Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (613)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nesmierne hravá bejkovina, nápadito spojujúca osvedčené s neočakávaným, svet reality so svetom fantasy, a vo výsledku pôsobiaca ako zábavné a originálne dobrodružstvo. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Spousta mých kamarádů, co xmrti rádi masturbují nad fotkami homorybáře Wágnera, který si drží obřího sumce či mává dvoumetrovou štikou, tvrdí, že úplně nejlepší je jet do Norska na tresky! Tento DOKONALÝ skvost mě však přesvědčil, že až do Norska jednou pojedu já, budu mít v batůžku místo pixly s hlístama ultrafialovou lampu a jako doprovod partičku ortodoxních křesťanů! Konečně někdo ukázal Blervičské ježibabě, že by si měla sbalit těch svých pár bubu větviček a vyhranit se v kategorii nudné domácí video! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný příklad kreativity a maximálního využití omezených produkčních možností. Chytrá premisa, přesvědčivá realizace a výsledkem je výborná, sympaticky podvratná podívaná, na níž by šlo učit mladé filmaře, že limity - a blbé nápady - neexistují! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi strašidelný začátek ve stylu Blair Witch se nakonec přetranformoval v témeř fantasy dobrodružství. Bohužel ale s každou další přibývající minutou ztrácí na zajímavosti, začíná se trochu opakovat a ke konci přes krátkou stopáž i lehce nudit. Dokumentární styl a roztřesená ruční kamera byly výbornou volbou a všudypřítomná nadsázka a sebeironie (tohle prostě nikdo nemyslel vážně, stačí si přečíst prolog a epilog) taktéž. Navíc v sobě ukrývá jednu dobrou radu do života cestovatele - pokud jste křesťan, vyhněte se radši Norsku velkým obloukem... 70% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Trojice studentů si to namíří do norských hor a hvozdů, aby natočila dokument o ilegálním zabíjení medvědů. Narazí na tajemného fousáče v podrápaném autě, který s nimi nejprve nemá zájem hovořit, posléze nicméně souhlasí i s tím, aby se k němu skupina na lov připojila. Nebudou se ale lovit medvědi, nýbrž trolové. Blairwitchovský dobrodružný dokument o lovcích trolů - to musí nalákat snad každýho. Netradičnost námětu (kolik vážných snímků s troly znáte?) je hlavním důvodem, proč snímek baví. Jinak totiž nepřichází s žádnou extra velkou dávkou napětí či strachu (scéna v dolech trochu postrašit dokáže), ani příběh není vystavěn nijak originálně. Divákovi se zkrátka dostane módní formy found footage filmů, množství atmosférických obrázků norské přírody a spousty postřehů ze života trolů - a to mu musí stačit. 7/10 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Kresťanstvo škodí zdraviu! :-) Roz-koš-né! Tak ako si každá krajina chce natočiť národný zombie horor, teraz prichádza móda "found footage" filmov. Španieli to spojili, Nóri sa vydali cestou Cloverfieldu. Akurát to zasadili do vlastnej mytológie, a to veľmi dôkladne. Funguje to skvele, navyše je z toho cítiť obrovský nadhľad. Vtip spočíva v tom, že sa film celý čas tvári smrteľne vážne - dokonca aj pri vysvetľovaní, že vysoké napätie je v skutočnosti plot, čo drží trollov v horách a vybuchnutie či skamenenie na slnku spôsobuje fakt, že trolly nedokážu spracovať vitamín D. Funny as hell. Samotná POV forma je využitá dobre, triky sú na "nejakú škandinávsku produkciu" viac ako slušné a zvukové efekty, ktoré zaobstarávajú stretnutiam s trollmi hlavnú časť pôsobivosti, absolútne perfektné. Skrátka a dobre, vynikajúca zábava. Len by to možno chcelo trochu viac napätia. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Norský pokus o Blair Witch (aspoň způsobem zpracování) je celkem koukatelný, i když místy obsahuje hluchá místa... Samotná myšlenka o existenci trolů je zajímavá, ale věřit jí mohou snad jen malé děti... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No jasně, že tyhle typy filmů mám rád. Sice se tu kamera klepe tak, že ze tří čtvrtin filmů nemám skoro nic, ale na druhou stranu je to tak autentické, že bejt v hlavní roli Láďa Hruška se svými nadívanými kuřecími kůžičkami, tak mu to věřím. Lovec trolů je nicméně po Blair Witch, Monstru a Rec další opravdu zajímavý kousek, který si vzal kus ze svého prostředí a využil to nejlépe, jak to jen dokázal. Ve své podstatě je to naprosto klasický příběh dokumentaristů, co se snaží na severu Norska najít trola. Ve skutečnosti je to nesmírně ironická a brutálně zábavná komedie, kterou když budete pozorně vnímat, dokážete si ji zapamatovat na pořád. U mě od teď bude Norsko zemí trolů. A to v rámci tohoto filmu rozhodně něco znamená. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NOK19,9milióna($3,2milióna)Tržby USA $253,444Tržby Celosvetovo $5,334,000▐ povrchný herci automaticky nevytvoria poriadnu atmosféru, trikovo v pohode, v porovnaní s Cloverfield si to ani neškrkne /25%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: André Øvredal .. Dobrá kombinace filmařských trendů (dokumentární styl, roztřesená kamera, zachycení na nalezené nahrávce) a využití lokálních neobyčejů (norští Trollové). Snímek dále těží z prostředí, protože severská krajina prostě výborně vypadá a také z příjemného rozpočtu či šikovných trikařů, protože Trollové a jejich interakce s okolním světem je na přesvědčivé úrovni. Příběhově však žádné extra nápady nepřichází. Tím je celek kapku „únavnější“ na sledování. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pohádky trolí babičky. 1. Čarodějčin učeň 2. O hloupém trolovi 3. Divák a strašidla 4. O tom, proč se usmívá producent 5. Jak filmaři vykopali sami sobě jámu ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších filmů alá našli jsme materiál a všechno je to pravda. Rozjíždí se to hodně pomalu, ale o to víc se vám to odmění, pokud u toho vydržíte. Není to totiž horor, ale spíš taková smrtelně se tvářící lehká komedie. Lovec trolů Hans je boží a když si začne u snídaně stěžovat, jaká je to blbá práce a vyjmenuje všechny ty druhy s miliónem detailů, tak mě to dostalo. Je za tím vidět ta spousta práce co si s tím tvůrci dali a že mysleli i na věci, jako je formulář, co se musí vyplnit po skolení trola atd. atd. Finále s obrem je megaboží, akorát škoda nejasného konce. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Nahráváš všechno?“ ,,Pst, něco slyším! Myslím, že dneska ho objevím!!!“..... Dobré je, že na Michaela Moore si dneska hrají i studenti v Norsku. Špatné zase to, že ve mě tahle hra na senzaci vždycky vyvolá rozporuplné pocity. A ti co ,,hrají“ se vždycky se baví víc než já. Nemám jim to za zlé, vlastně je to lepší než Blair Witch, protože tady alespoň vidím, že NORSKO JE PLNÉ TROLŮ! A za to, že nemám rád ruční roztřesenou kameru oni nemůžou! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem autorem inzerátu: Hledám společníky z vlastní kamerou a práškovacím letadlem k natáčení nového scifi hororu Jožin z Bažin. Kameraman může být (lehce) po obrně nebo trpět ,,třesavkou. P.S. Ivane Mládku a Ivo Pešáku – zombie tam nebudou! PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

To jako myslíte vážně? Pochodující TROLL v lese? To už se mi více líbí Hledá se Nemo, Lovecká sezóna 3 nebo žížala od Dády Patrasové. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Rád by som dal plný počet, ale nedá sa. Všetko sa mi páčilo: cez námet, prostredie, kameru až po samotných trolov. Je tu však jeden problém a to je ten, že to nebolo ani trochu napínavé. Horor? Nežartujte. Skôr som mal pocit, že sledujem fantazijnú rozprávku. Trolovia boli zlatí, akoby vystrihnutí z rozprávkovej knižky. Bolo to milé, zaujímavé a zručne natočené, ale tu to žiaľ končí. Taktiež sa mi to miestami zdalo naťahované. Ale potešilo ma to, taký film tu ešte nebol a len za samotnú originalitu by si zaslúžil aspoň 80%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslíš, že TOTO urobili veveričky?“ Prekročilo to hranicu naivity, ktorú som schopný tolerovať. Ako je možné, že živý organizmus skamenie? Ako je možné, že stovky rokov unikali pozornosti médií? Prečo lovcovi, ktorý loví V NOCI, zamestnávateľ neplatí NOČNÉ šichty? Prečo trollov v CELOM ŠTÁTE likviduje JEDINÝ človek? Prečo ich lovec nezabíja počas dňa, keď spia? Tých otázok je priveľa a neodpovedanie na ne malo negatívny podiel na mojom záverečnom pocite z filmu. Pritom nezačína zle. Večne daždivá atmosféra prekrásnych nórskych hôr vyráža dych, niektoré scény sú príjemne vzrušujúce (typu „Čo asi bude ďalej?“) a lovec Hans je ideálny typ tzv. „filmového lovca“ (ozrutná postava, mlčanlivá povaha, otrieskaný džíp, klobúk... do dokonalosti chýbal iba vlčiak). Postupne bohužiaľ zovretie slabne kvôli neprepracovanej témy a môjmu presvedčeniu, že aj keby boli triky lepšie, troll NIE JE strašidelný a hodí sa do ROZPRÁVKY a nie do „dokumentárneho“ hororu typu ZÁHADA BLAIR WITCH. Navyše patrí do nórskeho folklóru, takže v našich zemepisných končinách sa ho nemôžu báť ani deti (na rozdiel od ľudožrútskej bosorky). Možno to nemal byť horor. Možno to mala byť hororová čierna rozprávková komédia. Ale keďže som sa nielenže nebál, ale ani nesmial, niečo tu zrejme nevyšlo (smial som sa len „nechtiac“, napr. keď herec s vážnou tvárou vysvetľoval trollie „fakty“). ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kdybych snadno podléhal předsudkům a věřil v generalizace, musel bych si začít myslet, že typický divák horrorů nepozná humor, ani když ho kousne do zadku. Trolljegeren je totiž komedie jako stehno a já se nestačím divit, kolik lidí ji tady hodnotí horrorovými měřítky. Ne, samozřejmě že tvůrci nepředpokládali, že někdo uvěří triku s "nalezenými videozáznamy", asi jako Woodyho Allena jistě ani nenapadlo, že jeho Seber prachy a zmiz bude někdo považovat za autentický dokument. Je to prostě jen východisko, jak vyprávět příběh a zřejmě i jak obhájit nízký rozpočet. Celá mystifikace IMHO spočívá jen v té vnějškové prezentaci filmu jako horroru a nejpozději v okamžiku, kdy ukáže prvního trolla, by mělo být každému jasno. Je to samozřejmě dvojsečná zbraň. Trochu se bojím, že film zanedlouho neprávem skončí v modré barvě. Ti diváci, kteří by ocenili všechny ty k popukání vtipné konspirační teorie, parodickou naraci a high-class comedy výkon smrtelně vážného lovce trollů, film neuvidí, protože je to nenapadne. Příznivci horrorů, kteří všudypřítomnou ironii neodhalí, se zase celkem po právu mohou cítit zklamáni. Budu tedy doufat, že existuje dost lidí, kteří mají rádi současně horrory i komedie a nedopustí, aby tento severský klenot zapadnul mezi stovky modravě průměrných filmů. Mou delší recenzi najdete zde 80% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

V Norsku jsou stále ještě oblasti, ve kterých žijí trolové a tajná vládní organizace dělá vše proto, aby se obyčejní plebs o jejich existenci nikdy nedozvěděli. Zbraní této organizace je především Lovec trolů, chlápek, který ví jak na ně a na své ultrafialové lampě má už pěknou řádku zářezů za zkamenělé potvory. Bohužel, Lovce už jeho zaměstnání příliš nebaví a tak uvítá, když se mu do cesty připlete skupinka studentů filmařiny, kteří jeho počínání zdokumentují a seznámí s existencí bájných bytostí celý svět. Už trailer sliboval, že Trolljegeren bude něco, co se denně nevidí. A měl pravdu jen napůl. Nápad je opravdu vynikající a trolové samotní vypadají skvěle (velké plus za funkční triky), bohužel příběh lehce drhne a jeho zpracování je vyloženě blbé. Blablabla nalezené záznamy blablabla filmaři zmizeli blablabla....handycam na nás poslední roky kouká z každého druhého filmového políčka a začíná to být už trochu nuda. Navíc skřípe i tempo vyprávění, ve chvíli kdy zrovna neprobíhá lov nastupuje absolutní vata, tu a tam okořeněná kvalitním vtípkem, který však od zívání nezachrání. Srovnám-li s ideově podobným Rare Exports, tak Trolljegeren prohrává na celé čáře. ()

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama