Reklama

Reklama

Černé zlato

  • Francie Or noir (více)
Trailer 1

Na počátku dvacátého století se vůdcové dvou nepřátelských kmenů v Arábii po letech války rozhodli uzavřít mírovou smlouvu. Hobeiský emir Nesib (Antonio Banderas) a salmaahský sultán Amar (Mark Strong) se dohodli vytvořit mezi jejich říšemi tzv. území nikoho, neboli „Žlutý pás“, který bude oddělovat jejich země. Bude to zóna, na kterou si nikdy nikdo z nich nebude dělat nároky. Na znak zpečetění dohody svěřil Amar své dva syny Saleha (Akin Gazi) a Audu (Tahar Rahim) do Nesibovy péče, aby je vychovával se svými dětmi Tarikem a Leilou. Patnáct let míru ale změnil obrovský nález bohatých ložisk ropy právě ve Žlutém pásu. Moderní a liberální emir Nesib vidí v nabídce společnosti Texas Oil šanci zlepšit život svého kmene, vybudovat školy a nemocnice. Americká společnost zahájí těžbu ropy, a tím poruší pakt. Nesib vyšle svého zástupce, aby se dohodl s fundamentalistou sultánem Amarem, on však nabídku nepřijímá... (JOJ Cinema)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (61)

seth82 

všechny recenze uživatele

Veľká škoda toho scenáru a dosť hlúpych dialógov. Ale z nejakého dôvodu sa mi ten film páčil, neviem to vysvetliť. Najväčšie plus v tomto prípade putuje jednoznačne Jamesovi Hornerovi za skvelú filmovú hudbu, ktorá patrí k tomu najlepšiemu, čo som v posledných mesiacoch počul a je výborná aj na samostatné vypočutie. Film mohol dopadnúť ako celok aj lepšie a keďže 3,5 hviezdičky tu nie je, prikláňam sa skôr k štyrom. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film, který chce být po všech směrech extrémně velkolepý, ale ve výsledku působí docela lacině. Téma zajímavé, herecké obsazení slušné, pouštní záběry připomenou Leanovu velkolepost, ale při sledování si divák neustále uvědomuje, že se zde nic zajímavého neděje a filmy plyne tempem dehydrované pouštní kavalerie. Dlouho zde, takový snímek chyběl, ale když už se měl objevit, tak takový, aby se na něj jen tak nezapomnělo. O tomhle bych nedokázal nic odvyprávět, ani hodinu po shlédnutí. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Takové hvězdy, tak dobře hrály, tak pěkná hudba, tak skvělé prostředí, tak výborný námět a tak zprasený film. To je tak neuvěřitelně promrhaná možnost na skvělý, velko-skvělý film, až se mi chce brečet. Scénárista je kretén a režisér jakbysmet. Všechno se děje hrozně rychle, čím blíže konci filmu, tím je vše překotnější, ale o to méně smysluplnější. Nemálokrát jsem se přistihl, jak v duchu křičím "COŽE?", protože některé zvraty a chování postav jdou mimo jakýkoliv smysl a události se dějí zničehonic jen proto, že někdo těch 15 minut, jež jim předcházely, z filmu vystříhal, čímž gradující děj zcela odstřelil. Přitom všechno ostatní se mi moc líbilo, kamera, hudba, prostředí, herci, všechno, až na ten film okolo toho. ~~~ Jestli já jsem se něco díky filmu v poušti naučil, tak také neplýtvat. Neplýtvejte tedy časem, bylo by vám z filmu jenom smutno. Ne, že by sám film byl tak smutný, jen je tak moc zprasený. ~~~ PS: Půl hvězdičky z čistých dvou dávám dolů za typicky levně americkou debilitu, kdy všichni arabové mluví výborně anglicky i mezi sebou. Což je na to, že film má na triku Francie / Itálie / Katar, dost zarážející (už vidím, jak se Banderas, Strong a další učí plynně arabsky :), ale i všichni ostatní, celá poušť? ~ 1,5* ()

RakeW 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá a od pohledu drahá šablonovitá selanka plná nesmyslů, kterou zřejmě napsal někdo, kdo zná arabské prostředí hlavně z červené knihovny a dětských encyklopedií. Černé zlato je na pohled krásný kýč se slušnou výpravou i důrazem na rádoby uměleckou vypiplanost (těch kamerových nájezdů, odjezdů a přejezdů!). Jako celek však vzbuzuje dojem dobrodružného filmu pro celou rodinu z let osmdesátých, svou starosvětskou pompézností (masové scény se stovkami koní) a naivitou (Banderasovo přehrávání) se pak vrací ještě k mnohem letitějším zářezům hollywoodské historie a naopak několika krvavými momenty dává trochu okatě najevo svůj moderní a neamerický původ. Je to konina (doslova), ale vysloveně nuda to není, zhlédnout to ve dvanácti, budu skákat nadšením. Kromě Nepřítele před branami jsem od Annauda nic jiného neviděl, ale na základě těchto dvou filmů si lze udělat celkem jasnou představu o tom, jaký způsob interpretace dějin pan režisér vyznává. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ako je možné, že tento film tu nemá ani 500 hodnotení a len 61%? Film som si stiahol pred viac ako rokom a pól, ale jeho pozretie som odkladal v domnení, že budu potrebné titulky, keďže sa jedná o film z arabského prostredia. Taktiež som si myslel, že dej sa bude odohrávať v dnešnom období, kde budú tí dobrí američania a na arabov nakydaju čo sa dá od Al-kajdy cez islám až po tzv. teroristov. Omyl! Film mal výborny scénar, herecké výkony a nenašiel som v podstate žiadne chyby po akejkolvek stránke. Z filmu plynú viaceré ponaučenia a ten kto sa chce dozvedieť niečo viacej o koráne a arabských zvykoch si isto príde na svoje. 5* ()

Galerie (70)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o první významný mezinárodně koprodukovaný film natočený na území Kataru. (Conspi)
  • Film vznikal v pouštních lokacích států Tuniska a Kataru, kde se rovněž odehrávají boje mezi dvěma dominantními znepřátelenými kmeny. Jejich filmování zabralo víc jak čtyři týdny. (Conspi)
  • Natáčanie v Tunisku prebiehalo počas "Jazmínovej revolúcie", ktorá viedla k zvrhnutiu prezidenta Zine El Abidine Ben Aliho. Natáčanie však skončilo podľa harmonogramu a v rámci rozpočtu, bez akéhokoľvek prerušenia. (MikaelSVK)

Související novinky

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Reklama

Reklama