Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kdybych snadno podléhal předsudkům a věřil v generalizace, musel bych si začít myslet, že typický divák horrorů nepozná humor, ani když ho kousne do zadku. Trolljegeren je totiž komedie jako stehno a já se nestačím divit, kolik lidí ji tady hodnotí horrorovými měřítky. Ne, samozřejmě že tvůrci nepředpokládali, že někdo uvěří triku s "nalezenými videozáznamy", asi jako Woodyho Allena jistě ani nenapadlo, že jeho Seber prachy a zmiz bude někdo považovat za autentický dokument. Je to prostě jen východisko, jak vyprávět příběh a zřejmě i jak obhájit nízký rozpočet. Celá mystifikace IMHO spočívá jen v té vnějškové prezentaci filmu jako horroru a nejpozději v okamžiku, kdy ukáže prvního trolla, by mělo být každému jasno. Je to samozřejmě dvojsečná zbraň. Trochu se bojím, že film zanedlouho neprávem skončí v modré barvě. Ti diváci, kteří by ocenili všechny ty k popukání vtipné konspirační teorie, parodickou naraci a high-class comedy výkon smrtelně vážného lovce trollů, film neuvidí, protože je to nenapadne. Příznivci horrorů, kteří všudypřítomnou ironii neodhalí, se zase celkem po právu mohou cítit zklamáni. Budu tedy doufat, že existuje dost lidí, kteří mají rádi současně horrory i komedie a nedopustí, aby tento severský klenot zapadnul mezi stovky modravě průměrných filmů. Mou delší recenzi najdete zde 80% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

V Norsku jsou stále ještě oblasti, ve kterých žijí trolové a tajná vládní organizace dělá vše proto, aby se obyčejní plebs o jejich existenci nikdy nedozvěděli. Zbraní této organizace je především Lovec trolů, chlápek, který ví jak na ně a na své ultrafialové lampě má už pěknou řádku zářezů za zkamenělé potvory. Bohužel, Lovce už jeho zaměstnání příliš nebaví a tak uvítá, když se mu do cesty připlete skupinka studentů filmařiny, kteří jeho počínání zdokumentují a seznámí s existencí bájných bytostí celý svět. Už trailer sliboval, že Trolljegeren bude něco, co se denně nevidí. A měl pravdu jen napůl. Nápad je opravdu vynikající a trolové samotní vypadají skvěle (velké plus za funkční triky), bohužel příběh lehce drhne a jeho zpracování je vyloženě blbé. Blablabla nalezené záznamy blablabla filmaři zmizeli blablabla....handycam na nás poslední roky kouká z každého druhého filmového políčka a začíná to být už trochu nuda. Navíc skřípe i tempo vyprávění, ve chvíli kdy zrovna neprobíhá lov nastupuje absolutní vata, tu a tam okořeněná kvalitním vtípkem, který však od zívání nezachrání. Srovnám-li s ideově podobným Rare Exports, tak Trolljegeren prohrává na celé čáře. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: André Øvredal | Hudba: Kvelertak, Edvard Grieg | Produkcia: John M. Jacobsen, Sveinung Golimo | Distribúcia: SF Norge A/S (Norway), Magnet Releasing (US) | Štúdio: Filmkameratene A/S, Film Fund Fuzz | Rozpočet: 19 miliónov NOK (3,5 miliónov $) | Tržby: 24 miliónov NOK (5,334,000 $) | Ocenenia: Amanda Aw. Norway - Vizuálne efekty, Cena verejnosti. Brussels IFFF - Čestná cena. Fangoria Chainsaw Aw - Cena Motorové píly :D Spolu: 9 výhier a 11 nominácií || Jeden z najrozporuplnejších filmových zážitkov za posledný rok. V niektorých momentoch človek krúti hlavu nad WTF scénami, v iných zas žasne nad prvotriednymi Fantasy momentmy. Každopádne v mojích očiach to nie je odpad a ani plnohodnotná záležitosť z dôvodu nerozhodnosti autorov myslieť dielo vážne alebo úplne ako vtip. Film je práve z tohoto hľadiska málo vybalacovaný a človek má z výsledku ten onen divný, zmiešaný pocit. Ako severanský pokus o fantasy však viac než dobré. 50% | HD, THX, DTS | ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Viděno jako pátý film dne v půl jedenácté v noci a málem jsem usnula. Ano, některé dialogy byly vtipné, většinu filmu ale tvořily nekonečné záběry postav procházejících se po lese, které byly navíc kvůli pseudo-dokumentárnímu stylu ochuzeny i o nejsilnější zbraně severských filmařů: výbornou kameru a temný příběh. Odešla jsem patnáct minut před koncem, protože mi došlo, že má snaha zůstat vzhůru, by asi brzy vyšla nazmar. [MFF Karlovy Vary 2011] ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná kokotina s těžce komediálním nádechem. Jediné, co si zaslouží ocenit je poměrně příjemné horské prostředí, kde se celý tento nesmysl odehrává. Digitální trolové jsou vrcholem filmové trapnosti. Všichni zúčastnění mi byli krajně nesympatičtí. Kdejaký neúspěšný komparzista by to zahrál lépe. Příběh těžce kulhá a atmosféra není nikde žádná. Pokud se rozhodnete na film kouknout, tak dokonalé usnutí a nepěkné sny jsou zaručeny. Probudí vás maximálně nepříjemně ostrá zelená produkovaná z kamer pro noční vidění. Vážně není o co stát. Žánr horor zde sídlí omylem. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Film obsahuje niekoľko odkazov na historický škandinávsky folklór. (misterz)
  • Dle režiséra André Øvredala se tým okolo natáčení snažil celý projekt držet v tajnosti. Název filmu a herecké obsazení tajili do premiéry a místo klasické propagace využili tzv. virálního marketingu. (Dzegr)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama