Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit opilého bezdomovce, který spadl do dráhy metra, jsou studenti Kei Kurono a Masaru Kato sami sraženi a usmrceni. Jsou ovšem okamžitě přeneseni do místnosti bez nábytku, kde je jen černá koule uprostřed a několik dalších, stejně zmatených lidí. Koule se časem otevře a odkryje spícího muže s dýchací maskou, futuristické zbraně a speciální bojové obleky. Na kouli, známé pod jménem Gantz, se objevuje text, který oběti nehody z metra a ostatní informuje o jejich budoucnosti. Gantz bude od tohoto okamžiku ovládat jejich těla a může je kdykoliv poslat do boje s mimozemšťany. První boj začíná už za několik málo okamžiků. Předlohou filmu je stejnojmenná manga a anime. (Sesshoumaru)

(více)

Recenze (42)

verbal 

všechny recenze uživatele

Mango nežeru a animákům se vyhýbám jako Japonec harakiri. Chtěl bych ale jednou porozumět všem těm pubescentům a Ketri, kteří tady ty ťamanské omalovánky nadhodnocují jako na běžícím pásu, a tak mi hraná adaptace asijských večerníčků přišla jako nejmenší zlo! A byl jsem opravdu mile překvapen. Není to vůbec ujeté! Ani trošičku. Ganz normálka! Dva nezletilé, šikmooké přátele přejede metro a oni se octnou, navlečeni do černého latexu se světýlky, u černé koule v níž je intubovaný chlap. Koule jim dá modré puftole, co dělají "VZUUUUM", kterými anihilují cibulového pankáče se zeleným čírem a jeho retardovaného synka, Lego-mana v životní velikosti, třicetimetrového, nasraného Budhu a bohyni Kálí s třiceti rukama. Do toho nějaká kravka čmárá komixy, chlap sedí pořad v kouli a dýchá. Konec. Po obrazovce běží závěrečný rozsypaný čaj a já medituji nad smyslem života. Jelikož jsem před tím zdvojnásobil dávku svých psychofarmak, dotáhl jsem to až do konce, a to především proto, že souboje byly opravdu efektní. Kvůli tomu to i ohodnotím, ale dokud nevyjde hraná verze Princezny se streptokokem, nechci už nic podobného vidět! ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem si říkala jen jednu věc: „Střílej! Střílej! Tak už kurva střílej!“ A pozor na české titulky, jsou děsný. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný sci-fi film. Má vydarený príbeh o dvojici mladíkov, ktorí pri snahe zachrániť muža pred smrťou v koľajisku sami skončia pred prichádzajúcim metrom, lenže miesto očakávaného konca sa spolu s ďalšími ľuďmi ocitnú v zvláštnej miestnosti, z ktorej niet úniku a navyše je tu tajomná guľa, ktorá im dáva príkazy. A tak sa postupne dozvedajú nielen všetky dôležité pravidlá, no hlavne si uvedomujú, že sa stali súčasťou podivného konfliktu, z ktorého sa nemusia vrátiť živí. Spracovanie sa mi páči, na moje prekvapenie sa film vôbec niečím nezdržiava a tak už po chvíli sa postavy ocitnú v tajomnej miestnosti a začne sa hlavný dej. Tu už nie je problém vytvoriť si vzťah k jednotlivým dôležitým postavám a určite musím pochváliť hlavne pomerne nepredvídateľný dej, ktorý mi sadol, takže behom tej vyše dvojhodinovej dĺžky ma to bavilo prakticky po celý čas a síce tá civilná línia mimo akcie možno mohla byť ešte o niečo zaujímavejšia, ani toto nie je zlé a minimálne ten vzťah so spolužiačkou sa mi skutočne páčil. Samozrejme oceňujem aj celkovú mytológiu s mnohými výbornými prvkami a zaujímavo na mňa pôsobí aj toto dosť protikladné prevedenie, keďže často to pôsobí tak detsky naivne, no len tým správnym spôsobom, aby následne prišlo niečo dosť nekompromisné a drsné. Takže tu sa je rozhodne na čo pozerať. Akcie je tu pomerne dosť a som s ňou dosť spokojný. Sú tu síce len tri akčné sekvencie, ale zase všetky sú dosť dlhé, takže aj tak zaberajú slušnú časť filmu. Všetky sú veľmi dobre natočené, rozmanité a síce ma predsa len trochu mrzí, že postavy často konajú dosť nelogicky, keďže v prípade potreby málokedy použijú zbraň, ktorou pritom kľudne aj mieria na blízky cieľ, čo mi tu už prišlo dosť prehnané, ale aj tak mi prišli dosť zaujímavé a nadmieru zábavné, na čom má veľký podiel aj skvelý výber záporákov, obzvlášť pri prvých dvoch akciách. A pochvalu si zaslúži aj humor, zase až tak moc ho tu nie je, ale keď sa už nájde, takmer vždy sa vydarí. Herecké obsadenie je na tom dobre, tvoria ho hlavne samí mladí herci, čo mi ale v tomto prípade vôbec neprekáža, sympatický hlavný hrdina, jeho veľmi príjemná priateľka, ale aj zvyšné výrazné postavy mi prišli úplne ideálne. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, niečo sa ešte určite dalo doladiť, ale vizuálna stránka sa vydarila, či už kamera, chválim výber lokácií, ale aj efekty, no sadlo mi to aj celkovo. Takže určite to nie je žiadny klenot, ale aj tak mi Gantz príde, ako veľmi slušný film, ktorý je po všetkých stránkach výrazne nadpriemerný a dá sa pozrieť aj viackrát. 77% ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

V zásadě se mi film líbil. Problém byl jen v tom, že pokud člověk předtím viděl původnější anime (případně pokud četl mangu - což sice není můj případ, ale dá se to předpokládat), tak se neubrání srovnání a nedokáže přehlédnout určité nedostatky. Anime bylo nehorázně kruté. Něco tak krvavého s dlouhými scénami, které znázorňovaly táhlé utrpení, jsem předtím neviděla a je zajímavé, že i když oběcně takové věci nemusím, tenhle styl dělá zkrátka z GANTZ to, co to má být. Takže vidět po anime tento film pro mě bylo trochu zklamání, protože ona "krutost" byla snížena na minimum, běžné pro jakékoliv jiné akční krváky. Dějově originalita sice zůstává, ale forma pro mě byla chabá. Když si například vzpomenu na táhlý boj Nišiho o život (což bylo uvěřitelné vzhledem k tomu, jak dlouho se ve "hře" dokázal udržet), byla jeho poměrně rychlá smrt ve filmu spíše směšná. Je sice jasné, že do filmu nelze vložit vše ze seriálu, protože pro to časově zkrátka není prostor, ale i když byl děj ochuzen délkou, mohli tvůrci aspoň po vzoru předlohy trochu přitlačit na pilu (i ta silnější sexualita tomu trošku chyběla). Na druhou stranu, Matsuyama byl v roli Katóa jako obvykle výbornou volbou. A herecky docela překvapil i Ninomiya (dřív jsem ho znala pouze jako zpěváka). Konec filmu dokázal navnadit na další díl, přestože se jedná o další vybočení z anime děje (nic takového tam nebylo). Tak uvidíme, jaké bude pokračování. Myslím, že se dá předpokládat, že to hodnocením vytáhne o trošku výše. ~(3,8)~ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Poněkud zmatečné, zbrklé a zbytečně dlouhé ale zároveň zajímavé a v některých ohledech i docela zábavné akční sci-fi japonské produkce. Pro diváky neznalé asijské kinematografie se bude jednat o zbytečně zmatený kousek s divnými a nepříliš propracovanými akčními scénami ale pokud se dokáže prokousat, tlustou vrstvou na první pohled překombinované podívané, čeká je netradiční a docela zábavný kousek. Škoda slabé akce a zbytečné délky. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Sice zajímavý nápad, ale hodně nezáživné provedení. Čekal jsem něco údernějšího, krvavějšího a hlavně zábavnějšího. Tohle sci-fi si mě bohužel nezískalo a pochybuju, že se někdy donutím podívat na pokračování, i když k němu jednička velmi vybízí. 40% ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

1. část doplácí na snahu se v některých prvcích doslovně držet předlohy (kterou je stejnojmenné anime a především manga, tam ale můžu těžko srovnávat, jelikož jsem jí téměř netknutá), ale zároveň tyto prvky z nedostatku času nepřiměřeně zkracovat. Tzn. většina hlavních emzáků se objeví a bojuje se s nimi, ale boje jsou dost krátké, rozhodně mnohem méně napínavé než právě v anime a působí jako povinné zastávky v ději, navíc docela často trpí klasickým problémem mnoha japonských filmů – nepříliš dokonalými triky. Mnoho prostoru se kvůli tomu ale nevěnuje ani pasážím, ve kterých postavy dočasně propuštěné ze služeb černé koule Gantz snaží žít své životy s ohledem na to, že kdykoliv mohou být opět povolání do boje. Nejvíc uspěchaností trpí přeměna hlavního hrdiny Kurona Kei na akčního hrdinu, která takto zkratkovitě podaná naprosto nedává smysl. Bohužel se to taky bere celé až moc vážně. Potěší aspoň některé lehounce lechtivé okamžiky, které samozřejmě kvůli ratingu musely nahradit sexuální otevřenost z anime a mangy. Překvapivě násilné je to ale stále celkem dost, takže počet obětí hrátek černé koule stoupá, postavy přicházejí o končetiny a ani hlavní postavy nemají přežití jisté (tady jsou ale novinkou, kterou Gantz nabízí za získání 100 bodů, otevřena vrátka k druhému dílu a k údajnému odlišnému zakončení). Velké plus za sexy černé kožené oblečky, které byly rajcovní už v anime, ale na lidech z masa a kostí vypadají přece jen ještě lépe:) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

I když se ne vždy s verbalem shodnu, tentokrát to napsal přesně. Dodám jen, že mne štvalo, jak nelogicky se všichni chovali - pět lidí má obludu na mušce, a nevystřelí ani jeden. A ta odhodlanost v rádoby 16letých tvářích, neschopnost mimoušů se jakkoliv lépe bránit, a ty rádoby psychologické scény z běžného života! Navíc je film strašně protibuddhistický, co na to buddhisté celého Japonska a Číny? Jedna roštěnka jaro nedělá a ukáže jen zadek a nohy. Dobrá je atmosféra opuštěných měst. Ale celému tomu chybí vnitřní logika. Evidentně následky bojů jsou znatelné i v reálném světě, ale nikdo nic nevyšetřuje. V ne-reálném světě bojů však všichni lidé kromě "vyvolených" mrtvých zmizí. A jak je to vlastně s mrtvými i živými, když mohou být oživováni a umrtvováni na zmáčknutí tlačítka? ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No totálně nebavilo, nápad celkem měli ale vůbec jsem se nebavil u filmu, akce krev boje budiž ale nic pro mě. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Věřím, že každý z nás má úlohu v životě........... Jo, Japonci, kde jinak zemřít, když ne v metru. Ale opravdu zemřít? Co když není smrt a oběť (přejetý) pokračuje někde jinde? CITÁT - Všechny vaše staré životy jsou pryč........... Záběry "opouštění" místností jsou velmi efektní. Jde z nich strach, ale jen zpočátku, pak si divák zvykne. Hudba mi k příběhu nesedla. Piano a housle jdou chvilkama na nervy. CITÁT - Vezmi si mojí cibuli.......... Scény okolo 25 minuty jsou husté, krvavé a mrazivé. Nikdo však zatím netuší, o co jde. Prvních půl hodiny je to nádherná akční jízda, gore scény a hlavně záhada. Ale další půl hodina je hodně velká nuda. Později se to trochu rozjede, ale má to díry jak Japonec po harakiri. CITÁT - Zabijte tohoto muže........ REKONSTRUKCE: První "nepřítel" byl skoro hezký a smutný. Mě ho byli líto. Druhý protivník byl magor. Jakýsi mutant mezi Iron Manem a Flashem. Gumová ocel. Byl rychlej jak prase, nepříjemnej jak růžové Lego a byl nejlepší. Třetí páprda je k smíchu. Jak on, tak lovci. Běhají kolem jak idioti, pušky v ruce a nevystřelí nikdo. Čtvrtý souboj byl vizuálně nejlepší, ale o to víc nevěrohodný a vlastně nejhorší. Z pětihvězdičkového začátku to pomalu klesá, tedy "spíč" rychle klesá. CITÁT - Jdu na to sám........Čím déle příběh trvá (130 minut), tím je horší a horší. Prý je to podle manga. Já to číst, tak asi v půlce to ukončím a přestanu. Film jsem dokoukal, ale ten konec je něco příšernýho. A takový to má potenciál. ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Anime jsem neviděl, takže nemám s čím srovnávat. Každopádně mě film překvapil, čekal jsem nějakou šílenou adaptaci ale tohle se mi moc líbilo, objektivně asi za čtyři hvězdy ale některé scény a ta holka co kreslí je úžasná. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Pre európskeho dávka nedotknutého anime alebo mangy takmer nepochopiteľné = nie v zmysle deja, ale skôr diania na plátne. Predsa len súboj s „Onion manom“ je fakt „over-the-top“, čo sa bizarností týka a podobných momentov je tu viac než dosť. Navyše to nedokáže vtiahnuť do deja, celé je to až príliš skratovité, chýba rozumný prerod postáv z ustráchaných týpkov na odvážnych hrdinov. Dej pripomína počítačovú hru (choďte tam, zničte to, dosiahnite 100 bod) a slúži skôr len ako zámienka pre akčné scény, ktoré sebe o sebe nie sú príliš pútavé, našťastie v nich nechýba aspoň brutalita a mierna dávka úchylnosti, čo oceňujem. Malá zmena nastáva v poslednej polhodinke, kde sa bojuje so sochami, akcia konečne naberá spád a dokonca vyniknú na Japoncov aj slušné CGI efekty. Celkovo záver pripomína finále nejakého „veľkofilmu“. Inak však nie je čo viac vyzdvihnúť. Celkovo: 2* PS: diváci, ktorí nemajú absolútne žiadne skúsenosti s mangou, fungovaním sveta anime, prípadne s japonskými zvrátenosti ruky na míle preč! ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Pôvodnú mangu som nečítal, anime verziu som nevidel a táto Live-action je dokonca ešte horšia, než som očakával. Efekty nestoja za veľa, príbeh toho mohol ponúknuť oveľa viac, nelogických vecí je tu ažaž, vraždy ma nebavili a dĺžka je poriadne prepálená (a ešte to má priamo nadväzujúce pokračovanie s totožnou dĺžkou) a na mojej strane nuda. Na druhej strane nás filmom sprevádzajú sympatické postavy, dramaturgická i hudobná stránka je celkom uspokojivá a nájdu sa tu aj zaujímavé momenty - tých je ale vzhľadom k dĺžke strašne málo a preto to nepovažujem ako úplne hodnotné pozitívum. Slabý, veľmi slabý podpriemer. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Manga "Gantz" mě celkem úspěšně dostala a já jsem byl hodně zvědavý na to, jaké je její hrané provedení. Musím říct, že hrané verze mangy nejsou úplně to, co bych si představoval, "Death Note" budiž důkazem, ale může to mít zajímavé prvky. Vzhledem k tomu, že manga staví na sci-fi příběhu a nepokrytém násilí, objevuje se zde nahota celkem názorná, byl jsem zvědavý, jak to bude zachyceno ve filmu. Pravděpodobně se jedná o japonskou áčkovou produkci, protože tohle provedení je neskutečně sterilní a už od začátku je docela jasné, že to rozhodně nebude tak béčkové, jak byste chtěli. Ve srovnání s předlohou je tohle skutečně sterilní podívaná, i když by se to při některých krvavých explozích nezdálo. A nezapomeňte, když zvracíte, dejte si ruku před pusu. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Nemít zkušenosti s předlohou tak bych tomu možná ty 3* dal, protože Gantz nabízí poměrně originální a velice atraktivní koncept a Kei Kišimotová v bojovém oblečku je za rovných 100 bodů. Budu-li ale srovnávat s mangou (což bych tedy správně neměl) nevychází z toho film v ostatních ohledech vůbec dobře. Sice máme přítomny klíčové elementy, ale všechno působí takovým zředěným, osekaným a často až sterilním dojmem. Nejde ani tak o úbytek násilí, nahoty a zvrhlého humoru, ale především o prokreslení charakterů hlavních postav, jak jejich normální život ovlivňuje chování ve "hře" a jak se postupně mění jejich přístup. Vlastní souboje pak nejsou smrtící pastí plnou stále bizarnějších a nebezpečnějších nepřátel, ale spíše přehlídkou neschopnosti použít zbraně proti víceméně statickým protivníkům, vůči nimž mají postavy vždy početně navrch. ()

Bay_watch 

všechny recenze uživatele

Gantz je typický příklad zmrvené adaptace mangy. Přitom tvůrcům hrálo prakticky vše do karet. Vybrali si jednu z nejoblíbenějších sérií, jejíž koncept a děj by se dal nejblíže přirovnat k Mužům v černém nebo RIPD, zatímco tady je to všechno ještě tak 10-krát bizarnější a s tunou explicitního násilí, nahoty a sexuálních narážek okolo... Takže čistá japonská paráda, žeo. Všichni jsme se těšili, až se to všechno pořádně rozpohybuje. (A nemyslím tím jen kozy Kishimoto.) Bohužel tady vaz filmařům zlomily chyby, které jsou u takovýchto pokusů až velmi časté, a proto se divím, že se stále opakují. Tím myslím zejména špatné časové rozvržení, přílišnou doslovnost, snahu mít tam všechno a lpění na věcech, které jsou sice v komiksu zábavné a mohou tam působit hrozně cool, jenže na celuloidu zkrátka a jednoduše nefungují a strašně bijí do očí. Nakonec tedy dvě hodiny sledujete film, ve kterém skupinka ubulených Japonců v úchylném černém latexu pobíhá po levných kulisách a neúspěšně se snaží předstírat boj s hrozně (pozor, neplést s "hrozivě") vypadajícími vesmírnými monstry, přičemž vy si jen celou dobu nevěřícně pokládáte otázku "Jak sakra dokážou nad těma potvorama pořád vyhrávat?! Vždyť jsou to všichni retardi!" A pomalu se vám z toho všeho dělá nevolno a cítíte se trapně, protože to ti herci a režisér berou tak zkurveně vážně! ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Originální akční scifi se kterým nemohl přijít nikdo jiný než japončíci. Gantz je "posmrtným" životem v herním světě, kde když přežijete a dostenete se na konec hry s plným počtem bodů, tak máte na výběr. Buď se můžete vrátit zpět do běžného života nebo oživit svého mrtvého kolegu a bojovat bok po boku dál... Jaký bude váš výběr je jen a pouze na vás, ale jednoduché to rozhodně nebude, takže si připravte výstroj, zbraň a jde se na to! 80% ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

S live-action adaptacemi mangy to je těžké. Ořezanými a silně upravenými adaptacemi je totiž snad nemožné uspokojit fanoušky originálu a ty mangou nedotčení většinou podobné převody na filmové plátno ignorují (a často dobře dělají). V rámci možností se tento převod u Gantz však celkem povedl. Spousta aspektů sice pokulhává, protože zachytit kouzlo epické akční mangy, která vychází už od roku 2000 je nemožné. Zejména na tak důležitý rozvoj postav tu není vůbec místo a to je veliká škoda, protože proměna hlavní postavy z úžasně zkaženého anti-hrdiny, která byla v originálu skvěle zpracována je tu ve srovnání nastíněna dost uspěchaně. Navíc by to chtělo ještě více krve a nahoty - ať to zní sebevíc povrchněji, ale je to tak - bez toho to prostě není Gantz. Snaha však byla a v sub-žánru live-action adaptací jde o silný nadprůměr. Na druhou část filmu se těším a nebojím se mírně nadhodnotit slabšími čtyřmi hvězdičkami. ()

Kicune 

všechny recenze uživatele

Velkým plusem je, že se na GANTZ dá koukat i bez znalosti předlohy. Má to sympatické hrdiny, zajímavý sci-fi příběh, svá určitá tajemství a hlavně hlavu a patu. Přičteme li nádhernou hudbu Kenji Kawaiho, hodně drsné a krvavé scény, špetku emocí a moralizování po japonsku, slušné efekty a herce, na které se pěkně kouká, považuji tuto adaptaci mangy či anime za velice povedenou. Téma je dokonce natolik akční a cool, že je (podle mě) otázkou času, kdy se ho chytí Hollywood. ()

Wade 

všechny recenze uživatele

Byla chyba naplánovat si zhlédnutí Gantz filmů hned po anime,protože tohle byla hrůza. Chybělo toho na můj vkus až moc od větší porce gore nebo akce či trocha té nahoty,která dávala anime šmrnc no a taky chyběl pes to mě naštvalo. To že si film nakonec trochu upravuje příběh mi nevadilo,ale pravda je že ani nenadchlo. Velké zklamání a děsím se co další díly. 25% ---- 2/10 IMDb ()

Reklama

Reklama