Reklama

Reklama

Německé tanky II. světové války – Panzer I & II – Lehké tanky

  • Velká Británie Die Deutschen Panzer Number 5 – Light Panzers 1 & 2, 35 (t) & 38 (t)
všechny plakáty
Velká Británie, 2010, 62 min

Recenze (3)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokumentík, v ktorom sa pozrieme na prvé nemecké tanky. Väčšina vie, že Nemci patrili medzi špičku čo sa týka výzbroje, no v pred vojnovom období ich tanky ešte neboli na takej úrovni, aby z nich vyžaroval rešpekt na bojisku (ako napríklad Tiger). Panzerkampfwagen I produkovaný v rokoch 1935-1940 bol povodne plánovaný ako cvičný a prieskumný tank. Finančné problémy a problémy s vývojom Panzer III a Panzer VI tak viedli k tomu, že bol tento tank zapojený do bojov. Kedže Panzer I nedisponoval silným pancierom a ani dobrým delom, slávil úspechy iba proti pechote a neosvedčil sa proti ruským tankom a proti-pancierovým zbraniam. O rok neskôr v roku 1935 prišiel do výroby Panzerkampfwagen II, ktorý už mal lepšiu vyzbroj a silnejší pancier, no stále to bol viac prieskumný ako bojový tank. Po obsadení Československa firma Škoda začala v roku 1935 produkovať tanky pod nemeckým názvom Panzerkampfwagen 35(t). Tento tank bol lepšie vyzbrojený ako Panzer I a II no pre poruchové podvozky v roku 1938 prišla nová verzia Panzerkampfwagen 38(t), ktorá sa už osvedčila aj na bojisku. V tomto dokumente nájdete skratka všetko podstatné a navyše je dokument obohatený o reálne zábery! 90% - 5* ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jakož to člověk s velikým zájmem o obrněnou techniku, především z druhé světové války, jsem byl velmi potěšem, když jsem v trafice uviděl tento titul. Umožnil mi zkompletovat filmové záběry Panzerwaffe se všemi důležitými typy. První díl pojednává o historii lehkých tanků Pz I a Pz II, spolu s našimi ukořistěnými typy LT 38(t) a LT 35(t). I když většinu informací, které jsem mohl slyšet v tomto dokumentu, byla pro mě známá, přesto jsem si rád osvěžil pěkné záběry tanků. Trochu mě ale zklamalo, že se opomenuly zmínky třeba o Hetzeru nebo Marderu III, které byly stavěny právě na podvozcích LT 38(t). Rozhodně ale pro mě zdařilý a hlavně cenný dokument. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Začátky německé Panzerwaffe a popis jejich prvních (lehkých) tanků: Pz I, a II. Pro laika by dokument mohl být nadprůměrný, pro někoho, kdo se o toto období detailně zajímá (jako já), nic převratného nepřinesl. ()

Reklama

Reklama