Reklama

Reklama

Alone in the Wilderness

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Už název Sám v divočině napovídá o čem tento dokument je. 50letý Richard Louis "Dick" Proenneke (1916-2003) se v roce 1967 rozhodl, že sám postaví v Twin Lakes na Aljašce srub. První léto prozkoumal oblast a následně nařezal a oloupal kmeny pro jeho stavbu. Příští léto vše stihl dokončit. Veškeré události si natáčel na kameru. Dick žil ve srubu přes 30 let, tedy do roku 1998. Bob Swerer se postaral o to, aby Dickem natočené video viděla spousta lidí a s jeho souhlasem vydal tento dokument s názvem Alone in the Wilderness. (Oisean)

(více)

Recenze (17)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument o muži, který žil přes 30 let sám v aljašské divočině. Postavil si tam srub s krbem, zásobárnu potravin, udírnu i kadibudku. Celý svůj život natáčel na kameru. Jeho záznam viděly tisíce lidí a většina si při sledování představovala, jak by žili v divočině sami. Stejně tak já. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

V roce 1961 se Richard Proenneke rozhodl splnit si svůj životní sen – postavit si srub v divočině a v něm žít v souladu s přírodou. Svůj sen si splnil, ve svých padesáti jedna letech si jen s pomocí ručních nástrojů postavil nádhernou chatu na břehu jednoho z aljašských jezer. Ve srubu pak sám žil dalších 30 let, v zimě i létě, po boku sobů, medvědů a veverek. Svůj život mezi horami dokumentoval na 8 mm kameru a z jeho záběrů vznikl nejen tenhle dokument. Záběry krajiny, zvířat a jeho práce se dřevem spolu s klidným hlasem voiceoveru mě naprosto pohltily. Dick Proenneke se stal legendou a inspiroval mnohé ke změně životního stylu. Jedním z nich je i švédský klučina Erik Grankvist, jehož vzorem je právě tenhle blázen z Aljašky. Erik začal ve svých 18 letech se stejným cílem stavět svůj srub ve švédské divočině. Leč o 60 let později, Erik nepoužívá skoro žádné moderní vybavení a svou cestu dokumentuje na ytb už více než 3 roky. Chci vám to tady všem doporučit. Erikova videa sleduju už skoro od začátku jeho cesty a nic víc uklidňujícího na ytb za mě nenajdete. Nechápu jeho odhodlání a má můj obdiv. Neboj se, není to žádnej šílenec, co kope obří bazény lžící a nosí vodu ve džbáncích na hlavě, je to legit. No nic, taky to tu asi balím a jedu na chatu, zkusím postavit třeba ptačí budku… někde se začít musí ——> Povíkendový edit, příště už lidská velikost :D ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

"Dejte mi všichni svátek, já mizim rubat srub a dlabat kanoehu." ..šťastný to týpek. Jeho odhodlání, odvahu a zručnost nelze než obdivovat .. a tu odměnu v podobě božského klidu jen závidět. ()

Ledkodlaq 

všechny recenze uživatele

Toto je absolutně to nejlepší, co jsem kdy viděl. Nehodnotím film, ale ztvárnění mých snů, relaxace a životního postoje. Sháním knihu. Tenhle příběh mnou do hloubky hnul a dlouho si o něm nechám zdát (v první osobě samozřejmě) ()

Tessie 

všechny recenze uživatele

Moc si nedokážu představit, čím musí naštvat lidstvo jedince, že se sbalí a jde si žít na třicet let na Aljašku.. Ale asi jsou takové důvody. Nebo možná jenom nechtěl žít v tom našem krysím labyrintu.. Kdo ví.. Nicméně se se samotou dokázal perfektně poprat. Během užívání dovolené si postavil parádní věcičky, které by měl závidět každý truhlář. Dovršením bylo postavením krbu.. Všechno promyšlené do posledního detailu. Klobouk dolů před takovým stylem života. I když bych takhle žít nikdy nechtěla, obdivuji to. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Také pozorujte vzestup technologií a zároveň pád morálky a zdravých lidských hodnot v moderní společnosti? Lidé se masivně stěhují do pohodlných, ale nelidských a anonymních měst - ale možná to není ta správná cesta. Narozdíl od pomateného vraha Teda "Unabombera" Kaczynskiho, který tento nezdravý trend také pozoroval a žil podobným poustevnickým životem, byl Richard "Dick" Proenneke rozumný, nikoho neotravoval a naopak pomáhal dokumentovat a přibližovat ostatním přírodu a asi i mnoho lidí inspiroval #goals ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý mi zmenil život. Nie v tom zmysle, že by dával nejakú hlbokú pointu, ale práve naopak. Dáva mi taký dobrý pocit a uspokojenie, aké presne potrebujem. Presne takýto život by som si vedel predstaviť. Dick Proenneke dokázal u mňa nemožné. Pre mňa najlepší dokument, aký som videl. P.S.: Prečo tu na CSFD nie je aj druhá časť? :-) ()

Barixton 

všechny recenze uživatele

Richard Louis "Dick" Proenneke a jeho odchod do divočiny mi vytrel.....zrak? Nie. Vytrel mi srdce a dostal sa tam. Nie nezaľúbil som sa ale videl som na obrazovke sfilmované moje vzdušne zámky ktoré si staviam keď pokladám odchod na samotu za to správne riešenie v tejto dobe ktorej veľmi často nerozumiem. Odvaha, zručnosť, vytrvalosť a pracovitosť toho muža spolu so samotou v krásnej divočine sa mi tak páčia a fascinujú ma že toto dielo ma zaslúženú priečku v mojich obľúbených filmoch. ()

Ajay 

všechny recenze uživatele

Machr se dřevem si staví srub na Aljašce, vybaví ho vlastním nábytkem dokonce i lžíci si vyrobí :) ()

ouki81 

všechny recenze uživatele

Za mne plný počet bodů. Tohle je jeden z filmů který ukazuje že nic není nemožné,stačí jen chtít. Perfektní spojení nevtíravé hudby,příjemného Dickova hlasu a záběrů majestátní divočiny z něj také činí snímek pobízející k meditaci nad dílem přírody a naší roli v ní. ()

Kicker 

všechny recenze uživatele

Poté co jsem dokoukal Into the Wild jsem se musel podívat na další filmy s podobnou tématikou a narazil jsem na tento dokument. Má několik dílů a možná ještě další budou. Neskutečně mě dostal. Chtěl jsem toho napsat víc, ale pak jsem si uvědomil, že Philip_J_Fry to shrnul naprosto dokonale. ()

Reklama

Reklama