Reklama

Reklama

Sallie Gardner at a Gallop

Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1878, 1 min

Obsahy(1)

Písal sa rok 1878 a pán Eadweard Muybridge vytvoril niečo, o čom ešte nevedel, že to vyvolá ošiaľ a stane sa najobľúbenejším prostriedkom zábavy na svete počas 20. storočia a je ním aj doteraz. Eadweard Muybridge vytvoril film.
Snímka vznikla s pomocou 24 fotoaparátov, ktoré vytvorili statické obrázky a tie sa následne usporiadali podľa časovej kontinuity. (TMNT)

(více)

Recenze (47)

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Hodnocení u „filmu“, který trvá asi jednu sekundu si vyžaduje náležité vysvětlení. Milane co chceš hodnotit na jedné vteřině?! Pokud si hodláte tento „film“ opravdu užít, musíte si ve vašem prohlížeči zapnout funkci opakování, nebo si najít nahrávky, které už jsou prodloužené. V mých pěti hvězdách hodnotím neuvěřitelnou pracnost a vymýšlení nových technologií, které se staly základem celé kinematografie. Ano z těchto pár fotek vznikla postupně celá kinematografie. Všechny filmy co známe vyrostly z tohoto snímku jako ze semínka. Pokud je pravda co se píše ve zdejších zajímavostech a přípravy na záznam trvaly šest let (trochu o tom pochybuji), tak je to pěkně drahý film. Šest let vmáčknutých do jedné vteřiny! To bude asi jeden z nejdražších filmů:). I kdyby to nebylo šest let, pořád byla příprava extrémně technicky náročná. Samozřejmě nevznikla jen ta jedna vteřina. Bylo prý uděláno šest sérií fotek se souhrnným názvem "Kůň v pohybu" a některé se nedochovaly. Série s názvem "Sallie Gardner at a Gallop" nebyla úplně první. Jedno focení bylo například s koněm táhnoucím jezdce v sulce. Někdy se záběry nepovedli, když se kůň splašil díky provázkům, které v běhu přetrhával a spouštěl tím fotoaparáty. První focení bylo 11. června 1878 a na druhé focení 15. června pozvali reportéry od novin. Byla to velká událost. Dávám pět hvězd za náročné technické provedení, průkopnictví a vynalézání nových cest. Nic dalšího na této vteřině hodnotit nelze. Díky Eadweardu Muybridge máme všechny filmy co kdy byly natočeny, to si plný počet zaslouží. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Túto krátku pasáž s cválajúcim koňom som videl ako dieťa v nejakom dokumente o kinematografii na STV2. Ani za boha si neviem spomenúť ako sa volal. Ohodnotiť túto krátku sekvenciu je asi tak jednoduché ako náročné. Hľadať v tom nejaký hlbší zmysel je od veci ide iba o cválajúceho koňa ale má to prvenstvo v "pohybujúcich sa obrázkoch" takže nápad za milión s predsa musí ceniť. Prvý film si nemôže zaslúžiť nízke hodnotenie. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Za prvenstvo si film rozhodne štyri hviezdičky zaslúži. Za obsah zároveň len štyri, pretože cválajúci kôň je fajn, no cválajúci kôň osedlaný jazdcom je zároveň niečím, čo symbolizuje ovládnutie prírodnej nespútanosti. Preto považujem Vlnu Etiénne- Jules Mareya za fascinujúcejšiu, presvedčivejšiu a prostým záznamom živelnosti mora za prioritnejšiu, než tento síce časovo skorší, ale antropocentrizmom zaváňajúci kúsok. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Geniální nápad, který dal vzniknout odvětví, díky kterému existuje tento web. Jiné hodnocení než plný počet ani udělit nemohu. Z úcty k Eadweardu Muybridgeovi a jeho šestileté práci. Výsledek, který přinesla dnes možná budí úsměv na tváři, ale neexistoval by bez ní Hollywood, Bollywood, Barrandov, atd. a celá plejáda s tím souvisejících profesí. Pane Eadwearde, děkuji vám! Procentuální hodnocení tentokrát neuvedu. ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

A tak vznikol prvý film. Aj keď netrvá ani 1 minútu, obsahuje niečo, čo urobilo veľký pokrok pre filmový a zábavný priemysel. V tejto dobe obyčajný kôň s jazdcom - v roku 1878 obrovský pokrok. Nebyť tohto, asi by sme nechodili do kina. Eadweard Muybridge skutočne veľmi pomohol pri rozvoji kinematografie a filmu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (7)

  • Film vznikl díky tomu, že Eadweard Muybridge zavěsil na jeden okraj závodiště bílý horizont a na druhý umístil v pravidelných intervalech řadu fotoaparátů. Přes dráhu napnul provázky, které v okamžiku, kdy je běžící kůň přetrhl, postupně uvolnily pružinové závěrky fotoaparátů. Přípravné práce na zaznamenání trvala šest let. Série fotografií posloužila k vytvoření prvního pohybu. (majo25)
  • Ke vzniku díla nevedla Muybridgeova vlastní ambice. Film vznikl díky sázce dvou mužů o to, zda se kůň při běhu v některé fázi nedotýká ani jednou nohou země. Jeden z mužů si proto najal Muybridge, aby to pomocí fotografie zjistil. Muybridge sestrojil mechanismus, kterým snímal pohyb koně a později také lidskou chůzi, let holuba nebo také akrobata na hrazdě. (pourlex)
  • Pôvodne bolo uvádzané, že na fotkách je jockey Gilbert Domm a kôň Sallie Gardner. Po čase boli tieto informácie spochybnené, nakoľko bolo urobených oveľa viac fotografii s rôznymi jazdcami a koňmi. Historička Marty Braunová vo svojej knihe píše, že na fotkách je jockey Charlesa Marvin a kôň Abe Edgington. Najnovšia štúdia ale dokazuje, že koňom bol Annie G a jockey bol neznámy jazdec čiernej pleti. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama