Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna z nejslavnějších her světového divadelního repertoáru přímo navazuje na tři díly Krále Jindřicha VI. a dovršuje tak první Shakespearovu historickou tetralogii, která se odehrává na pozadí války "dvou růží", drastického zápasu mezi Lancastery a Yorky probíhající v letech 1455-1485.

Obraz Richarda jako fyzicky a duševně pokřiveného člověka, jak ho dramatik pojímá, je z historického hlediska nespravedlivý - Richard je pod svou suverénní maskou člověkem sžíraným nejistotou a komplexem méněcennosti ze své fyzické podoby i nedůstojného postavení u dvora. Je v nitru zraněným dítětem ovládaným potřebou mstít se světu za všechna příkoří, jimiž musel projít. Je ale i hráčem, který se pouští do předem ztracených akcí, a když v nich zvítězí, sám žasne nad svými netušenými schopnostmi. Dokáže být neodolatelným svůdcem i neohroženým obráncem země před cizími vojsky.

Touto cestou se vydávají inscenátoři brněnského Národního divadla - úpravy překladu J. Joska se ujal dramaturg Martin Dohnal a režisér Zdenek Plachý. Petr Halberstadt v hlavní roli se musel vypořádat s nelehkým úkolem: inscenátoři pojímají svého Richarda jako divadlo jednoho herce, jehož projev a řeč se brilantně proměňují podle protějšku - od ironie přes přátelský tón či dvornou krasomluvu k drsnému tónu. Musí zahrát i "zlom, krach osobnosti" po zavraždění synů krále Edvarda, kdy zlo nahradí jeho dřívější sílu a rozhodnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Huguette 

všechny recenze uživatele

Hru jsem viděla celkem 3x , z toho jednou v TV. Shakespeara mám ráda, hra se mi líbí. Ale právě ta videoprojekce - k těmto inovacím se stavím spíše negativně. Netvrdím, že by divadlo měli hrát, jako za dob Shakespeara (i tak se to povedlo ve verzi s Pavlem Zedníčkem), ale mám ráda divadlo tradičněji pojaté - na projekce jsou kina. A ještě se mi hrubě nelíbila scéna, kdy si vrahové pohrávají s noži. Naprosto nehodící se skládací nože!!! Na oko jinak ale hra působila vábně, chladná atmosféra byla naplněna (ale kdo viděl Dona Carlose z Mahenky, asi mi dá za pravdu, že tam scéna byla ještě lepší! ). Petr Halberstadt byl skvělý - relativně mladý herec a taková role! Smekám! Monika Maláčová je senzační (ale nejsem si jistá, zda se v TV záznamu objevila - kdyžtak mě vyveďte z omylu), její roli alternuje Dana Pešková, která tuto roli podává trochu jinak, ale stejně dobře! Bohužel, ani málo se mi nezamlouvá Klára Apolenářová, přijde mi, jako by si s textem nevěděla rady. A poslední - zmíním dvě scény, které mám asi nejradši: Když Tyrrel přijde oznámit vraždu princů a pak působivá rozepře královny (Zuzana Slavíková) a Richarda. Oceňuji i výkon Michala Zavadila (Jak se píše na stránkách ND Brno: "V roli vévody z Buckinghamu se představí proslulý brněnský lékař v oboru ORL MUDr. Michal Zavadil, který úžasně ztvárnil postavu Reného v inscenaci Královna Margot." ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pojetí dramatu, s využitím moderních prostředků (videoprojekce). Nicméně mám rád Shakespeara, a tak jsem se soustředil hlavně na děj a herecké výkony, a ty nezklamaly. Přesto - klasikou se asi tento záznam divadelní hry nestane. ()

dave91 

všechny recenze uživatele

Hra má rozhodně svou vysokou uměleckou hodnotu.Na můj vkus je to však až příliš velké drama.Preferuji lidovější hry,pokud možno s humorem.Jednou rozhodně stačilo. ()

Reklama

Reklama