Reklama

Reklama

Žluté moře

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Gu-nam dře jako taxikář v Yanbian (korejská autonomní prefektura severovýchodní části Číny), aby mohl splatit půjčku, kterou si vzal, aby mohl poslal manželku za prací do Jižní Koreje. Situace se ještě zhorší, když Gu-nam ztratí práci. Navíc se stále častěji věnuje hazardu a o manželce už neví šest měsíců. Jednoho dne je mu šéfem podsvětí nabídnuta "práce" v Jižní Koreji, může tak hledat svou maželku a vymazat své dluhy. (-Rastaman-)

(více)

Recenze (66)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jako bylo to suprově natočené. Bitky a honičky intenzivní, hlavní hrdina správnej drsňák. Schytával fakt hodně ran, ale to ho nezastavilo. Navíc mě hodně zajímala chudá oblast, ze které pocházel. Jenže jsem moc nepochopil, o co tam vlastně šlo. Nenudil jsem se ani chviličku, ale nebylo mi moc jasné, co kdo dělá a proč. Nejlepší postava byl ale rozhodně gangsterkej boss s vizáží mírumilovného médi, ale všechny tam strašně porcoval sekyrkou, nožem či jakousi vepřovou kýtou :D ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Korejcům zjevně chyběla soudnost pokud jde o stopáž a co je horší i pokud jde o děj. Dívat se totiž na asijskou prodlouženou verzi videoklipu skupiny Kabát "když se u nás chlapi poperou, tak jen noži a sekerou" je skutečně otravný. Samozřejmě kdo si libuje v násilí , vystříkne, ale takhle nasilí pro nasílí mně moc nebere. První třetina docela ušla a zajistila filmu, alespon ty dvě hvězdičky. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První dvě pomalé atmosferické kapitoly věnující se čistě ústřední postavě jsou Michael Mann jak vyšitý. Druhé dvě jsou; jak to jen vyjádřit... No prostě: Cože? Sekyrky a nože! Nechápete? Pochopíte. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,POJEDEŠ DO KOREJE A NĚKOHO TAM PRO MĚ ZABIJEŠ“....... /// Goo Nam nemá zrovna šťastný dny. Dluh 60 tisíc wonů je slušnej i na číňana, ale díky ,,spasiteli“, má důvod myslet na novej začátek.... Zajímavý (?) vypravěčský tempo. Všechno se děje tak nějak samozřejmě, žádnej stres, hluchý místa se tvářej zábavně a všichni dělaj jakoby nic, a že to, co se doposud stalo nebylo důležitý, protože to hlavní teprve přijde (jasan, vždyť je pryč jen hodina....). Nekecaj, přijde! Akční honičky ,,ne“auty, chlapci se řežou nejen nožem a nebo sekerou, ale i prasečíma kostma (což mi připadá obzvláště nehygienické) a i když je to přehnaný a s policajtů dělaj děsný kretény (nerozčiluj se, z těch korejskejch...) jsem v klidu a říkám si ,,AKCE vole, to musí bejt“, a jsem zvědavej, jestli je fakt nesmrtelnej. Goo Nam dokazuje, že když si člověk myslí, že už nemůže, tak může ještě jednou tolik (bavíme se o zdrhání a rvačkách...), všichni se navzájem likvidujou, ten přišel o ochranku, ten o celou tlupu a ....je to fakt dlouhýýýý....! Kdyby vynechali kraviny (třeba scény, kde se žere. To je fakt brutalita...), nebyla by tu smrtící stopáž a mohl jsem se rozplývat nad 5* záležitostí. Takhle je to ,,jen“ 3a½!, ale dám 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že i v Číně se maj na pozoru před holkama, s očima šikmýma jak vagína (jsem já to ale veršotepec!). 2.) Myslím si, že dokážu rozeznat Číňana od Korejce. 3.) Thx za titule ,,richja“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Topovéj Korejskéj thriller,který patří do TOP 5 drsných thrillerů! Na Hwangae vnímám jediný zápor a to velmi dlouhá stopáž, ale kdo se přesto dokáže přenést, tak ho očekává velmi chladná, drsná, syrová a bezútěšná jízda! Závěrečná půl hodina s noži a sekery je takovéj masakr, že i náročný divák musí být uspokojen. Solidní záležitost. 80% ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Subtilně dokonalý snímek naráží na očekávání diváků vyburcovaná jednak režisérovou prvotinou "Bílé maso", ale i převládající představou o jihokorejské kinematografii. Tradiční vnímání korejských filmů staví silnou dělící čáru mezi tamní komerčně orientované projekty s jejich lifestylově vyhnaným vizuálem a jakoby protilehlou kategorií festivalových snímků, které ukazují šeď a trudnost každodenní existence – v zásadě lze tuto polaritu též popsat jako opozici hyperrealisticky pestrách velkoměst a kvazirealisticky umouněných vesnic. Na Hong-jin pak dělá něco v jihokorejské kinematografii nevídaného, když akční blockbuster situuje do prostředí, která jsou zpravidla vyhrazená pro sociální dramata, a inscenuje psychologické drama shakespearovského ražení jako intenzivní thriller. Rozporuplné přijetí snímku jen dokládá, že diváci vyhledávající asijský pop od své filmové potravy chtějí primární atrakce a dravé tempo. "Žluté moře" totiž namísto toho pečlivě buduje půdu pro intenzifikaci thrillerového rámce. Právě díky dlouhé úvodní části zde schéma o „obyčejném hrdinovi“ vrženém do víru událostí, které ho převyšují, nemá roli vágního macguffinu, nýbrž je rozvedené jako vážná dramatická linie. Intenzifikačně funguje také profilace hlavního hrdiny coby tragické postavy se shakespearovskou posedlostí, jež nejen jeho vede do záhuby (famózní rozuzlení celého překotně spletitého příběhu vede zdejší hlavní postavu stejně jako Shakespearovy hrdiny k nazření vlastního osudu skrze utrpení okolo něho). Jak osvěžující a odvážné - v Jižní Koreji posedlé plastickou dokonalostí -, že režisér divákům předkládá postavy, které nejsou žurnáloví hezouni, a naopak figury žijící v luxusu prezentuje jako odpudivé a v zásadě impotentní tupce. Namísto toho přichází s novým obrazem divošské virility ve famózní postavě buranského mafiána, který ve výsledku zastíní i submisivního hlavního hrdinu. Jestliže se na přelomu tisíciletí v souvislosti s filmy mluvilo o „remaskulinaci“ jihokorejské společnosti, "Žluté moře" představuje nenápadnou reflexi genderového obrazu mužů v posledních letech. A ano, vedle toho má film dech beroucí akční sekvence, ale řemeslnou bravuru režiséra paradoxně spíš dokládá to, co divákům ostrým střihem neukazuje. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Takový průměr, čekal jsem víc. Filmu škodí pomalé vyprávění, které celý děj dost vleče (např. první hodinu se neděje skutečně skoro nic zajímavého), z toho však akční scény jako jsou souboje a automobilové honičky nabírají na šílených obrátkách, aby se pak děj zase ponořil do bezduchézo plytkého "čehosi". To mi prostě nesedělo. Navíc naprosto zbytečně přepálená stopáž vadí taky. Děj samotný nění nijak vyhrocený, aby se do něj divák ponořil a nějak intenzivně ho prožíval. Každopádně film obsahuje opravdu špičkové akční scény, krvavé a brutální souboje a celkově prostě kvalitní akci. Některé scény jako by spíš vypadly z nějakého jiného filmu (např. scény, kde výtečná postava "President Kim" likviduje protivníky, kteří ho napadnou, 20 chlapů složí doslova jako dobytek sekerou v jedné ruce a prasečí kostí v druhé!!! apod. ..). Jako jsou tam výtečné scény, ale na délku stopáže je jich málo prostě a celkově je to takové slabší ... škoda... ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Tvrdý život taxikáře a osudem pokoušeného muže v Prvním dějství. Nelehké rozhodnutí a osudová zkouška v dějstvím Druhém. Život uprchlíka v dějstvím Třetím. Krvavá symfonie o třech chodech v dějstvím posledním tedy Čtvrtém. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný thriller. Má veľmi dobrý príbeh o chudobnom čínskom taxikárovi, ktorý sa pred časom musel zadlžiť, aby poslal svoju ženu za lepším životom v Južnej Kóreji, s tým, že by sa mu to vrátilo, ale to sa nestalo a už sa neozvala. A tak teraz má každodenné problémy s úžerníkmi, ale dostane ponuku, miestny vplyvný muž ho pošle zabiť jedného muža práve do Južnej Kóreje, čo prijme, pričom chce príležitosť využiť aj na nájdenie ženy, ale na mieste sa celá situácia skomplikuje a tak sa stane nielen najhľadanejším zločincom a musí unikať pred políciou, ale aj dvom silným mafiánskym organizáciám. So spracovaním som spokojný, síce neviem, prečo si tvorcovia pre tento žáner vybrali práve túto dĺžku, ktorá je teda príliš výrazný nadpriemer, ale ani s týmto prevedením nemám problém, film ma bavil po celú svoju dĺžku a to si zaslúži pochvalu. Najspokojnejší som s prvou tretinou, síce sa tu toho až tak moc neudeje, ale úvod o mužovi v dlhoch je dobre zvládnutý a aj celá prvá časť v Južnej Kóreji, kedy sa hlavný hrdina len pripravuje na akciu je nadmieru zaujímavá. Potom už zaujímavosť filmu o trochu klesne, ale je to len malý rozdiel, síce viacero prvkov sa dalo podať aj lepšie, hlavne polícia, ktorá je zase úplne neschopná a aj ten vzťah medzi dvomi mafiami na mňa pôsobí tak zvláštne, ale dobre sa na to pozerá stále. Akcie tu nie je až tak moc, alebo aspoň vzhľadom na dĺžku filmu, ale kvalitatívne je na tom dosť dobre. Tvoria ju hlavne naháňačky, či už pešie alebo aj v dopravných prostriedkoch, ktoré sú rozmanité a dynamické a najviac ma zaujali práve pešie, obzvlášť napínavý útek pred políciou. Ale viac sa mi páčia rôzne osobné akcie, síce je škoda, že ich tu až tak moc nie je, prípadne z nich moc nie je vidno, čo ma mrzí hlavne pri jednej z posledných, v ktorých najväčší zabijak filmu zabije mnohých protivníkov, ale vidno len smrť jedného, tento štýl nemám rád, no inak sú zvládnuté výborne, páči sa mi kamera, sú zaujímavé aj obsahovo a nadmieru krvavé, keďže sa v nich používajú hlavne nože a sekery. Vrcholom filmu je rozhodne prepadnutie hlavného záporáka, keď výrazne drsne vyvraždí všetkých útočníkov rôznymi reznými nástrojmi. Herecké obsadenie je na tom dobre, síce hlavný hrdina Ha Jung-Woo nemá charizmu na to, aby utiahol celý film, ale je to správny sympaťák a rozhodne som mu fandil, lepší je záporák Kim Yun-Seok, pri ktorom ma jedine mrzí, že v prvej polovici nemá moc priestoru, ale druhá už patrí prakticky iba jemu a viacero slušných zvyšných postáv. Réžia a technická stránka sú výborné, režisér Na Hong-Jin svoj talent predviedol už vo svojom predchádzajúcom filme, takže to ani nie je žiadne prekvapenie. Viacero prvkov sa tu dalo vylepšiť, hlavne by som pridal viac ručnej akcie a mierne zmenil scenár, ale inak som nadmieru spokojný a ani nadmerná dĺžka nie je žiadnym záporom. 77% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kórejský Rambo v boji s viac hlavou mafiou vo veľkomeste so sekerou v ruke. Neviem no. Skoro tri hodiny čumieť na akčný film, ktorý len z polovice zahreje, toto mi na skvost tvorby ani z ďaleka nepríde. Je pravdou že záverečné dve kapitoly ponúkajú niekoľko výborných akčných scén s množstvom krvi, no taktiež treba jedným dychom dodať, že boli pomerne solídne "prepálené". Nenudil som sa, ale otvorenú hubu určite nemám. To sa mi stalo doposiaľ len pri jednom jedinom akčňáku, a to bol indonézsky - ZÁŤAH. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První kapitola je nudná, druhá je průměrné akční drama a pak následuje asi sto let trvající pohádka. V pohádkové části nám neprůstřelný a nezranitelný taxikář předvede, že je přeborník v boji holýma rukama, s nožem, sekerou, v plavání, v běhu, řízení kamionu a osobního auta. Profesionální zabijáci z úcty k těmto dovednostem devadesát let obdivně kroutí hlavami, které si nechají odsekávat bojovně naladěným taxikářem, tleskají rukama, které si nechají odřezávat tímtéž mužem, lapají po dechu, když reinkarnovaného Zátopka nemohou dostihnout. Mnohým se dokonce i narovnají oči v úžasu, co zase na ně náš bazedovou chorobou trpící Číňan vytáhne za bojový hmat, chvat a jiné. Zbývajících deset let filmu je rozděleno mezi nechutné pojídání čehokoliv čínským supermanem a hláškami z jiné planety korejských policistů. Dobrý bože a ten závěr napsala samotná Delia FIallo? Sto roků v šachtě žil, mlčel jsem, sto roků kopal jsem uhlí ... Bezruč Slezské písně psal půl století, jen půl století, litoval člověka, který jen sto let kopal uhlí, jen sto let. A kdo polituje mně, že jsem se stopadesát let dívala na něco takového? ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Kladivko z Oldboya má serioznu konkurenciu v sekerke z Hwanghae! Čo si budeme nahovárať, sánku som mal na konci filmu zvesenú... ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Za prvé je to strašně dlooouhé, poměr délka - výkon ubijí. Za druhé, nemůžu se zbavit pocitu, že co Asijec to x - men v istém slova smyslu, samozřejmě někdy to není na škodu, no v tomhle 157 min. převedení i na mne moc. Za třetí, asijská klasika, sonda do nejnižších vrstev společnosti. Každopádně průměr to pořád je. 6/10 při daném hodnocení by člověk čekal opravdu víc, neurazí, no obzvlášť neohromí. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Vidím, že korejci mají rádi nože, mačety a sekery.Nádherně brutální scény jsou díky tomuhle vidět. Začátek a konec filmu je naprostý luxus, ale střed se trošku zbytečně natahuje a díky tomu, že každý šikmáč vypadá stejně jsem měl sem tam problém pochopit o co jde. Snad jsem to nakonec pochopil správně. Palec nahoru za skvělou hudbu a herecké výkony. Choreografie bojových scén stojí taky za to. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Rutinní čínská kriminálka se špetkou fakt malou špetkou akce. Dlouhá stopáž uškodila, nudu vyvolala. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Korejsky odlišný, drsný ale zbytečně dlouhý akční thriller o typicky obyčejném chlapíkovi, kterého finanční krize dostane do situací, které by mu nezáviděli ale skuteční akční hrdinové. 157 minutová délka je pro film absolutně zbytečná, což ukáže převážně první hodina, ve které se opravdu ale opravdu nic neděje. Později se film celkem slušně rozjede, nabídne pár řádně krvavých a akčních scén ale pořád to je málo a v korejské kinematografii, existuje spousta akčnějších a hlavně zajímavějších kousků. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jsem tak otrávený a znechucený, že budu stručný. Zápory: Pekelná ruční kamera mi ze sledování téhle potenciálně pětihvězdné sekernické řežby učinila podívanou plnou utrpení; chvílemi mi ze skákajícího obrazu bylo opravdu na blití. A taky jsem se v ději občas špatně orientoval, nejen díky specifické asijské filmové řeči, ale i díky špatným amatérským titulkům. Ovšem v porovnání s kamerou šlo už pouze o drobnou kosmetickou vadu. Klady: Film mě přiměl nastudovat si něco informací o korejské populaci v Číně a následně i pár kapitol z korejské historie. A dál už nenapíšu nic, protože jsem opravdu otrávený a znechucený. Umlátit kameramana po korejsku sekyrou nebo prasečí kostí, zatraceně. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Hong-jin Na sa môže s kľudným svedomím zaradiť medzi kórejskú filmársku špičku. Na poli autorského filmu umne využíva násilie a prekračovanie únosných medzí v rámci explicitnosti vo svoj prospech. Jeho diela majú atmosféru, sú dramaturgicky vyvážené. Postavy možno pôsobia chladným dojmom ale v rámci motivácií a určitej kauzality, ktorá tu stavia na náhodu a zradu fungujú bezchybne. Nemá to žiadne morálne posolstvo ani sa to nehrá na nejako veľké umenie. Ale v rámci žánru je to rovnaká pochúťka ako režisérov predchádzajúci snímok The Chaser. Najfunkčnejšie využitie filmovej reči za veľmi dlhú dobu. Rozprávanie obrazom striedajú uveriteľné dialógy. Yellow Sea je v zásade o sebadeštrukcii, pomste a nádeji, ktorá na konci aj tak zomrie. ()

Reklama

Reklama