Reklama

Reklama

John WayneWilliam Holden v hlavních rolích odvážných kavaleristů, kteří se vydávají na výpravu hluboko do nepřátelského konfederačního území s cílem zničit důležitý železniční uzel... Slavný americký režisér John Ford natočil se svým dvorním hercem Johnem Waynem několik westernových snímků, které můžeme zařadit mezi klasická díla tohoto oblíbeného žánru. Za zmínku stojí například snímek Přepadení (1939), Stopaři (1956) nebo tzv. kavaleristická trilogie – Fort Apache (1948), Měla žlutou stužku (1949) a Rio Grande (1950). Na oblíbenou tematiku jezdeckých vojsk navazuje také dobrodružný snímek Kavaleristé, který se odehrává v roce 1863 během americké občanské války. Válečná situace se z pohledu Států Unie nevyvíjí podle představ, a proto vzniká odvážný plán, který by mohl změnit průběh války. Unionistický plukovník John Marlowe (John Wayne) vyráží se svou údernou brigádou na nebezpečnou misi, jejímž cílem je zničit koleje a pražce v železniční stanici Newton, která je hlavním zdrojem dodávek pro konfederační vojsko. V roli vojenského lékaře doprovází jednotku také major Henry Kendall (William Holden). Ten odmítá válečné násilí a představuje ideologický protipól plukovníka Marlowea. Mezi oběma muži dochází od samého začátku výpravy k názorovým třenicím, které ovšem musí společně překonat a úspěšně splnit náročnou misi plnou válečných obětí a útrap. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Unionistický kapitán a jižanská dáma uprostřed občanské války? No, ve chvíli, kdy se nad ním hluboce nakloní s tácem kuřat, výstřihem skoro až k pasu a zeptá se ho: "Prsíčko nebo stehýnko?" je jasné, že dáma se nezastaví před ničím a kapitán s ní prožije perné chvilky. ____ Snímek obsahuje několik zapamatováníhodných momentů (střemhlavý útok jižanů z vlaku - odvážný, ale stupidní, pochod dětských kadetů nebo výbuch mostu), nedaří se mu ale zachovat jednotnou atmosféru a rozbíjejí ho motivy, které samy o sobě by dokázaly film utáhnout, tady se ale pletou navzájem do cesty a tím se oslabují. Cit k jižanské dámě, její postupný přerod z fanatické zastánkyně Konfederace do ženy unavené válkou a vyděšené z jejích následků, vztah mezi pragmatickým majorem a lékařem, který si udržuje zásady ještě z civilního života... je toho zkrátka dost na tři filmy, v jednom se to spolu zbytečně pere. /3. 9. 14./ ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o kavalerii jakej jsem kdy viděl. John Wayne je největší chlap co kdy žil. Škoda jen, že nestřelil tu ženskou do xichtu dřív než se mu začala líbit. To je známka slabosti. Mno a taky si myslím, že je škoda, že nestříleli do těch dětí. To by bylo epické. Nejvíc se mi asi líbila scéna v baru, kde Wayne chlastá a hází lidma i kořalkou. Zatrubte k útoku!!! Johóó. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 10 nejlepších filmů z války Severu proti Jihu - 10 Greatest Civil War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Spolupráce režiséra Johna Forda a Johna Wayna přinesla svěží válečný western z doby občanské války v USA. Fordovi oblíbení kavaleristé se vydají hluboko na území Jižanů s cílem zničit důležitý železniční uzel v Newtonu. Ford dokázal vytvořit opravdu živé postavy s humorným jiskřením v osobních vztazích, unionistický plukovník Wayne a válkou opovrhující felčar William Holden jsou v neustálém konfliktu. Spousta krásných scén - např. útěk kavaleristů místo zmasakrování dětské jednotky kadetů - a pěkná hudba. Pro mne po každém shlédnutí lepší a zde nedoceněný film. Trailer: http://www.csfd.cz/film/2883-kavaleriste-horse-soldiers-the/videa/ ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Spis nez western je to klasicky walecny film, i kdyz to ma jakesi atributy - doba, kone, jih proti severu, Wayne, Holden, konzervacni blondyna, zraneni a smrt, rasova otazka. Ale cele je to takove slabsi - sice dva kohouti na stejnem smetisti funguji dobre - John ma pochopitelne trochu navrch - ale zbytek je takova prvoplanova ucebnicovka, kde po jistem case ztratite o hrdiny zajem. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Výborný pozdní Ford, tady na CSFD podle mě nedoceněný, dost silných dramatických scén, humorných vsuvek, dobrá chemie mezi herci. A hlavně to není statické až skoro divadelní (Sergeant Rutledge), ale ve "fordovském kontextu" nečekaně akční. Zvláštní je, že v několika okamžicích je zde použita hudba ze Stopařů. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (4)

  • Režisér John Ford pozastavil natáčení v Louisianě kvůli smrti kaskadéra Freda Kennedyho, který si při jedné z natáčených scén zlomil vaz po pádu z koně. Film byl později dokončen v Kalifornii. (facojurka)
  • John Wayne i William Holden obdrželi za film každý 775 000 amerických dolarů a jejich smlouvy taktéž zahrnovaly 20% bonus ze zisku. Na tu dobu to bylo neslýchané. Film však nakonec nebyl ziskový. (Mol)
  • Producenti původně chtěli, aby hlavní roli hrál Clark Gable. (Mol)

Reklama

Reklama