Reklama

Reklama

Nils Holgersson

  • Švédsko Wonderful Adventure of Nils, The (více)
Švédsko, 1981, 82 min

Obsahy(1)

Animovaná verze světoznámé dětské knížky švédské spisovatelky Selmy Lagerlöfové (1858-1940) o malém zlém chlapci, který se díky kouzlu proměnil v trpaslíčka a na zádech velké divoké husy obletěl celý svět a zažil mnoho neuvěřitelných dobrodružství a získal dobré srdce. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Nick321 

všechny recenze uživatele

Nils Holgersson má dostat od skřítka , kterého chytil do sítě , pořádnou životní lekci. Například že zvířata jsou sice němá (a i to se dá změnit ) ale ne hloupá a nemůže je bez trestu mlátit a týrat. A že se vůbec nevyplácí urážet a zesměšňovat zdánlivě neživou sochu na náměstí, aby si to s ním po půlnoci nešla vyřídit. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Máte housera? Nebaví vás číst pasáže z Bible? A štvou vás trpaslíci? Nils Holgersson vás chápe. Rozhodně dobrá věc. Jen škoda, že existuje jen dabing "tohoto" sestřihu. Jako malý jsem si vždycky myslel, že šlo jen o samostatný film. Což není pravda. Je to zkrácená verze 52 dílného seriálu. Když to člověk zjistí - hned pochopí ty zkrácené vývoje postav a občasné nesrovnalosti. I tak ten film docela miluji a mám na něj nostalgické vzpomínky (což je samozřejmě dost subjektivní věc). Hudba Karla Svobody je skvělá. Několikátá japonská kolaborace s Evropou (Včelka Mája bylo anime německé koprodukci btw). Scény jako "oživlá socha" a "požár lesa" mi navždy uvízli v paměti. Animace není k zahození na osmdesátkový seriál - ale s filmovými díly např.: od studia Ghibli nebo filmy Toei se to nedá naprosto srovnat. Pokusím se někdy doplnit alespoň pár seriálových epizod, abych zjistil, co všechno zkrátili. To dlouhou dobu nešlo - ale nedávno vydali anglické blu ray. ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

52-dílný seriál, odvysílaný roku 1992 na STV1 a často reprízovaný i na ORF1 má u mě jednoznačných 5 hvězdiček a zaujímá čestné místo mezi mými dlouholetými nejoblíbenějšími seriály. Ale tenhle sestřih z prvních pár dílů + z konce posledního považuji za zcela zbytečný. A co je horší, speciálně na území ČR tento idiotský sestřih slouží jako záminka těm kavárenským sviním z Kavčích hor k tomu, aby nemuseli kupovat a odvysílat celý seriál a totéž platí o všech DVD vydavatelstvích. Už z tohoto důvodu ode mě víc jak 1 * nedostane (a i ta je pouze z úcty k původnímu seriálu). Jak já nesnáším sestřihové verze! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ide o zostrih slávneho japonsko-rakúskeho seriálu, ktorý obsahuje začiatok, koniec a pár seriálových dobrodružstiev. Napriek tomu aj vďaka skvelému námetu, nádhernej dojímavej hudbe, sympatickej a vtipnej animácii a silnému odkazu nemôžem dať menej ako plný počet. Napriek tomu, že je to iba zostrih, boduje na celej čiare. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Průměr po všech stránkách. Prakticky nic světoborného. Na to, že si to Selma Lagerlöf vykradla od Hanse Christiana Andersene nic neříkám (teď hodnotím film, ne předlohu). Snímek mi v podstatě nemá co nabídnout navíc. Chová se tuctově jako mnohý jiný kreslený animák. Možná, že i trošku nudí. Za mne prostě 3/5. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama