Reklama

Reklama

Millennium

(seriál)
  • Německo Stieg Larsson: Millennium
všechny plakáty
Akční / Krimi / Mysteriózní
Švédsko / Německo / Norsko / Dánsko, 2010, 9 h (Minutáž: 90 min)

Předloha:

Stieg Larsson (kniha)

Hudba:

Jacob Groth

Hrají:

Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Sofia Ledarp, Jacob Ericksson, Peter Andersson, Per Oscarsson, Micke Spreitz, Johan Kylén (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál dle knižního bestselleru předčasně zesnulého švédského novináře, aktivisty a autora Stiega Larssona - Millenium (vydány 3 díly, plánováno bylo 10). Sledujeme Lisbeth Salander (Noomi Rapace), mladou inteligentní dívku s fotografickou pamětí, umnou hackerku, asociálního člověka, který si prošel mnohým, a Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), investigativního novináře magazínu Millennium, jak pronikají do problémů moderní švédské společnosti - násilí na ženách, propojenosti prostituce, politiky, tajné policie, podzemních organizací a současně rozplétáme jejich příběh. Hlas jedince ve společnosti nabývá na síle skrze jednoduché nástroje - pero, mobilní telefon, počítač.
Tento seriál se od tří filmových zpracování Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda liší komplexností postav a dějových linií. Vysíláno ve švédské TV, vydáno na DVD, blu-ray a nakonec jako kolekce s bonusovým diskem. (Misabarry)

(více)

Recenze (29)

emma53 

všechny recenze uživatele

Dokonalé knižní zpracování trilogie Stiega Larssona a já mohu jen doporučit, aby si to pokud možno každý raději dřív přečetl, protože pak si to opravdu teprve patřičně vychutná. Osobně jsem si ověřila, že bych měla asi místy zmatek v ději, či osobách. Když k tomu přidám geniální výkony Noomi Rapace a Michaela Nyqvista, tak nemohu jinak hodnotit, než pětkou a vůbec se to nedá srovnávat s americkou verzí, kde mně stejně irituje fakt, že když se objeví někde jinde něco skvělého, tak se musí za každou cenu snažit o ještě větší originalitu. Ne, tohle je originál a to se v mých očích nezmění. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

1. + 2. díl: platí, co jsem napsal o filmu. Jelikož už jsem viděl švédskou i Fincherovu verzi, chyběly momenty překvapení a napětí, ale nelituju. Pro Larssonovy čtenáře je to bonbónek v podobě dodatečných scén oproti filmu, který ač nemá prázdná místa, byl ještě rozšířen o detaily. Neznalým bych ale spíš doporučil film, protože "seriál" je rozvláčnější, pomalejší a "seriálovitější". Ale za mě spokojenost. # 3. díl opravdu paráda, 4. trochu rozvláčnější. I přes scény navíc se najde pár míst, kde se člověk neznalý knihy může divut, jak na to přišli. # příběh 9 | hudba 7 | humor 0 | akce 2 | napětí 6 | pustil bych si znovu 8 ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Filmy mám moc ráda, ale seriál je ještě lepší. Jsem moc ráda, že vedlejší postavy dostanou více prostoru, a celý příběh tak dostává větší logiku. Faste a spol, plus výslech Miriam Wu fakt nemá chybu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tahle série je zcela dokonalá. To, co se dalo vytknout třídílnému zpracování, tady mizí. Nedotaženosti, divnosti a nelogičnosti náhle do sebe zapadají a Lisbeth Salander je absolutní hrdinka (skoro komiksová) čnící nade všemi. Osobně mě seriál velmi bavil, právě proto, že pomalu plyne, jsou tam dějové odbočky, dost prostoru pro ostatní postavy. Millenium je nepochybně žánrová klasika, která předurčila natáčení seriálů jako Broen, Killing či True Detective. 100% ()

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Rozšírená seriálová verzia troch známych severských filmov je parádna. Odporúčam. A všimol som si, že tam dvaja Švédi popíjajú Staropramena. ()

radecacek 

všechny recenze uživatele

(1. a 2. díl) - Pokud jste nečetli knížku, tak v rámci severských detektivek je to určitě nadprůměrná podívaná (být natočená u nás, jedná se určitě o film roku). Díky neznámým hercům je těžké odhadnout, kdo může vrahem a celková atmosféra je super. Na druhou stranu mě zarazilo několik zbytečně načrtnutých dějových linek, které jsou zbytečné nebo ukončené debilně (viz níž spoiler a srovnání knihy a americké verze). Solidní průměr. Spoiler: Pokud jste četli knihu, určitě vás zarazí, že hlavní hrdina je oproti skvělému knižnímu Blomkvistovi takový hodný trouba strejda a že Salanderová je jen trochu výstřední hackerka. Což je oproti knížce dost mínus, protože na charismatu těchto postav hodně stojí čtivost celé trilogie a v rámci castingu americká verze výrazně válcuje švédskou ... Některé scény jsou načrtnuté a nedokončené, případně ve filmu vyzní dementně - redaktor co donáší, jak Salanderová k penězům došla a celkově narychlo uzavřený případ pomluvy atd... Bez znalosti knihy bych byl asi zmatený. Proto hodncení tři hvězdičky, knížka za 5*, americká verze taky za 3* ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A woman born in 1981. Arrested for assault in Gamla Stan in 1998, when they were fingerprinted. Her name is Lisbeth Salander. She seems reasonable disturbed. She is legally incompetent and have a guardian. Guess who is the guardian? Lawyer Nils Bjurman. The owner of the murder weapon in Enskede. She was violent already in school. Set in psychiatry as a decade. Likely to sell her body. And documented violent tendencies. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Prvé dve časti u mna samozrejme jasne vedu. Dana detektivna zapletka je pre mna jedna z najlepšich ake som kedy videl, čital, počul + prostredie chladneho severu tomu dodava neskutočnu atmosferu. Dalšie 4 časti sleduju jeden pribeh, ktory však už nie je taky putavy, nakolko sa tajomne, zahadne vyšetrovanie vraždy spred 40 rokov zmeni na politicko-kriminalno-rodinnu dramu (aj ked velmi dobru, kedy som sa za tych 6 hodin ani raz nenudil !), ktora ma nezaujala až tak ako uvod Trilogie. Zakončenie však ušlo a celkovo tento ojedinely skvost hodnotim na 85-88%. Bodaj by podobnych prijektov vznikalo viac. O to viac zamrzi že autor skvelej knižnej predlohy je už po smrti. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Knihu mám doma a četla jsem ji. Musím vynést do nebes toto filmové zpracování, protože je to velmi blízké knize na rozdíl od amerického zpracování, které ji dokonale zabilo. Jsem naprosto nadšená ze ztvárnění Lisbeth a Mikaela a i dalších postav, které se mi vlastně trefily do mých vlastních představ při čtení. GOOD WORK Nielsi Opleve! Tedy za první 2 díly.  Za mě 100% ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Stejně kvalitní jako jednotlivé filmy. Tu a tam přibude nějaké scéna, kterou ve filmu vynechali, protože se nezdála pro děj tak důležitá. Já bohužel nejprve četl knihu, viděl film, pak americký remake a potom teprve seriál, takže se dost těžko hodnotí, když už děj dopředu znáte. ()

veronica 01 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru to mělo být celé zpracované jen jako seriál, který je o něco lepší než samotné filmy. Seriálová forma je přesně to, co téhle filmové adaptaci neskutečně svědčí. Co mi nebylo úplně jasné ve filmu jsem si v seriálu ujasnila a dokonce jsem si všimla i několika chyb. ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Totálna chuťovka, vrchol škandinávskej krimi. Šesť dávok 90 minútového napätia plného perfektne prepracovaného a vymysleného príbehu obohateného o neuveriteľne charizmatické a zapamäteľné postavy. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od samostatných filmů, ve kterých mi vadila častá zkrakovitost děje (nebýt znalosti knih, tu a tam bych tápala), mě seriál dokonale uspokojil. Chyběl mi pouze byť jen náznak pro zbabělý útěk jinak otrlého Ronalda Niedermanna před skoro nemohoucí a krvácející Liz. ()

Reklama

Reklama