Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kanadský dokument zkoumá závislost naší kultury na systematickém ničení a zneužívání životního prostředí a sonduje výslednou epidemii otrávených krajin a otřesených národů. Částečně založený na knize Endgame (nejprodávanější knize autora Derricka Jensena) se film ptá: „Kdyby vaše vlast byla napadena mimozemšťany, kteří pokáceli lesy, otrávili vodu a vzduch a kontaminovali potraviny, bránili byste se?“ Svižným tempem, pomocí hudby, archivních materiálů, filmové grafiky, animace, frašky a satiry se film snaží o rozbor globálního ekonomického systému a postavení člověka v éře 21. století. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

whack 

všechny recenze uživatele

Nahliadnutie očami politiky na negatívne dopady chodu našej industrializovanej pokrokovej civilizácie, akými sú zväčšovanie priepasti medzi bohatými a chudobnými, degradácia životného prostredia a blížiaci sa ekonomický kolaps. Dokument pritom nie je pesimistický, neprináša katastrofické vízie, naopak, prináša ducha odhodlania a uvedomenia si situácie a ponúka riešenia. Chýbalo mi trochu viac rozhovorov na kľúčové témy, akými sú konzumerizmus a preľudnenie, napriek tomu ide o jeden z najlepších dokumentov o príčinách environmentálnej deštrukcie a o zmene. ()

snob

všechny recenze uživatele

Dokument založený na falešných zprávách poplašného charakteru. Do roku 2045 stoupne teplota země o 5°C - což nepřežijí snad ani bakterie, zajímavý názor. Ale vsadím se, že blbců tu zůstane velké množství. Vyhrožování násilnostmi ve společnosti, kdy dojdou zdroje obživy a nejen obživy, je vžitý názor, ne fakt, který byl do lidstva vtlačen ze skupin vládychtivých. Čím podchytit pod krkem lidstvo lépe než žrádlem. Jsem u třetí minuty dokumentu. ---------------------------------------- Poté nastupuje horda agilních ekologů, pseudohistoriků a pravověrných hysteriků a názory menšiny se tu rozmělňují a rozmělňují. Jediným posláním tohoto dokumentu a tuny dalších je sdělení - Spáchej sebevraždu. Nemáš tu co dělat. Špiníš, smrdíš, jsi a to vadí. -------------------------------------- Styl vyprávění oněch pseudofaktů je dokonalou ukázkou psychického nátlaku. V rychlém střihu jsou před diváka předkládány názory, tak, aby nestihl ani polemizovat, jen tupě zírat a říkat si : "Ano, jsme svině, jsme svině a v pořádné prdeli svině."--------------------------------------- Tvůrcům nedochází, že po sežrání zásob Pac manem přichází další level. Výživnější, chutnější, lepší než ten předchozí. --------------------------------------------------------- Ten humanismus v oku. To zneužití novodobého romantika, který nechce, nemůže chtít žít v tomhle přetechnizovaném světě. Jediným ohroženým druhem na planetě je básník, stává se z něho ekolog básnící argumenty o planetě. Pojďme se obejmout, nějak bude. Rozhodně ne až tak blbě. Vždyť roku 2000 jsme, dle prognóz roku 1990, měli být zpola pod vodou, bez kyslíku, potíc se jak v sauně. Ale tak. Nejsme. Včera si nejeden z nás pěkně zaonanoval, to potěší. ()

Reklama

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Možná je to trochu přikreslené, možna i trochu víc, ale to jediné na tuhle společnost bude platit, prostě jí vlepit facku a ne říkat, že ropa dojde až za 50 let MOŽNÁ, takže žijte vklidu sobecky, vy budete mít pěkněj život plný luxusu a to co přijde po vás, to přece sere pes, to už mě nebude zajímat, dávno budu pod kytkama. Třeba nebude ropa za 10 let, třeba nebude za 50 let, ale jednou prostě nebude. Pro mě skvělý dokument, který popsal problematiku lidstva a víc takovýchhle dokumentů, kldně to přikreslujte 10x víc, ale aspoň vím o té problematice. Je smutné, že jeden člověk s normálním myšlením chápe jak to dnes chodí (zaplať si a přežij) a někdo s normálním myšlením to nechce pochopit, protože mu to naťukali do hlavy ostatní a moc by se odlišoval od zbytku lidí. Nekvalitní záběry sice neprospívaly na kvalitě dokumentu, ale vyjádřily toho víc než kdyby to bylo točené nějakou 3D HD ultra pro kamerou. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Trochu chaotický začátek jak vystřižený z deliria na LSD nebo raných počátků Pop music se po 10 minutách uklidní a divákovi se dostane utříděné ekologické sondy do problematiky zneužívání přírodních zdrojů, politické moci, bojů o lepší zítřky i o tom jak to funguje v Greenpeace. Rozhovory jsou celkem zajímavé, ovšem po stránce vizuální dokument nijak neoslní což je obrovská škoda, přesto si END:CIV zaslouží 85% ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

"Fuck patience" zazní v tomhle filmu a to je také určité poslaní, které nabízí. Nebudem si nic nalhávat, tenhle film je těžká deprese, protože Derrick Jensen, jehož knihy dokument inspirovaly, říká vše narovinu, navíc v notně protisystémovém, protipolitickém a protikorpačním duchu. Bohužel, takovéto vizionáře nebereme na zřetel a raději pokračujeme v devastaci planety. V dokumentu se přímo rozebírá, jak protichůdné termíny jsou "prosperující civilizace" a "udržitelný rozvoj", přičemž se poukazuje na to, že každou civilizaci, která po planetě kdy hodila čekal zároveň úpadek a konec. Jako by byl nezbytný zánik průvodním jevem každého pokroku. Nebo alespoň v takovém smyslu, ve kterém jsme schopni ho chápat. Autoři chtějí jinými slovy říct, že je člověk nepoučitelný a pokud bude pokračovat v nastoleném směru, zánik bude opět neodvratný. Jako důkazy pro svoje tvrzení používají množství devastačních záběrů planety, nadměrné výroby a konzumu, průmyslu, zbrojení, těžby, zneužívání zvířat. Vystupují zde vědci, ekologové, aktivisti či zástupci domorodých kmenů. Zničujícím poznatkem je zjištění, že vlády a korporace připouštějí diskuzi a vyjednávání s ekologickým hnutím hlavně proto, aby ho mohli efektivně kontrolovat a řídit. Vypadá to, že pomalu ocitáme v době, kdy bude vzdor jedinou možnou variantou. Srát na trpělivost! ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama