Reklama

Reklama

VOD (1)

Celosvětově úspěšný snímek Hlad (2008) režiséra Steva McQueena prostřednictvím extrémního případu vězně IRA a jeho smrtící hladovky analyzoval vztah individuální a společenské svobody jednotlivce. Ve filmu Stud je hlavní hrdina Brandon v naprosto opačné situaci než Bobby Sands, hrdina Hladu - je to úspěšný a finančně zajištěný mladý muž žijící v současném New Yorku s absolutními možnostmi. I přesto, že jeho sociální status je velmi vysoký, Brandonova vnitřní spokojenost a svoboda jsou deformovány do sexuální závislosti a společenské i osobní frustrace. Stud je mrazivou analýzou vyprázdněnosti současné produktivní generace, ve které se neschopnost lásky, citu a komunikace s ostatními transformuje do patologické závislosti na cyklicky se opakujících sexuálních aktivitách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (817)

Michal687 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem narazil úplnou náhodou při večerní promítání v MeetFactory. Nevím jestli to bylo tím, že prostor dokonale korespondoval s prostředím zobrazovaným ve filmu ( myslím, že už nic by mi lépe nepřiblížilo odosobnění způsobené velkoměstem než betonový silniční nadjezd a strohá továrenská budova) nebo tím, že jsem se skrze Fassbendera dokonale vcítil do jeho pokřiveného vnitřního vnímání ženy jako objektu, každopádně jsem byl filmem unešený po všech stránkách. Steve si u mě alespoň trochu napravil reputaci režiséra hrajícího na jistotu. Ač tempo místy stagnovalo a vygradování bylo někdy trochu klišoidní, pořád jsem tak nějak chápal co mi tím chce režisér říct. A ani přes malé nedodělky bylo sdělení pořád komplexní a zamyšlení hodné. Hlavně tedy co se mužů týče. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Brandon sám sebe nebaví. Zjišťuje to víc a víc. Brandon je ale placaty. A vlastně ani nevíme, proč to tak má. A bohužel já to mám s tímhle filmem stejně, jako s Brandonem. A konec jsem si mohl tipnout od cca 20.minuty. Tedy oba konce. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Dominance ubohosti člověka a suchá pitvačka amorfobie mi jako jediné poselství nestačí. Oba filmoví sourozenci jsou však nadprůměrní, ale ani tak na konci nezůstalo nic. Žádný efekt, nulová emoce. Díky Bohu za les, chlapy s rukama od šmíru a distanc od takových městských blbečků, který se udělaj ve výloze svýho bytu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z filmů, který mě kupříkladu vůbec nezaujal, přesto umělecky jej oceňuji. Je to pochopitelná studie do duší dnešních třicátníků a čtyřicátníků. A je to studie, která má pravdu. Člověk dnešní doby tráví většinu času v práci, neumí se bavit, neumí navazovat vztahy, zase chce sex a pokud možno hned, protože rád uspokojuje své fyzické touhy nikoli však duševní. Je to příběh z New Yorku a přesto si myslím, že až na výjimky se týká téměř celé Evropy a části asijských států a pochopitelně USA. Je to příběh moderních -cátníků. Mě tedy nezaujal scénář ani hudba, naopak oceňuji herecké výkony. Film, který si napříště nechám ujít, ač je tak pravdivý až je vulgárně depresivní. ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle rádoby problémy velkoměstských úspěšných floutků. Řešení je spousta, ale my se radši budeme piplat v tom jak se trápí a jsou prázdní a nevědí jak z toho. To na mě není. Jako erotika slabý, jako psychologie mne to taky míjí, tak snad jen ocenění celkového pocitu z toho ostatního - 57%. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Tak jsem hledal tu hloubku, a přestože záběr na močícího (skutečně!) Fassbendera byl opravdu mimořádný moment, nic jsem nenašel - škoda no ..... ()

PajinkaKox 

všechny recenze uživatele

Podezřívám McQueena, že má osobní zkušenost s takto narušenými lidmi. Protože představit takhle dokonale, co se v nich děje a to jen jako pozorovatel, to chce, dle mého názoru, buďto osobní zkušenost, nebo dokonalé mistrovství - konkrétně v Brandonovi je to vidět. Co se jeví jeví jako nechopnost citu, prožívání a povrchnost je ve skutečnosti naprosto divoké prožívání a neskutečně bouřlivé cítění, i když někde v jeho nejhlubších úrovních a sám vlastně o nich vědomě neví - i když se to v jeho tváři tak moc zrcadlí - což zase podezřívám Fassbendera a jeho osobní zkušenost? jelikož dokázal Brandona takhle uvěřitelně opravdově zahrát. V Shame jsem po dlouhé době prožívala opravdovou lítost nad hlavními postavami. Bravo! ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

"We're not bad people. We just come from a bad place." Výkrik prázdnoty, ktorý je v rámci rovnakej problematiky omnoho údernejší ako Trierova Nymfomanka. Nateraz životný výkon Fassbender-a. Spôsob akým sa jeho tvár v jednej zo záverečných scén pri sexe s prostitútkami mení do bizarnej grimasy pripomínajúcej výjav zo známeho expresionistického obrazu Scream od Muncha dokonale koreluje s rozpoložením filmu. Zrkadlo človeka dnešnej doby? ()

Rebeca 

všechny recenze uživatele

Stud (2011) není o (jak bych to kulantně formulovala) promiskuitě. Je to obraz citově vyprahlé a povrchní současnosti; zjednodušování a jakési vztahové lenosti, až závislosti na všem, na čem není potřeba pracovat a co si nevyžaduje úsilí; prázdnoty, kterou se nám nechce anebo už nejsme schopni vyplnit. A proto cítíme stud (nejsme hlupáci), neboť jsme si toho vědomi. Víc jak odvážné scény, to ano. Na straně druhé - vynikající režie a  Michael Fassbender. ()

psychohippo 

všechny recenze uživatele

M. Fassbender je pro mě jedním z nejlepších herců dnešních dob a nejen dnešních. Je ve svém projevu tak uvěřitelný, že je někdy až fyzicky nepříjemné. Z tohoto pohledu je film skvělý. Pro mě se však zejména v poslední třetině příběh rozpadal, scénář drhnul (epizoda v baru a následné dostání do držky, špinavé homoorgie např. ), režisér a kameraman občas zbytečně exhibovali (sex v trojce např.) - škoda že si režisér nevystačil s tou jednoduchostí prvních 2 třetin (nádherná scéna s písní!) a tak mi přišlo, že i když to byl příběh o sexuálně závislém muži, nějak se tam moc míchal ženský pohled (spolupachatelka scénáře?) a to mi nesedělo. 4 hvězdy, 75/100... ()

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů loňského roku. Neuvěřitelná přímá zpověď muže, který kvůli své závilosti sám sebou pohrdá, rdousí se a hanbí. Neuvěřitelně dobře zvládnutá kamera, působivá hudba a kulisa města. "Beauty sometimes stay in a way of movie." S.McQueen - zde filmu nic nepřekaží! ()

Roumen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších snímků co jsem kdy viděl. Neuveřitelné propojení hlavního protagonisty s divákem, scénář bez chybičky a nekompromisní herecký výkon Fassbendera mě doháněl v závěru až k slzám. Famózní! ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Scéna, v níž Sylvie zpívá Sinatrův New York, New York, je snad nejpomalejší, jakou jsem kdy viděl. Nádherná. Escottova hudba je novodobě bachovská. Bach byl hudební filosof řešící vztah člověka k bohu. Tady ve filmu jakoby bůh Brandona a Sylvii opustil. Brandon nakonec zůstává sám se svými přízemními démony. Bůh mu od nich nepomůže, až věk. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

Shame je priam klaustrofobicky-psychologicka drama, ktora neodhaluje podstatu, ale ucinky a dopady sexualnej zavislosti. Brandon (Michael Fassbender) sa dostava na hranicu znesitelnosti svojho nakladu o ktory sa nechce s nikym delit. Ma pocit, ze je to jeho problem. Ma pocit, ze to raz vyriesi. Boji sa pozret do zrkadla, no na druhej strane sa do zrkadla potrebuje pozerat. Boji sa slova potreba. Boji sa vztahu, lebo citi, ze nic emocionalne neciti. Je to plyziva hra, ktora odhaluje najintimnejsie a zaroven najsilnejsie ludske pudy a ich zvratenost ak sa nekoriguju v spravnej miere. Sissi (Carey Mulligan) citi, ze nou Brandon opovrhuje, no ona sama Brandona miluje a svoju frustraciu so zivotom riesi svojim sposobom. Silny film. Presne podla mojho gusta. Pomaly, citlivo-intenzivny, bez potreby rychlych strihov ci dialogov. Badat tu skor perfekcionisticky vedenych hercov a presne mierenu reziu. (jedna scena trvala skoro 4min bez jedineho cutu) ()

Plague. 

všechny recenze uživatele

No to si s tím hodnocením děláte srandu. ultra-softcore-porno s áčkovým hercem, jehož děj je natažený z 20 minut na 1h40. Každý záběr trvá 5x déle než by měl, ale očividně to se tady lidem líbí. Doporučuju pouštět si filmy s funkcí zpomalení. ()

Sennhie 

všechny recenze uživatele

Nutno podotknout, že děvkařiny bez emocí jak ze strany herců, tak ve vztahu k divákovi, jim jdou v Americe bravurně. ()

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Trierova sága o souložení

Trierova sága o souložení

29.08.2012

Ve Švédsku právě padla první klapka nového ero-eposu Larse von Triera s výmluvným názvem Nymphomaniac. Filmu přinesl mediální pozornost především Shia LaBeouf, který tvrdil, že si před kamerou… (více)

Reklama

Reklama