Reklama

Reklama

Zlatokopové z Arkansasu

  • Západní Německo Die Goldsucher von Arkansas (více)

Zlatých nugetů ukrytých na indiánském území se chce zmocnit každý! ... Když se v městečku Marble city objeví muž s pytlíkem zlatých valounů, mezi místními obyvateli se rozpoutá zlatá horečka. Chamtivý majitel místního saloonu a proradný bandita Ellis by chtěli všechno zlato uchvátit pro sebe a neštítí se ničeho. Na stranu obyvatel městečka se postaví dva chrabří a zásadoví pistolníci, kteří jsou odhodláni bojovat za spravedlnost. Koprodukční western vznikl ve spolupráci Západního Německa, Itálie a Francie a nese v sobě výraznou československou stopu – pro kulisy městečka Marble city posloužilo westernové městečko z legendárního snímku Limonádový Joe aneb koňská opera. Jednu z hlavních ženských rolí ztvárnila hvězdná Olga Schoberová a na vizuální stránce snímku se podílel přední kameraman Jan Stallich. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to snad po pětadvaceti letech znovu viděl... Jistě, podobný druh snímků je a vždycky bude částečně naivní, ale takových filmů je vážně spousta. Z obecně adorovaných, které já nějak zvlášť nemusím, mě napadají například Hvězdné války, ale nechci nikoho zbytečně nasrat. Šlo mi jen o určitou protiváhu z jiného kontinentu. Zde poctivé řemeslo spolu s naprosto hutným sentimentem vytáhlo moje hodnocení na převelice spokojené čtyři hvězdičky. BĚŽTE NĚCO DĚLAT. COPAK JSTE NIKDY NEVIDĚLI MRTVÝHO INDIÁNA? ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pro zajímavost dodám, snad jen, že zdejší indiáni Mescaleros nikdy v Arkansasu nežili. Patřili do apačského národa severoamerické hranice vnitrozemí provincie Nové Španělsko (New Spain). Film určitě potěšil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Obsadenie fajn, súhlasím, záporák Santer i vtipálek Sam Hawkens známi zo série Winnetou držia film ako tak v priemere, ale niektoré indiánske "sledovačky" spoza kríkov mi pripadali ako nechcená paródia. Záverečná prestrelka bola dosť veľkolepá, vzhľadom na diétne predošlé minúty, ale celkovo je to uspokojivejší pohľad ako na poniektoré lacné westerny z nemeckej produkcie. 60%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dva chrabří pistolníci se postaví za nebohé obyvatele malého města a osadníky proti indiánům "na válečné stezce" a proradnému vůdci zdejších banditů Ellisovi (takový malý Santer), který chce jen velké zisky za co nejméně práce, tudíž, nedávno zjištěné zlaté žíly v okolních horách.!! Dobro vždy zvítězí a zlo prohraje, May by zajásal, ale o něj ani jeho dílo se tu nejedná, přesto film nepostrádá kvalit hlavně stran krásné české přírody.. :-) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

S odstupem let je to trapná podívaná. Jako by to natočil svaz trampských osad. Amatérské herecké projevy, banální dialogy, šedivý scénář, chvílemi mi bylo stydno za československou účast. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Typický západoněmecký western 60. let s výrazným rozlišením dobra a zla, kladných a záporných postav. Vrcholy akčnosti jsou zde opakovaná přepadení kolony osadníků-zlatokopů Indiány-Mescalery nebo útok na městečko. Hudební doprovod není bohužel vůbec westernový, připomíná až příliš soudobé německé populární písničky a v některých fázích působí vysloveně trapně. Poznáváme skalnatou krajinu kolem Berounky, umělé městečko z Limonádového Joea a několik herců z mayovek. Mario Adorf jako lump a šéf banditů je opět velmi věrohodný (herecky opět jednoznačně vyčnívá nad ostatními), Olga Schoberová jako Mary Brendelová tvoří s hlavním hrdinou Phil Stonem (Brad Harris) pěkný pár, kráčející v závěru po prožitých útrapách k lepším zítřkům. Je to o dost slabší než většina béčkových westernových mayovek (Mezi supy, Old Surehand atd.), nicméně podstatně lepší než východoněmecké indiánky - rychle dodávám. Celkem příjemná nostalgická podívaná. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Podobne ako Karl May aj Friedricha Gerstäcker bol nemecký spisovateľ, ktorý žil a tvoril v 19. storočí a napísal zopár dobrodružných kníh z Divokého západu. Po filme "Die Flußpiraten vom Mississippi" natočili nemeckí filmári, ktorí urputne chceli nadviazať na úspechy mayoviek, aj tento snímok podľa jeho predlohy, a ten sa drží všetkých chýb i kladov predchádzajúceho. Nedá sa mu však uprieť vysoké tempo a divák sa rozhodne v prepletenom príbehu nebude nudiť. Film bežal v našich kinách v roku 1967. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ KINOPREMIÉRA = IX./1967, v pôvodnom znení s titulkami (české titulky: MIROSLAV GEBERT)+ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: BARRANDOV = 15.2.2013, réžia českého znenia = JAROSLAV SYPAL (4.2.2013) ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vo všetkých ohľadoch detinský západonemecký rádoby western v ústredných rolách ktorého sa okrem iných objavujú aj americký ramenáč Brad Harris so svojou neskoršou manželkou - dobovou českou sexbombou Olinkou Bérovou. Útok Apačov tu vyzerá ako neškodná pletka, počas ktorej sa indiáni premávajú na koňoch sem a tam ako počas nejakej estrády a vďačne slúžia ako pohyblivé terče pre sviatočných strelcov. Inak to ale asi nešlo, keďže komparzisti, stvárňujúci Mescalerov moc profesionálnej šikovnosti nepobrali. Jazdu na koňoch zvládali len tak tak a streľbu z lukov už vôbec nie. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Stetson City už zase ovládají padouši holdující whisky a bažící po zlatu a v okolí Berounky se bouří Indiáni ohrožení zlatou horečkou. Další z vinnetouovek bez Vinnetoua, která trpí všemi duhy i neduhy spojené se západoněmeckým westernem 60tých let. Takže na jedné straně padouši nejpadouchovatější, které zosobňuje Soter alias Ellis a na straně druhé osadníci a dva poctiví pistolníci, kteří se snaží, aby mezi bílími a rudochy zavládl mír. A do toho pochopitelně nějaká ta cudnější láska, Sam Hawkins a hromada klišé. Kdo hltal příběhy nejznámějšího Apače všech dob, nemůže se na tohle dívat nestranně. Takže 80%. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Evropský koprodukční western, který je tu nostalgicky srovnáván s Vinnetouem, ale k jeho kultovnosti i atmosféře má přeci jen hodně daleko. Jinak je to ale docela obstojná westernová jednohubka. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Průměrný western, který přišel ve stejné době jako "Vinnetou". Hlavně tu potěší přítomnost známých českých tváří. Olga Schoberová tu nemá moc důležitou roli, ale takový Jiří holý je vidět mnohem víc. Jinak je to ale celkem klasický westernový příběh o tom, jaký negativní vliv má zlato na lidi, kteří se dostanou do jeho blízkosti. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ach, Bože. Autenticitě filmu hodně pomáhájí české lokace a německý song.                                                 .                         .                         .              .                           .                                            .                                                              ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako malý kluk a už si vůbec nepamatuji o čem to bylo, tak hodnotit budu až po dnešním zhlédnutí v tv. Z dnešního pohledu už spíše komedie, ale v době vzniku to byla bomba, tak jako Vinnetou. Dnes už mě na filmu zaujala krásná tehdy ještě pannenská česká příroda. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Všichni zúčastnění se poctivě (?) snaží o přivolání autentické atmosféry filmových mayovek, které přinesly slávu Pierru Bricovi jakožto legendárnímu náčelníkovi Apačů. Aby byly síly vyrovnané, vy se naopak ze všech sil pokoušíte uvěřit produktu jejich práce - a jen tak mimochodem v skrytu duše doufáte, že pravda a láska pro jednou zase zvítězí nad lží a nenávistí .. a lidskou hamižností - alespoň na chvíli ... aby ten prchavý okamžik mohli filmaři zachytit pro případný happy end. Jenomže s dějovou linií je to tak trochu na levačku: Údajný přítel Indiánů neváhá ani vteřinu - a když jde do tuhého, postaví se bez výčitek na stranu svých bílých soukmenovců, aniž by se jakkoli pokusil zamezit následnému masakru. Pátrání po vrahovi jednoho (!) bílého muže tak uprostřed víru dramatických událostí působí maličko groteskně - a co se závěrečné "spravedlivé" bitvy týká, mám nepříjemný pocit, že kladně se tvářící bílý bratr své rudé bratry jen využil pro dosažení vlastního cíle ... jako mnohokrát předtím ... jako mnohokrát potom. Dokud zdecimované zbytky kdysi hrdého národa nenahnal do rezervací, aby si mohl přivlastnit celou jeho zemi. Howgh. P.S.: České lokace jsou sice velice fotogenické (ostatně jako vždycky), ovšem morální ani jakýkoli jiný profil snímku nevylepší. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na piatkové popoludnie to ušlo. Adorf v hl. zápornej úlohe hrá výborné, bohužial žiadne kladné postavy mu nekonkurujú. V úlohe šerifa môžeme vidieť slovenského herca Jaroslav Rozsívala. Film nezačína zle, ale ku kocu mu dochádza dych, a samotný koniec je až velmi uponahlaný. Nemeckým pesničkám vo filme sa treba radšej vyhnúť/pretočiť :) Film je slabší ako väčšina mayoviek a konkurovat snáď môže východonemeckým mitičovkách (tým lepším ale :-) Hodnotenie: 55% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

film platný svojej dobe, dlhé zábery na na koňoch uháňajúcich indiánov, prestrelky "naverím boha" pri ktorých padali indiáni aj belosi, (škoda že mnohé akcie sa odohrávali v tme), samozrejme banditi, gauneri, a a velikánske hrudy zlata. ()

monsieur 

všechny recenze uživatele

I přes větší stáří vzniku musím říci, že to byla milá podívaná, upřímně řečeno, rád se podívám znovu. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Klasická indiánka, jedna z těch, jaké se v šedesátých letech v Německu hojně točily. Zajímavé byly české exteriéry a velký počet komparsistů a koní. Asi proto už na špičkové herecké obsazení nezbylo, protože kromě bravurního záporáka Mario Adorfa tam nebyl žádný výrazný a sympatický hrdina. Asi všichni účinkovali v Mayovkách Haralda Reinla, které se ve stejnou dobu točily v Jugoslávii. Ve srovnání s nimi se to celé topilo v jednoduchosti a šedi a nový dabing tomu na kvalitě taky nepřidal. I když mám tento žánr moc ráda, neubráním se srovnání. ()

Reklama

Reklama