Reklama

Reklama

Většina

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Jedenadvacetiletý Mertkan žije v Istanbulu, kde vede sice zabezpečený a stabilní, ale zcela nenaplňující život. Bydlí se svými rodiči, pomáhá v otcově stavební firmě a večery tráví s kamarády v nákupních střediscích a na diskotékách. Seznámení s dívkou Gül dodá Mertkanovi trochu sebevědomí, zdá se, že najde i sílu vzepřít se svému všeovládajícímu otci. Ten se staví proti vztahu s dívkou, „jejíž lidé se jen snaží rozdělit zemi“. Nalezne Mertkan odhodlání k tomu, aby se nestal mužem podle představ svého dominantního otce? Rodinné drama nenápadně, ale s jistotou přesahuje v kritiku turecké společnosti a jejích nešvarů. Zdánlivě nezaujatý pohled na postavy dovoluje průnik do jejich vnitřního světa, do jejich emočního prožívání. Události obyčejného života se stávají poutavým bojem za osvobození od rodičovské nadvlády, k němuž je ale zapotřebí dostatek sil a odhodlanosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[MFF 2011, Karlovy Vary] Výchova po turecku na predmestí Istanbulu. Ušmudlané ulice, pachy kebabov, nástojčíví taxikári a moc vierovyznania (islám s malým výskytom pravoslávneho kresťanstva). Solídna ukážka neústupne panovačného otcovského puta k synovi-Mertkanovi, ktorého privilégia siahajú nanajvýš do úrovne nevrlého, mierne zvýšeného hlasu s následným ústupkom. Jeho nudné, ľahostajnosťou napumpované dospievanie pozostáva z uzuálnych stretávok s kamarátmi, klikacieho "homeschoolingu", nepatrnej výpomoci v stavebnej firme a zriedkavej kúpelňovej onánie. Kontinuálne podpichovanie s nezvratným nástupom do armády či z nezrelosti/nepozornosti plynúce prešľapy/prúsery tiež nie sú výnimkou, avšak toto neblahé skutočno zmierňuje nová, nevinná známosť-Gül. Seren Yüce si berie na paškál otázku národných črtov/nešvárov a cez (priemerne rozpracovanú) rodinnú drámu nezaujato vypichuje viaceré tienisté stránky svojho národa. "Çoğunluk" obletuje hejno realizačných múch, ktoré sa nedajú odohnať púhym mávnutím ruky, ale má v sebe aj niečo, čo si chválu zasluhuje-je to diskurzívne myslenie a odhodlanie k triezvemu náhľadu na háklivé faktá. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Působivý příběh tureckého chlapce, který žije pod nadvládou svého otce. Celé je to tak lidsky podané a především zajímavě vykreslený je život v turecké rodině. Není na škodu vidět i tyhle filmy, kdy si člověk při sledování uvědomí spoustu věcí o svém životě. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2011. Mertkan je synkem bohatýho taťky, rozmazlený srab, budižkničemu, který se jen poflakuje s ještě primitivnějšími a zbabělejšími "kámoši". Je snad až k neuvěření, že se může zalíbit hezké dívce. Ta je ale cigánka a otec má jasno - jeho syn a dědic jeho firmy se s ní nesmí stýkat. Zajímavý film vykreslující turecké prostředí, v čem tkví pro mě možná jeho největší klad. Tamní život je úplně jinde než tady u nás, v Česku. Slovo Východ, které je často hanlivým přídomkem pro chudobu a nevyspělost, skrývá v Turecku to pravé uplatnění. Mertkan je zajímavá postavička, směšná, slabá, nerozhodná. Neumí se rozhodnout, pořád váhá, ví, že jeho život je nanic, a stejně si ho ještě vlastní blbostí zhoršuje. Divákovi je jasné, co by měl udělat, ale on je prostě příliš slabý, aby něco změnil. Moc mě mrzí absence pointy. Film prostě skončí a přitom by si zasloužil nějaké lepší vyvrcholení. A možná díky tomu konci si víc než 3 hvězdy nezaslouží. To tvůrcům došly nápady nebo co? ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Oceňuji velmi kritický pohled do nitra mentality Turků a to hned v několika vrstvách jejich společnosti. To považuji za největší přínos a důvod pro zhlédnutí. Film působí snad i výchovným dojmem. Totiž že MY Evropané jsme naprosto jiná kultura než ONI Turci, kteří do Evropy nepatří a patřit nesmějí. (nic ve zlém) Věřím, že životní styl, chování a přístup k životu je v představách racionálních lidí ze střední Evropy přímo opačný od toho, který byl velmi povedeně ztvárněn tvůrci a herci tohoto snímku. Celková pointa mi poněkud unikla někam do ztracena. Velká škoda, mám totiž pocit, že film by si zasloužil dramatické či snad tragické vyvrcholení. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Drama o blbcovi, co nijak velkolepě nevyvrcholí, ale furt je to lepší než spousta jiných tureckých drama filmů. ()

Reklama

Reklama