách (predpokladám) ich zákulisného tímu, strhnúť každé video o "unidentified flying object". Šéf party je údajne agent FBI, takže na konšpiráciu mám zarobené. Napriek všetkému stále pozerám a stále dúfam, ale neviem v čo... 4/10 ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se celkem těšil a byl jsem hodně zvědavý. V prvním díle se představili hlavní postavy a předvedli nám dvakrát jak vyšetřují různé případy. Sice případy nebyly nic moc, ale je to teprve první díl. Jenže v dalších dílech to samé. Hlavní postavy dělají pořád to samé a jsou pěkně otravné. Každý díl je o tom samém, i když se tu střídají případy. Způsob jejich "vyšetřování " mě nijak nenadchl a ani jsem jim nevěřil že to myslí vážně. A řekne mi někdo, proč na každém místě kde hledali nějakého tvora nezůstali déle něž jednu noc? Několikrát našli nějaké stopy, ale místo toho aby to tam alespoň ještě jeden den zkoumali, tak prostě odjeli. To tam ty důkazy dávali sami kvůli sledovanosti? Asi ano. Hrozné zklamání. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Takže, na tento dokument jsem se dostal na youtube a po deseti dílech v řadě s přestávkama na retko, jsem dost vyřízenej a vzhledem k přeskakování jednotlivých řad, dost na vážkách jak hodnotit. Je tu tým "odborníků" a dvě sexy roštěnky do počtu pro oko diváka. Každý díl začínají poradou, při které si pouští amatérsky natočené "paranormální" jevy, které jim lidé pošlou nebo je sami vyštrachají. Vyberou dvě nejvěrohodnější nebo nejzajímavější z nich, rozdělí se na dva týmy a jdou je rekonstruovat (vyšetřovat). Poslechnou si příběhy autorů videí, nechají si detailně popsat situaci a pak jdou natočit naprosto stejné video s podobnými prostředky. Pokud odhalí, že by mohlo jít o fake, výpovědi autorů zpětně podrobí např. zvukovému detektoru lži a následně vyhodnotí všechny důkazy a pronesou závěr "fact" nebo "fake". Že se většinou jedná o to druhé zřejmě nemusím zdůrazňovat. Kvalita dílů se liší od kvality a zajímavosti nahrávky, kterou zkoumají. Občas vyšetřovatelé dokážou vyrobit jednoduchou metodou naprosto totožné video, občas se jim to moc nevede, přesto pokaždé přijdou s jasným závěrem. Největší slabinou celé show je paradoxně její nejzajímavější část, kdy dotočí vlastní verzi nahrávky a jdou kamerami zkoumat to záhadné místo, ze kterého pochází. Kolikrát to totiž vypadá a možná i je, naprosto sehrané. Za těch deset dílů jsem viděl třikrát, že jim v nejdůležitější okamžik vždy selhaly všechny kamery (baterky v nich), což je zkrátka až moc podezřelé na to, aby to byla pravda. Když jednou vyšetřovali poltergeista v domě a měli špióna na stromě, ten po tradičním výpadku kamer slezl dolů a čirou náhodou narazil na dvě kupy geniálně čistých žížal, které se tam "objevily". No, pokud by se autoři drželi čistě rozboru a napodobování videí, případně vyšetřováním na kolik je video reálné a nedávali do toho divácky atraktivní sehrané části o vlastních nahrávkách "paranormálních" jevů, šlo by to do 5*, takhle musím dát o jednu méně, působí to totiž občas naprosto stejně jako ty hoaxy, které vyšetřují. Přesto jsou tyto dokumenty potřeba, zvláště v době internetu, kdy po něm koluje spousta megalomansky vypadajících videí a kvalitních podvodů, kterým většina lidí ihned uvěří, protože si je neumí vysvětlit. Tento tým to umí a kolikrát vysvětlí i nevysvětlitelné. Dokument laděn spíše pro popírače a nevěřící Tomáše, než pro konspirační teoretiky a milovníky všeho nadpřirozena. 70% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hovadina, která je špatná ať už v "odhalování" (on už jen ten začátek - vědecká kapacita, novinářka - ehm, tomu mám věřit?), ani jako bedekr po turistických cílech paranormálních turistů po americe, nepochybuju, že si SyFy nechá za místo pro různý hotely a penziony, který jsou v každém díle, slušně zaplatit. Kdyby alespoň samotné "vyšetřování" nebylo tolik ... Lobotomické, debilní a hróóózně vážné, pak by se dalo mluvit alespoň o podprůměrné blbosti pro duchofily a malý děcka, místo toho ale přichází výsledek nehodný ničího pohledu. ()

Mr.Sock 

všechny recenze uživatele

V podstate sa mi páči obsah aj prístup k tématike. No nemôžem si pomôcť, ale protagonisti sú mi neskutočne proti srtsi a nesympatickí až to bolí. Umelí údajní experti ktorí akože odvádzajú všetku prácu, aj ked je každému jasné, že prácu odvádza skôr tím skutočných expertov ktorých na kamere ale samozrejme nie je vidieť, asi totiž nevyzerajú ako z epizódy nejakého teenage-seriálu. Práve tá umelosť protagonistov mi tak neskutočne vadí, inak by to možno bola hviezdička naviac. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama