Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inari (Pamela Tola) dá jedného rána svojmu priateľovi 50 eur, aby jej kúpil digibox. Janne (Jussi Vatanen) však časť peňazí minie a digibox domov neprinesie. Preto dostane podmienku, buď jej ho prinesie do ďalšieho rána, alebo rozchod. A tak na ceste do Rovaniemi musí čeliť mnohým prekážkam, len aby zachránil svoj vzťah. Spoločnosť mu robia dvaja kamaráti - Kappu (Jasper Pääkkönen) a Tapio (Timo Lavikainen), ale stretne sa aj s Inariným expriateľom a Rusmi, ktorí zrazili soba. (ČSFD)

(více)

Recenze (30)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No tak to bylo výborný zakončený dne, finská komedie bodla. Myslím si, že hlavně kluci se budou smát, protože havní hrdinové jsou tři kámoši co se ženou napříč Finskem za satelitem, protože si to usmyslela frajerka jednoho z nich, no a ty cestě se dějou teda velkomožný psí kusy. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Skutečně tak půl na půl a nebo jsem nebyla na stejné vlně humoru jako někteří jiní uživatelé. Byly tam situace, které bych s přehledem vystřihla, konkrétně s tím sobem i bazénem plných žen, které ani omylem nevypadaly na to, že vůbec někdy zavadily o ragby. Zkrátka chvílemi celkem bezva zimní road movie, která se střídala s momenty na zabití. Janne, nevím, jestli jsi přece jen neměl v tom bazénu zůstat. Myslím, že by to pro tebe bylo lepší, než se honit za digiboxem a hodně nejistou budoucností. Doufám, že o tom ještě s chladnou hlavou pouvažuješ. Jinak sněhu si užijete na pár let dopředu, to byla nádhera i když miluji léto daleko víc. Je to něco mezi trojkou a čtyřkou. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

No, ak sú v tom Fínsku všetci tak v pohode, dokonca i Rusáci, tak to ja tam potom valím. Film je ináč klasická oddychovka, pri ktorej sa celý čas len uškrňate a možno dva razy i vybuchnete od smiechu, ale ideálna hlavne po desaťhodinovej šichte, to bezdebaty. Pamela Tola je kočka a Jasper Pääkkönen by snádˇ nemohol hrať vo filme bez toho, aby nemal nejakú štrikovanú čiapku nasadenú na tej svojej kotrbe ( inak, ja ho mám celkom rád ) no a ten koniec to zadrel! Záver: ukrutne silné 3* , alebo pomerne slabšie štyri, no . ()

boshke 

všechny recenze uživatele

(Febio Fest) Tak tahle finská jízda mne hodně bavila. Námět prostý, scénář skvělý, humor vynikající a finále s helikoptérou? Úžasné... 100% ()

predators 

všechny recenze uživatele

Finská road movie...takže na sněhu, se saunou, vířivkou, se soby a taky s digiboxem! Není to sranda k popukání, to vůbec, ale příběhy jsou rozmanité a svým způsobem i zajímavé, takže lepší průměr. 60% ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Na první pohled zní popis Napapiirin sankarit jako jedná velká nuda, ale opak je pravdou. Napapiirin sankarit je vtipná road movie plná zajimavých a kuriózních scén. Casting je sympatický a krajina severských zemí je dechberoucí. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Dome Karukoski má skutečně talent jako prase. A s každým dalším filmem to jenom potvrzuje. Jsem rád, že jsem to, jak výborným režisérem bude, rozpoznal hned u prvního filmu od něj, který jsem viděl - Domova šedých motýlů. Napapiirin sankarit tentokrát není citlivým dramatem o mladistvých, ale lehce nahořklou komediální road movie. Zde se však označení "hořká komedie" nemusí používat v pejorativním slova smyslu jako u novodobých českých filmů, ale ve smyslu naprosto pozitivním. Tragika s komikou se tady střídá tak hladkým způsobem, že téměř ani nerozeznáte hranice mezi jedním a druhým, Nejlépe je to patrné ve scéně s elektrickým taserem, kde to opravdu bije do očí :). Zmiňovat zimní atmosféru, velmi sympatické herce, příjemnou hudbu nebo několik lakonických a nenápadných, ale o to více potěšujících režisérských vychytávek by bylo nošením sněhu do Finska. Jen tak dál Dome. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Digibox jako hlavní hrdina filmu a mrazivá finská jízda, kde se zasmějete a užijete bláznivou noc na severu Finska se všemi předsudky i nečekanými zvraty. ()

wikked 

všechny recenze uživatele

Cesta za koupí set-top boxu ještě nikdy nebyla tak zábavná. Typický severský humor v nádherné zasněžené krajině s několika nezapomenutelnými scénami. // Febio 2013 ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Drsnější severský humor, příjemně přímočará zápletka a plná nálož originálně uchopených finských reálií činí z této road movie velmi příjemný až hřejivý zážitek, i když ledový mráz z řady drsnějších scén má tendenci přecházet i na diváka - proto si vemte ke sledování raději teplou prošívanou deku či lahev finské vodky! ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tento zpusob humoru, zdá se mi poněkud nešťastný a pokleslý. Fínom a Karukoskimu zvlášť idú oveľa lepšie drámy, tam sa naplno prejaví fínska duša. Toto bolo, napriek niekoľkým výborným gagom, príliš americky prvoplánové. Veľké sklamanie ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Svižná finská veselohra, trochu ovšem bez podstaty, neboť její podstatou je nějaký digibox, který měl jeden z trojice anti-hrdinů koupit svojí partnerce: jako doklad svojí schopnosti vzít si peníze, zajít do obchodu, koupit ho a přinést domů. Snad jako zásnubní dáreček, ale nakonec se ukáže, že oním dárečkem je on sám… Aneb jak se lehkovážný floutek po řadě komicko-drastických peripetií stane řádným manželem a otcem (na jak dlouho?)… Aneb: když jsem na veletrhu v Jyväskylä (odskočil jsem si i do Rovaniemi) prodával tiskové stroje, divil jsem se první den po ránu, jak jsou Finové neteční, chodí napůl jako pávi a supové, a žádný pokus o kontakt je netěší. Odpoledne však byli jako vyměnění, samý zájem, aktivita, diskuse. Prokoukl jsem je ovšem velice brzo. Ráno se starali jen o to, jak si dát co nejdříve pár panáků - a odpoledne už to z nich bylo sakra cítit… A to je má laponská odysea. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborna europska komedia od rezisera Dome Karukoskiho /Lvi srdce, Domov sedych motylu/ o beznom zivote a beznych problemoch kdesi v Skandinavii, presnejsie vo Finsku. Film ma len volny dej a rozhodne nejde o nejake strhujuce momenty ani akciu, je to skor len sled volne pospajanych casti, ktore drzia pohromade vdaka slusnej rezii. Dialogy su z bezneho zivota, ale dobre sa daju pocuvat a hodne mala do seba aj finska blazniva road movie /chranim, chranim si tie krasne blaznovstva/. Jasper Paakonen /Laska je Laska 2004/ to dobre ustal a aj sexice boli na urovni. Dokonca nechybala vlozka a o Rusoch a rustina - raz darmo, Finsko nesmie zapriet svoje korene a tvorilo pocas Studenej Vojny akusi sedu zonu medzi Zapadom a a ZSSR : na jednej ceste ste mohli vidiet klasicku rusku Volgu, Skodovku ale aj stare americke auta. Za mna teda dalsi vyborny kusok z europskej kinematografie : 80 % ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Povedená finská komedie z Laponska (úplně správný překlad Napapiirin sankarit je jinak Hrdinové polárního kruhu - alespoň trochu si z té finštiny pomatuji :-), které jsem měl tu čest možnost v zimě navštívit a je to opravdu nádhera. I ty mraky klesající až k -40, které jsem zažil člověka neotráví, když se tam pohybuje a polární záře mu svítí nad hlavou. Režisér Karukoski se už u mne vyznamenal filmem Tummien Perhosten Koti a tohle je sice úplně jiný žánr, ale i tak sympatický počin. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Ale jo, na Finy docela i vtipny. Zacatek s tim panem, co se obesil, kdyz Svedi otocili z 1:5 na 6:5, vynikajici. Ten zapas si pamatuji a taky se mi chtelo po jeho skonceni blejt :-) ()

dragoliz 

všechny recenze uživatele

Škoda. Laponská odysea bola až na pár dobrých scén poriadne suchá, čo ma poriadne sklamalo. Je to len nezaujímavý ohraný námet s minimálnou porciou humoru alebo drámy bez akejkoľvek citovej naviazanosti na postavy pri jeho sledovaní. Tie boli napísané veľmi plytko, nudne zahrané s absenciou čohokoľvek, čo by ich nejak vyzdvihlo. Navyše, s koncom som nebol vôbec spokojný... a nie tak, že by som bol spokojný s tým, ako som nespokojný, keď film skončí nešťastne... bol som nespokojne nespokojný s tým akože "koncom", ktorý mi pripadal len ako trápna zlátanina všetkého možného, len nie zmysluplného. Ale napriek tomu si myslím, že ako večerná odreagovačka môže poslúžiť dobre. Okrem fajnovej kamery a krásnych záberov fínskej prírody však ale ozaj nie je od Napapiirin sankarit príliš čo čakať. 50% ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

SUOMI PERKELE!!! Tak zase jednou výlet do Skandinávie, a nutno podotknout, že velice vydařený. Finská rallye městem Rovaniemi v hledání prokletého digiboxu měla neskutečný říz. Vtipné scénky, svižné tempo filmu a poutavý plot mě donutil dát tomuto snímku čtyři hvězdičky. „Po Kraftidiotech, Nesbovkách“ a právě tímto snímkem, hledám marně jediný špatný skandinávský počin. Uděluji 89,4% ()

Reklama

Reklama