Reklama

Reklama

Benda Bilili!

(festivalový název)
  • Demokratická republika Kongo Benda Bilili ! (více)
Trailer
Dokumentární / Hudební
Demokratická republika Kongo / Francie, 2010, 84 min

Obsahy(1)

Ricky snil o tom, že udělá ze Staff Benda Bilili nejlepší orchestr v Kongu. Roger, dítě z ulice, si ze všeho nejvíc přál připojit se k těmto hvězdám kinšaského gheta, které brázdí město na kolečkových křeslech upravených ve stylu filmu Mad Max. Hlavně je ale třeba přežít, přelstít nástrahy ulic Kinšasy a zpěvem a tancem uniknout realitě. Film Benda Bilili! nám představuje jeden splněný sen, pět let existence této skupiny od prvních písní až po triumfální úspěchy na festivalech po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nářez. Garážový dokument o partě invalidních konžských bezdomovců, kteří snili o zemi jménem Evropa a za pět let ji svou říznou pouliční hudbou dobyli. Autoři možná nejsou nejlepší dokumentaristé, ale ta invalidní a špinavá forma fantasticky souzní s obsahem. Některé momenty jsou monumentální a bez debat působivější než všichni milionáři z chatrčí třetího světa. Tady nejde o žádný usmrkaný sentiment, ale o příběh lidí, co měli sen a spoustu štěstí. Snad ještě nikdy mi dojetí nad podobnou selankou nepřišlo tak na místě, jako ve chvíli, kdy se parta otrhaných strejdů z ghetta raduje z napáleného CD a uhranutě opakuje: "Je krásné." Benda Bilili! bere člověka do nebíčka, aniž by odlepila jeho nohy z bláta pozemského. Jeden ze zážitků roku - včetně přidané hodnoty v podobě tísnivého pocitu, jestli tenhle novodobý sen může mít jen dobré konce. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Všichni v moderním světě mají svůj Americký sen, ale Benda Bilili mají sen evropský. Film o tom, jak se parta muzikantů z Africké ulice stane hvězdami hudebních festivalů po celé Evropě (a v červnu 2011 bude kapela i u nás). Každá z postav má svůj příběh a všechny by si zasloužili i vlastní medailon samy o sobě. Hlavně mlčenlivý Roger, který za celý film prohodil snad jen jednu větu a má charakter Harmoniky z filmu Tenkrát na západě. Plný počet nedávám kvůli tomu, že na konci filmu nebylo dořečeno několik zásadních linií, který jsou nejen zajímavé, ale pro diváka by měli navíc emoční vliv. A o tom především dokumenty jsou. ()

Reklama

Reklama