Reklama

Reklama

Zlatokopové z Arkansasu

  • Západní Německo Die Goldsucher von Arkansas (více)

Zlatých nugetů ukrytých na indiánském území se chce zmocnit každý! ... Když se v městečku Marble city objeví muž s pytlíkem zlatých valounů, mezi místními obyvateli se rozpoutá zlatá horečka. Chamtivý majitel místního saloonu a proradný bandita Ellis by chtěli všechno zlato uchvátit pro sebe a neštítí se ničeho. Na stranu obyvatel městečka se postaví dva chrabří a zásadoví pistolníci, kteří jsou odhodláni bojovat za spravedlnost. Koprodukční western vznikl ve spolupráci Západního Německa, Itálie a Francie a nese v sobě výraznou československou stopu – pro kulisy městečka Marble city posloužilo westernové městečko z legendárního snímku Limonádový Joe aneb koňská opera. Jednu z hlavních ženských rolí ztvárnila hvězdná Olga Schoberová a na vizuální stránce snímku se podílel přední kameraman Jan Stallich. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zábavná věcička, jíž jistě značně prospěla česká spolupráce od Jiřího Holého, komické scény Vladimíra Hrubého až po krásně zelené luhy a háje českého Divokého západu a neopomenutelní naši kaskadéři, před kterými vážně nelze jinak, než smeknout sombrero... A pochopitelně Olly Schoberová, neprospívající sice tak ději, o to více však srdeční záležitosti týkající se hlavního hrdiny, Brada Harrise, jenž mě tu coby prkenný trouba přesvědčil, že sice herec skutečně není, ale utáhne to svou sympatičností a hlavně mu velmi prospěje, bude-li na něj dohlížet a tahat ze všech malérů osoba typu Horsta Franka coby dřevorubce obrostlého podivnými vousy a opatřeného černým humorem, špageťáky šokující v kladné a vcelku vlastně nejdůležitější roli. Na opačné straně pak zdárně sekundující opět krásně ulízlý Mario Adorf přecházející obtíže a nepříjemnosti spojené s tím být záporák skutečně s nadhledem. Špagetový Francesco De Masi to okorunuje zajímavou hudbou a zvláště německými sbory praktikovaná píseň každého jistě překvapí. Domnívám se tedy, že oproti většině všude vyzdvihovaných Vinnetouovek je tento a jeho mladší bratr (Orlové ze Santa Fé) méně patetický, více s nadhledem braný a hlavně, chybí tu mnou obávané zaručeně komické postavy. A navíc, indiáni skrývající se v rákosí na břehu Berounky, to se musí vidět. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Západní Německo v šedesátých letech chrlilo westerny jak na běžícím pásu. Zlatokopové z Arkansasu sice patří do skupinky těch, které nejsou podle Karla Maye, pár herců z klasických "májovek" tu ale uvidíte. V první řadě Maria Adorfa, který je jedním z největších pozitiv filmu. Filmaři tentokrát angažovali i echtovního američana s prďáckým jménem Brad Harris. Podle všeho měl hrát hlavní roli, ale jeho postava je tak nevýrazná a dějově nedůležitá, že to nelze říct na sto procent:-). Máme tu i partičku českých herců, z nichž stojí za zmínku hlavně Olga Schoberová a Jiří Hollý. Hudbu sice nedělal legendární Martin Böttcher, ale i tak je docela slušná, hitovku Viel Gold und keine Freunde nemůžu z hlavy dostat už několik dní. Celkově sice dle mého názoru Zlatokopové z Arkansasu nemají to kouzlo nejlepších májovek, ale možná k tomu přispívá i to, že už mi není deset a že český dabing tu rozhodně není tak vymazlený jako u pecek s dvojkou Brice-Barker... ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dva chrabří pistolníci se postaví za nebohé obyvatele malého města a osadníky proti indiánům "na válečné stezce" a proradnému vůdci zdejších banditů Ellisovi (takový malý Santer), který chce jen velké zisky za co nejméně práce, tudíž, nedávno zjištěné zlaté žíly v okolních horách.!! Dobro vždy zvítězí a zlo prohraje, May by zajásal, ale o něj ani jeho dílo se tu nejedná, přesto film nepostrádá kvalit hlavně stran krásné české přírody.. :-) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Stetson City už zase ovládají padouši holdující whisky a bažící po zlatu a v okolí Berounky se bouří Indiáni ohrožení zlatou horečkou. Další z vinnetouovek bez Vinnetoua, která trpí všemi duhy i neduhy spojené se západoněmeckým westernem 60tých let. Takže na jedné straně padouši nejpadouchovatější, které zosobňuje Soter alias Ellis a na straně druhé osadníci a dva poctiví pistolníci, kteří se snaží, aby mezi bílími a rudochy zavládl mír. A do toho pochopitelně nějaká ta cudnější láska, Sam Hawkins a hromada klišé. Kdo hltal příběhy nejznámějšího Apače všech dob, nemůže se na tohle dívat nestranně. Takže 80%. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vo všetkých ohľadoch detinský západonemecký rádoby western v ústredných rolách ktorého sa okrem iných objavujú aj americký ramenáč Brad Harris so svojou neskoršou manželkou - dobovou českou sexbombou Olinkou Bérovou. Útok Apačov tu vyzerá ako neškodná pletka, počas ktorej sa indiáni premávajú na koňoch sem a tam ako počas nejakej estrády a vďačne slúžia ako pohyblivé terče pre sviatočných strelcov. Inak to ale asi nešlo, keďže komparzisti, stvárňujúci Mescalerov moc profesionálnej šikovnosti nepobrali. Jazdu na koňoch zvládali len tak tak a streľbu z lukov už vôbec nie. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Film, který běžel v socialistickém Československu v kinech s českými titulky, se natáčel nedaleko Berouna, ve skalách v Srbsku a proslavil se hlavně tím, že při útoku Indiánů plavaly v záběru po řece kelímky od piva. (Mariin)

Reklama

Reklama