Reklama

Reklama

Sallie Gardner at a Gallop

Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1878, 1 min

Obsahy(1)

Písal sa rok 1878 a pán Eadweard Muybridge vytvoril niečo, o čom ešte nevedel, že to vyvolá ošiaľ a stane sa najobľúbenejším prostriedkom zábavy na svete počas 20. storočia a je ním aj doteraz. Eadweard Muybridge vytvoril film.
Snímka vznikla s pomocou 24 fotoaparátov, ktoré vytvorili statické obrázky a tie sa následne usporiadali podľa časovej kontinuity. (TMNT)

(více)

Recenze (47)

PozorGranat 

všechny recenze uživatele

Film mě dojal natolik, abych se na něj koukl hned několikrát. Musím pochválit jak režiséra, tak i scénáristu a kameramana, a i když se jedná o jednoho a toho samého člověka, odvedl skvělou práci. Tento film bohužel nemohu najít v žádném e-shopu na DVD, což je smutné, protože by šel hned vedle filmů Titanic a Statečné srdce. Ihned po zhlédnutí jsem zhlédl všechny filmy tohoto režiséra. Zajímalo by mě, zda-li je to inspirováno skutečnou událostí, neuvěřitelný souhrn emocí. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Na jeden okraj závodiště zavěsil bílý horizont a na druhý umístil v pravidelných intervalech řadu fotoaparátů. Přes dráhu napnul provázky, které v okamžiku, kdy je běžící kůň přetrhl, postupně uvolnily pružinové závěrky fotoaparátů. Přípravné práce na zaznamenání trvala šest let. Série fotografií posloužila k vytvoření prvního pohybu. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Túto krátku pasáž s cválajúcim koňom som videl ako dieťa v nejakom dokumente o kinematografii na STV2. Ani za boha si neviem spomenúť ako sa volal. Ohodnotiť túto krátku sekvenciu je asi tak jednoduché ako náročné. Hľadať v tom nejaký hlbší zmysel je od veci ide iba o cválajúceho koňa ale má to prvenstvo v "pohybujúcich sa obrázkoch" takže nápad za milión s predsa musí ceniť. Prvý film si nemôže zaslúžiť nízke hodnotenie. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Geniální nápad, který dal vzniknout odvětví, díky kterému existuje tento web. Jiné hodnocení než plný počet ani udělit nemohu. Z úcty k Eadweardu Muybridgeovi a jeho šestileté práci. Výsledek, který přinesla dnes možná budí úsměv na tváři, ale neexistoval by bez ní Hollywood, Bollywood, Barrandov, atd. a celá plejáda s tím souvisejících profesí. Pane Eadwearde, děkuji vám! Procentuální hodnocení tentokrát neuvedu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (7)

  • Ke vzniku díla nevedla Muybridgeova vlastní ambice. Film vznikl díky sázce dvou mužů o to, zda se kůň při běhu v některé fázi nedotýká ani jednou nohou země. Jeden z mužů si proto najal Muybridge, aby to pomocí fotografie zjistil. Muybridge sestrojil mechanismus, kterým snímal pohyb koně a později také lidskou chůzi, let holuba nebo také akrobata na hrazdě. (pourlex)
  • Fotografie boli urobené na farme, ktorú vlastnil priemyselník, bývalý guvernér Kalifornie a jazdec Leland Stanford. Farma bola blízko San Francisca v Kalifornii v dnešnom Palo Alto. (Raccoon.city)
  • Režisér zachytené jednotlivé fázy behu koňa premietol na vlastnom projektore zoopraxiskop (zoogyroskop). Premietané obrazy boli na sklenených doskách. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama