Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: André Øvredal .. Dobrá kombinace filmařských trendů (dokumentární styl, roztřesená kamera, zachycení na nalezené nahrávce) a využití lokálních neobyčejů (norští Trollové). Snímek dále těží z prostředí, protože severská krajina prostě výborně vypadá a také z příjemného rozpočtu či šikovných trikařů, protože Trollové a jejich interakce s okolním světem je na přesvědčivé úrovni. Příběhově však žádné extra nápady nepřichází. Tím je celek kapku „únavnější“ na sledování. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Skvělé efekty.... další klady už nebudou. Tento film by mě mohl dostat pouze za předpokladu, že by byl vytvořen před pěti lety. Chyb má jako much a ta základní je, koho si vybral za "monstrum". Trol není nijak strašidelná postava, je spíše směšná a člověka pobaví od pohledu, proto se s ní nedá pracovat v rovině hororu a právě ruční kamera a napětí jde k sobě jako pták do kundy. Trapnost tvůrců ohledně "zaručeně reálného materiálu" už se snad ani nemusí komentovat, snad si skutečně nemysleli, že to bude někdo brát vážně, a o to horší je fakt, že si to skutečně mysleli. Pokud severské lesy, zima a tma, pak Big Foot, ale ne Trol z pohádek, který má obličej jak Pinokio a "ani nekouše". Dnešní divák je zmlsaný a po šíleně akčních jizdách jako REC, The Cloverfield a podobných nervy cukajících filmech, nemůže pár poražených stromů a prdících karikatur člověka postrašit, natož dostat do křečí. Čistě za efekty dávám 45%. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No jasně, že tyhle typy filmů mám rád. Sice se tu kamera klepe tak, že ze tří čtvrtin filmů nemám skoro nic, ale na druhou stranu je to tak autentické, že bejt v hlavní roli Láďa Hruška se svými nadívanými kuřecími kůžičkami, tak mu to věřím. Lovec trolů je nicméně po Blair Witch, Monstru a Rec další opravdu zajímavý kousek, který si vzal kus ze svého prostředí a využil to nejlépe, jak to jen dokázal. Ve své podstatě je to naprosto klasický příběh dokumentaristů, co se snaží na severu Norska najít trola. Ve skutečnosti je to nesmírně ironická a brutálně zábavná komedie, kterou když budete pozorně vnímat, dokážete si ji zapamatovat na pořád. U mě od teď bude Norsko zemí trolů. A to v rámci tohoto filmu rozhodně něco znamená. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Výborný námět, který není od amerických tvůrců, ale je z Norska. Každý stát má svojí ,,hororovou" postavu a Norové TROLLI. Španělé natočili na stejný způsob REC nebo Američani Cloverfield. Všechny snímky točené found footage způsobem. Každopádně REC už tu byl v několika podobách, i když FF jen párkrát, ale zombie filmů je dost. Cloverfield (Monstrum) je typické sci-fi a takových je také spousta, ale zajímavý nápad zase točení FF, a proto byl něčím výjimečný. Nakonec do třetice všeho dobrého přišli Norové s nápadem natočit svojí mytologickou postavu na stejný způsob a povedlo se to víc než skvěle. Vložit pár novinek typu zkamenění a výbuch trolla dle věku, kvůli nedostatku vitamínu D, nebo křesťani, kteří lákají trolli. Nakonec přesvědčivý závěr a pokud bych byl věřící v něco takového, tak právě Trolljegeren by přesvědčil, ale bohužel realita je jiná... 8/10 = 80% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Docela nenápadný příběh o norských trolech, jejich lovci a třech mladých filmařích, kteří se do toho všeho tak nějak připletli, jinak by vlastně tento film nevznikl. Obecně vzato, všechno funguje jako u jiných POV (Point of view – pohled z první osoby) filmů. Herci hrají neherce dokonale, příroda je okouzlující, kamera je uvěřitelná, napětí obstojné (ve srovnání s Cloverfieldem však velmi slabé, takové venkovské), humor skrytý a dramaturgie zvládnutá. Vše ostatní tak nějak selhává. Triky jsou skvělé, ale proč jsou trolové takový nosatí trotlové? Jakmile se objeví první trotl, končíme s hororem a sledujeme jemnou komedii. Dále tu máme scénář. Ten byl očividně ušit horkou jehlou. V jistých momentech klade důraz na příběh, jindy se zamotává do nelogických a nesmyslných kliček. Například sledujeme podivínského morouse a tajnůstkaře k tomu, který se najednou rozpovídá a naprosto nepodmíněně vysype z rukávu všechna tajemství a přizve tři studenty na lov trotlů. Že jim hrozí smrt a on, coby osoba oficiální, má za ně zodpovědnost, vůbec neřeší, jen je strká do většího a většího nebezpečí. To ale scénárista neřešil a nejspíš to považoval právě za tu hororovou látku. Celkový dojem je tedy takový, že trotlové nejsou nebezpeční, že jsou to jen takový chudáčci bez mozku, kteří se dříve nebo později zapíšou do Červené knihy. Film jako takový je možná zbytečné dlouhý, jako Short Movie by fungoval lépe a snad by se z toho stal Youtube kult. Na Cloverfield to nemá po trikové stránce a napětí a na Záhadu Blair Witch tím všudypřítomným strachem a neviděným nebezpečím. Na druhou stranu, slušný horor pro starší děti nebo dobrodružný film pro mládež anebo odpočinková podívaná pro dospělé milovníky Norské mytologie a přírody. Kdo umí číst mezi řádky, najde si v tom skvělou komedii na pozdní večer. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Na konci titulkov si môžeme všimnúť upozornenie v angličtine "No trolls were harmed during the making of this movie," čiže počas natáčania filmu nebolo trollom nijako ublížené. (Carol Pifková)
  • Film obsahuje niekoľko odkazov na historický škandinávsky folklór. (misterz)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama