Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit opilého bezdomovce, který spadl do dráhy metra, jsou studenti Kei Kurono a Masaru Kato sami sraženi a usmrceni. Jsou ovšem okamžitě přeneseni do místnosti bez nábytku, kde je jen černá koule uprostřed a několik dalších, stejně zmatených lidí. Koule se časem otevře a odkryje spícího muže s dýchací maskou, futuristické zbraně a speciální bojové obleky. Na kouli, známé pod jménem Gantz, se objevuje text, který oběti nehody z metra a ostatní informuje o jejich budoucnosti. Gantz bude od tohoto okamžiku ovládat jejich těla a může je kdykoliv poslat do boje s mimozemšťany. První boj začíná už za několik málo okamžiků. Předlohou filmu je stejnojmenná manga a anime. (Sesshoumaru)

(více)

Recenze (42)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Manga "Gantz" mě celkem úspěšně dostala a já jsem byl hodně zvědavý na to, jaké je její hrané provedení. Musím říct, že hrané verze mangy nejsou úplně to, co bych si představoval, "Death Note" budiž důkazem, ale může to mít zajímavé prvky. Vzhledem k tomu, že manga staví na sci-fi příběhu a nepokrytém násilí, objevuje se zde nahota celkem názorná, byl jsem zvědavý, jak to bude zachyceno ve filmu. Pravděpodobně se jedná o japonskou áčkovou produkci, protože tohle provedení je neskutečně sterilní a už od začátku je docela jasné, že to rozhodně nebude tak béčkové, jak byste chtěli. Ve srovnání s předlohou je tohle skutečně sterilní podívaná, i když by se to při některých krvavých explozích nezdálo. A nezapomeňte, když zvracíte, dejte si ruku před pusu. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Pôvodnú mangu som nečítal, anime verziu som nevidel a táto Live-action je dokonca ešte horšia, než som očakával. Efekty nestoja za veľa, príbeh toho mohol ponúknuť oveľa viac, nelogických vecí je tu ažaž, vraždy ma nebavili a dĺžka je poriadne prepálená (a ešte to má priamo nadväzujúce pokračovanie s totožnou dĺžkou) a na mojej strane nuda. Na druhej strane nás filmom sprevádzajú sympatické postavy, dramaturgická i hudobná stránka je celkom uspokojivá a nájdu sa tu aj zaujímavé momenty - tých je ale vzhľadom k dĺžke strašne málo a preto to nepovažujem ako úplne hodnotné pozitívum. Slabý, veľmi slabý podpriemer. ()

Reklama

Cedr 

všechny recenze uživatele

S live-action adaptacemi mangy to je těžké. Ořezanými a silně upravenými adaptacemi je totiž snad nemožné uspokojit fanoušky originálu a ty mangou nedotčení většinou podobné převody na filmové plátno ignorují (a často dobře dělají). V rámci možností se tento převod u Gantz však celkem povedl. Spousta aspektů sice pokulhává, protože zachytit kouzlo epické akční mangy, která vychází už od roku 2000 je nemožné. Zejména na tak důležitý rozvoj postav tu není vůbec místo a to je veliká škoda, protože proměna hlavní postavy z úžasně zkaženého anti-hrdiny, která byla v originálu skvěle zpracována je tu ve srovnání nastíněna dost uspěchaně. Navíc by to chtělo ještě více krve a nahoty - ať to zní sebevíc povrchněji, ale je to tak - bez toho to prostě není Gantz. Snaha však byla a v sub-žánru live-action adaptací jde o silný nadprůměr. Na druhou část filmu se těším a nebojím se mírně nadhodnotit slabšími čtyřmi hvězdičkami. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

1. část doplácí na snahu se v některých prvcích doslovně držet předlohy (kterou je stejnojmenné anime a především manga, tam ale můžu těžko srovnávat, jelikož jsem jí téměř netknutá), ale zároveň tyto prvky z nedostatku času nepřiměřeně zkracovat. Tzn. většina hlavních emzáků se objeví a bojuje se s nimi, ale boje jsou dost krátké, rozhodně mnohem méně napínavé než právě v anime a působí jako povinné zastávky v ději, navíc docela často trpí klasickým problémem mnoha japonských filmů – nepříliš dokonalými triky. Mnoho prostoru se kvůli tomu ale nevěnuje ani pasážím, ve kterých postavy dočasně propuštěné ze služeb černé koule Gantz snaží žít své životy s ohledem na to, že kdykoliv mohou být opět povolání do boje. Nejvíc uspěchaností trpí přeměna hlavního hrdiny Kurona Kei na akčního hrdinu, která takto zkratkovitě podaná naprosto nedává smysl. Bohužel se to taky bere celé až moc vážně. Potěší aspoň některé lehounce lechtivé okamžiky, které samozřejmě kvůli ratingu musely nahradit sexuální otevřenost z anime a mangy. Překvapivě násilné je to ale stále celkem dost, takže počet obětí hrátek černé koule stoupá, postavy přicházejí o končetiny a ani hlavní postavy nemají přežití jisté (tady jsou ale novinkou, kterou Gantz nabízí za získání 100 bodů, otevřena vrátka k druhému dílu a k údajnému odlišnému zakončení). Velké plus za sexy černé kožené oblečky, které byly rajcovní už v anime, ale na lidech z masa a kostí vypadají přece jen ještě lépe:) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Věřím, že každý z nás má úlohu v životě........... Jo, Japonci, kde jinak zemřít, když ne v metru. Ale opravdu zemřít? Co když není smrt a oběť (přejetý) pokračuje někde jinde? CITÁT - Všechny vaše staré životy jsou pryč........... Záběry "opouštění" místností jsou velmi efektní. Jde z nich strach, ale jen zpočátku, pak si divák zvykne. Hudba mi k příběhu nesedla. Piano a housle jdou chvilkama na nervy. CITÁT - Vezmi si mojí cibuli.......... Scény okolo 25 minuty jsou husté, krvavé a mrazivé. Nikdo však zatím netuší, o co jde. Prvních půl hodiny je to nádherná akční jízda, gore scény a hlavně záhada. Ale další půl hodina je hodně velká nuda. Později se to trochu rozjede, ale má to díry jak Japonec po harakiri. CITÁT - Zabijte tohoto muže........ REKONSTRUKCE: První "nepřítel" byl skoro hezký a smutný. Mě ho byli líto. Druhý protivník byl magor. Jakýsi mutant mezi Iron Manem a Flashem. Gumová ocel. Byl rychlej jak prase, nepříjemnej jak růžové Lego a byl nejlepší. Třetí páprda je k smíchu. Jak on, tak lovci. Běhají kolem jak idioti, pušky v ruce a nevystřelí nikdo. Čtvrtý souboj byl vizuálně nejlepší, ale o to víc nevěrohodný a vlastně nejhorší. Z pětihvězdičkového začátku to pomalu klesá, tedy "spíč" rychle klesá. CITÁT - Jdu na to sám........Čím déle příběh trvá (130 minut), tím je horší a horší. Prý je to podle manga. Já to číst, tak asi v půlce to ukončím a přestanu. Film jsem dokoukal, ale ten konec je něco příšernýho. A takový to má potenciál. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení trvalo pět měsíců, přičemž byl snímek natočen i s jeho pokračováním GANTZ: Perfect Answer (2011). (dawe04)
  • Film je volně natočen na motivy stejnojmenné mangy Hiroyi Oky a anime Ichira Itany. Od původních titulů se však v některých ohledech liší. Zatímco v manze i anime byly hlavní postavy středoškoláky, ve filmu jsou již na vysoké. (dawe04)

Reklama

Reklama