Reklama

Reklama

John WayneWilliam Holden v hlavních rolích odvážných kavaleristů, kteří se vydávají na výpravu hluboko do nepřátelského konfederačního území s cílem zničit důležitý železniční uzel... Slavný americký režisér John Ford natočil se svým dvorním hercem Johnem Waynem několik westernových snímků, které můžeme zařadit mezi klasická díla tohoto oblíbeného žánru. Za zmínku stojí například snímek Přepadení (1939), Stopaři (1956) nebo tzv. kavaleristická trilogie – Fort Apache (1948), Měla žlutou stužku (1949) a Rio Grande (1950). Na oblíbenou tematiku jezdeckých vojsk navazuje také dobrodružný snímek Kavaleristé, který se odehrává v roce 1863 během americké občanské války. Válečná situace se z pohledu Států Unie nevyvíjí podle představ, a proto vzniká odvážný plán, který by mohl změnit průběh války. Unionistický plukovník John Marlowe (John Wayne) vyráží se svou údernou brigádou na nebezpečnou misi, jejímž cílem je zničit koleje a pražce v železniční stanici Newton, která je hlavním zdrojem dodávek pro konfederační vojsko. V roli vojenského lékaře doprovází jednotku také major Henry Kendall (William Holden). Ten odmítá válečné násilí a představuje ideologický protipól plukovníka Marlowea. Mezi oběma muži dochází od samého začátku výpravy k názorovým třenicím, které ovšem musí společně překonat a úspěšně splnit náročnou misi plnou válečných obětí a útrap. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

T2 

všechny recenze uživatele

John Wayne si vždy svoje odvedie, má tam niekoľko podarených výstupov, dobré scény s mladými regrútmi smelo pochodujúcich do boja /60%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ne nejznámější, ale každopádně zajímavý Fordův snímek, tentokrát na pomezí válečného filmu a westernu. Celkem vyvážený pohled na americkou občanskou válkou, který nedělá z žádné strany ty zlé a hrdinství přiznává oběma. Ovšem válečné scény jsou natočeny poněkud účelové - tedy tak, že Wayne se svojí kavalerií nikdy nechybuje. Velmi silná je scéna, kdy se do boje má zapojit i osazenstvo válečné školy malých chlapců - vzpomněl jsem si na Doktora Živaga a útok mladých kadetů, Ford ale tak daleko nešel a tuto scénu pojal spíše humorně. Více než o válku ale jde o konflikt Johna Wayna s jeho lékařem Williamem Holdenem, kteří si zrovna nepadli do oka, a o spor ústící v nešťasnou a nemožnou lásku, který panuje mezi Waynem a jižanskou aristokratkou Constance Towers. Snímek je to pěkný, s tradičními Fordovými kvalitami - tempem, vtipem, hudbou. Jen ten konec není vygradovaný úplně nejsilněji. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Výborný pozdní Ford, tady na CSFD podle mě nedoceněný, dost silných dramatických scén, humorných vsuvek, dobrá chemie mezi herci. A hlavně to není statické až skoro divadelní (Sergeant Rutledge), ale ve "fordovském kontextu" nečekaně akční. Zvláštní je, že v několika okamžicích je zde použita hudba ze Stopařů. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 10 nejlepších filmů z války Severu proti Jihu - 10 Greatest Civil War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Spolupráce režiséra Johna Forda a Johna Wayna přinesla svěží válečný western z doby občanské války v USA. Fordovi oblíbení kavaleristé se vydají hluboko na území Jižanů s cílem zničit důležitý železniční uzel v Newtonu. Ford dokázal vytvořit opravdu živé postavy s humorným jiskřením v osobních vztazích, unionistický plukovník Wayne a válkou opovrhující felčar William Holden jsou v neustálém konfliktu. Spousta krásných scén - např. útěk kavaleristů místo zmasakrování dětské jednotky kadetů - a pěkná hudba. Pro mne po každém shlédnutí lepší a zde nedoceněný film. Trailer: http://www.csfd.cz/film/2883-kavaleriste-horse-soldiers-the/videa/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Železničář vs. felčar. V tomto naivním minisouboji na pozadí občanské války bylo o mých sympatiích brzy jasno a to nejen proto, že Bůh kromě Yankeeyů také nenávidí idioty a pan plukovník v podání muže, kterému bych spíše věřil traktoristu z Iowy, k němu neměl daleko.. Ford určitě umí líp. Trubači, zatrub k ústupu.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jak jsem již mnohokrát zmínil ve svých komentářích, John Ford a John Wayne je spojení, které funguje. Není tomu jinak ani v tomto válečném westernu. Příběh o odvaze, zradě i lásce na pozadí bojů Yankeeů a Jižanů, v němž herecky dominuje již řečený John Wayne, ale také William Holden v roli, která je sympatičtější než ta, již ztvárnil prvně uvedený herec, jehož postava je poněkud svérázná, také spravedlivá, ale někdy působí možná trochu nevypočitatelně. Ovšem jak my, fanoušci Waynea víme, takové role tomuto velikánovi svědčí stejně tak jako ty "jednobarevné". Řada scén má i dnes ještě sílu, např. proslov Waynea ke Constance Towers v baru po střetnutí s jižanským vojskem (bitva také velmi dobře natočená), souboj HOlden-Wayne, jejich vzájemné popichování, atd. Na plný počet to sice není, protože dvojice Ford-Wayne má na svědomí i výrazně lepší snímky, avšak pro fanoušky těchto legend a westernů (válečných) je to skoro povinnost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

John Ford si réžiu náramne užíva, najmä druhá polovica snímky sa poriadne rozbehne a k slovu sa dostane vojenská akcia. Tá nejde príliš dohromady s antimilitaristickým poňatím celého scenára, keďže sa máme pri strieľačkách najmä baviť a nie sa triasť hrôzou nad zobrazovaným násilím. Konflikt medzi dvoma hlavnými postavami je skôr len tak naoko, obaja totiž musia spolupracovať. V podstate ide o taký M.A.S.H. v občianskej vojne, záberov z ošetrovania vojakov si užijeme viac než dosť. Napríklad aj vyťahovania guľky zo zadnice. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Začátek se mi líbil, zejména pasáž v domě Hany Hunterové; druhá půle už mi připadala zdlouhavá a předvidatelná. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Unionistický kapitán a jižanská dáma uprostřed občanské války? No, ve chvíli, kdy se nad ním hluboce nakloní s tácem kuřat, výstřihem skoro až k pasu a zeptá se ho: "Prsíčko nebo stehýnko?" je jasné, že dáma se nezastaví před ničím a kapitán s ní prožije perné chvilky. ____ Snímek obsahuje několik zapamatováníhodných momentů (střemhlavý útok jižanů z vlaku - odvážný, ale stupidní, pochod dětských kadetů nebo výbuch mostu), nedaří se mu ale zachovat jednotnou atmosféru a rozbíjejí ho motivy, které samy o sobě by dokázaly film utáhnout, tady se ale pletou navzájem do cesty a tím se oslabují. Cit k jižanské dámě, její postupný přerod z fanatické zastánkyně Konfederace do ženy unavené válkou a vyděšené z jejích následků, vztah mezi pragmatickým majorem a lékařem, který si udržuje zásady ještě z civilního života... je toho zkrátka dost na tři filmy, v jednom se to spolu zbytečně pere. /3. 9. 14./ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prilis zastarale a naivne. Na hladine znesiteľnosti to drzi jedine zabavne spickovanie medzi Wayneom a Holdenom. 5/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na to, že je tohle opět spojení Johna Forda a Johna Wayna, je to opravdu slabý film, který moc nemá co říct. On je docela dlouhý což je jeho další problém, chce, aby se toho dělo strašně moc, ale nic z toho, co se děje, není opravdu zásadně zajímavé a nestrhne vás. Od takové dvojice byste čekali víc, navíc za přítomnosti Williama Holdena. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Spis nez western je to klasicky walecny film, i kdyz to ma jakesi atributy - doba, kone, jih proti severu, Wayne, Holden, konzervacni blondyna, zraneni a smrt, rasova otazka. Ale cele je to takove slabsi - sice dva kohouti na stejnem smetisti funguji dobre - John ma pochopitelne trochu navrch - ale zbytek je takova prvoplanova ucebnicovka, kde po jistem case ztratite o hrdiny zajem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nicim vynimocny western, ktory stoji a pada na Johnowi Wayneovi /Red River, Fort Apache/ a na Williamovi Holdenovi /Sunset Boulevard/. Kulisy su az prilis televizne, dlzka 115 min skor divaka ubija nez pomaha a herecke vykony len priemer. Asponze ta prestrelka tam bola a 1 vybuch. Z ucty voci velikanom filmu ako boli John Ford, John Wayne a William Holden dam 60 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o kavalerii jakej jsem kdy viděl. John Wayne je největší chlap co kdy žil. Škoda jen, že nestřelil tu ženskou do xichtu dřív než se mu začala líbit. To je známka slabosti. Mno a taky si myslím, že je škoda, že nestříleli do těch dětí. To by bylo epické. Nejvíc se mi asi líbila scéna v baru, kde Wayne chlastá a hází lidma i kořalkou. Zatrubte k útoku!!! Johóó. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Zatímco tomu prvnímu sněhové vločky na plášti svítí, vlasy zdobí noční čerň, kavalírsky. Ten druhý, stavař propriet pro vláčky, si modř z potůčků přelil do očí, potřísnil jí uniformu pracovníka všeho druhu, sekáče, rozsévače střelného prachu, "mluvčího" náčelníků bez slabosti. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavý válečný film, nikoliv western. Příběh lékaře v jednotce severu. Amputace s anestezikem whisky, válečná jižanská zajatkyně, demolice infrastruktury a boj proti přesile. Herecké výkony skvělé a příměs romantiky, tak typická pro padesátá léta, je únosná. Velmi podobně jako válečné filmy z Jugoslávie, je zde upozorňováno na přátelství uzavřené v době míru. ()

Reklama

Reklama