Reklama

Reklama

V množství je síla aneb Nekonečné zvířecí armády

(TV film)
  • Velká Británie Swarm: Nature's Incredible Invasions (více)
Velká Británie, 2009, 2x53 min

Obsahy(1)

Abychom byli schopni porozumět velkým zvířecím armádám, musíme zkoumat smysl vytváření např. rojů včel, hejn snovačů nebo přesunujících se krabích kolonií.  Někteří tvorové se vyskytují v tak velkých počtech, až se to vymyká našemu chápání. Vytvářejí společenstva tak obrovská, že nám mnohdy působí těžké škody. Vypadají hrozivě, ale když je začneme detailně studovat, zjistíme, že jsou mimořádně zajímavá. Při vpádu živočišných společenstev do našeho života nás však nevyhnutelně od sebe dělí neviditelná bariéra tvořená našimi odlišnými pocity a vjemy. Živočišná společenstva sice vstupují do našeho světa, ale propast mezi námi a jimi je obrovská. Abychom byli schopni jim porozumět a usměrnit, musíme je chápat a rozumět jejich vidění světa. Avšak to není jednoduché. A proto budeme i v následujícím dílu zkoumat tu zvláštní a nám cizí inteligenci, která ovládá roje, hejna či stáda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

V dnešní době senzace chtivých dokumentárních pořadů vysílám na oběžnou dráhu vzkaz, že naprostou jedničkou v naší zeměpisné šířce jest Česká televize. Můžeme se spolehnout, že dokumenty uváděné povětšinou na jejím druhém kanálu mají smysl, myšlenku, význam, ovšem rovněž nás poučí, vzdělají a co je snad nejdůležitější - odpoví na naše případné otázky. Když připočteme neuvěřitelné záběry a legendární hlas Alfreda Strejčka, budiž dostatečně vysvětleno zdejší hodnocení. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že jsem právě měl možnost vidět neuvěřitelné záběry na nejrůznější tvory vytvářející tak obrovské roje a hejna, že počet obyvatel na naší planetě je v porovnání s nimi, jako plivanec na zem. Navíc roje s překvapivou inteligencí, která není řízena svrchu dolů ale zespodu nahoru, přesně to bylo vystiženo v druhém díle dokumentu, když přirovnávali inteligenci legionářských mravenců k buňkám mozku. Pouzí jednotlivci neznamenají sami o sobě nic, ale jako celek, vytváří superorganizmus s inteligencí. Natočeno s high-definition camera a spolu se zpomalenými záběry - jsem v úžasu. Verdikt: 5* a 90 %. ()

Reklama

dawexx 

všechny recenze uživatele

Fantastický dokument, seznamující s obřími hejny vybraných zástupců živočišné říše. Opravdu, chvílemi jsem byl z toho hemžení fascinován a navíc to celé funguje jako parádní multižánr, protože je to a) válečný film (mravenci jdou na štíra) b) horor (klubání jedné pijavice z druhé asi v praxi ovlivnilo natočení Vetřelce a dalších) a c) komedie (výraz úředníka k nezaplacení, když okolo něj projde děda obalenej včelami). Tleskám tvůrcům za skvělý počin! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dokumentární přírodopisné filmy vystavěné z velké části ze sledu makro záběrů jsou prubířským kamenem každého dokumentárního týmu, tvůrci tohoto dokumentu ovšem uspěli na výbornou, jejich putování po světě extrémně velkých zvířecích společenství je doslova fascinující, především pak v rovině vizuální. Díky použití zpomalených záběrů vystoupil do popředí jejich famózně vyvinutý cit pro detail a umělecký rozměr natáčeného - téměř každý záběr by mohl být použit jako dokonalá makro fotografie té nejvyšší kvality s výraznou uměleckou přidanou hodnotou. Podobně cizelovaná estetika je u daného druhu dokumentu opravdu jen málokdy vídaná... Komentář legendárního Alfreda Strejčka je už jen lokální třešničkou na tomhle dokumentárním dortu... ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné veci dokáže niekedy tá príroda... Takisto som bol pri sledovaní v úžase z niektorých "zhromaždení" zvierat, ale aby som dal plný počet, tak by som musel byť fascinovaný po celý čas sledovania, čo som teda nebol. Na rozdiel od dokumentu ako je napríklad Život. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama