Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

HAL 

všechny recenze uživatele

Jen čekám kdy se podobného stylu natáčení konečně chopí i někdo u nás, protože ještě nic tak moc nevystihovalo rčení "za málo peněz, hodně muziky". Ale na to tu stejně nejspíš nejsou dost velké talenty... protože Trolljegeren je opravdu velice chytře napsaný. Zdánlivě zcela vážně podaný a zkoumající problematiku volně žijících trollů s dokumentární detailností, ale stejně, z každého okamžiku je cítit i nesmírná nadsázka a hravost, neb norskou mytologii film rozvádí vskutku kouzelným způsobem. A že se tím vytrácí napětí? Ale jistě, však toto také nemá být žádný svíravý horor, žádné "norské REC". Spíše severská kombinace Cloverfieldu a... Fimfára. A je to super. 8/10 ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Viděno jako pátý film dne v půl jedenácté v noci a málem jsem usnula. Ano, některé dialogy byly vtipné, většinu filmu ale tvořily nekonečné záběry postav procházejících se po lese, které byly navíc kvůli pseudo-dokumentárnímu stylu ochuzeny i o nejsilnější zbraně severských filmařů: výbornou kameru a temný příběh. Odešla jsem patnáct minut před koncem, protože mi došlo, že má snaha zůstat vzhůru, by asi brzy vyšla nazmar. [MFF Karlovy Vary 2011] ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

"Pri nakrúcaní tohto filmu nebol zranený žiadny trol." Juj, to je krásna rozprávočka pre dospelých. Tak úžasne fantazijne mrazivá i zábavná. Nemusíte sa pri nej báť, ale môžete. Nemusíte jej veriť, ale môžete to aspoň na chvíľu skúsiť. Ako keď sme boli malí. A môžete si to užiť ako splnenie detských snov či potvrdenie legiend... to je jedno, vôbec pri tom nevadí, že u nás sa namiesto trolov rozprávalo o čarodejniciach alebo trojhlavých šarkanoch. Ešte nikdy som nevidela fantasy film, ktorý by vo mne vyvolal podobné pocity. Bolo to naozaj čarovné :-) A všetky tie "fakty" okolo trolov sú tak perfektne vymyslené a podané, až to vyvoláva divácku rozkoš z vychutnávania si detailov. Neoddeliteľnou súčasťou atmosféry je aj zvolená forma pseudodokumentu, lepšie si to Nóri ani vymyslieť nemohli. Aby som nezabudla!: ono to (minimálne prvé dve tretiny filmu) bohovsky funguje aj ako komédia! Jediné, čo nemusím na pseudodokumentoch je práve tá "autentická" kamera, čo v dôležitých chvíľach padá, lieta všetkými smermi, prípadne mieri na zem. P.S.: Hans je macher! No, a ten záver... hmmm... :-) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Norská found footage fantasy pahádka pro dospělé, která mi vyrazila dech. Čekal jsem suchou devadesátiminutovou napínačku s jediným finálním záběrem na digitalního obra, načež jsem dostal velmi svižnou a příjemnou podívanou na to, jak pár studentů s kamerou ve snaze chytit pytláka, narazí na regulérní světový unikát - lovce trolů. Toho už jeho tajná práce pěkně sere, tak kupodivu svolí s natáčením své denní rutiny. Manévrovací prostor je obrovský, norská zimní příroda krásná, šance jsou velmi slušně využité a zpracované. Proč to neocenit? 90% a velmi příjemné překvapení. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

OK , s ničotou to síce nemá spoločné nič, ale je to zelenkavé ako REC , autentické asi ako B.W.P.a ďalšia miliarda snímkov. Ale mám problém - ak sa tohto prežmýkaného trendu chytí aj sever - prehodím výhybku a naskočím na " romantický vlak ". Snímky podobného razenia zmáknem asi ešte 3 ( som totiž tolerantná ). Potom však prechádzam do mínusového hodnotenia. Troll tému som absolvovala a najlepší bol dokument. Je to natočené štýlovo , ale ani to Ma nebere. Handcam / voicehand , tak toho je naokolo prebytok a musíš uznať , že behačiek po lese bolo tak - akurát. Predbiehačky v tom , čo je viac autentické - na to nemám figúru a už ani oči. Toto ber vyslovene len ako subjektívny názor. Bodovaná je snaha a príroda - samozrejme. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Niektoré postavy vo filme stvárnili známi nórski komici: Otto Jespersen (lovec trolov), Knut Naerum (pracovník elektrárne), Robert Stoltenberg (dodávateľ poľského medveďa) a Hans Morten Hansen (Finn, šéf lovcov trolov). (Carol Pifková)
  • Nedlouho po uvedení filmu v USA zakoupily společnosti CJ Entertainment & Media a 1492 práva pro vytvoření remaku. Na scénáři začal rok po uvedení originální verze pracovat Marc Haimes a prvním stanoveným termínem premiéry byl rok 2014. (Martrix)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama