Reklama

Reklama

John WayneWilliam Holden v hlavních rolích odvážných kavaleristů, kteří se vydávají na výpravu hluboko do nepřátelského konfederačního území s cílem zničit důležitý železniční uzel... Slavný americký režisér John Ford natočil se svým dvorním hercem Johnem Waynem několik westernových snímků, které můžeme zařadit mezi klasická díla tohoto oblíbeného žánru. Za zmínku stojí například snímek Přepadení (1939), Stopaři (1956) nebo tzv. kavaleristická trilogie – Fort Apache (1948), Měla žlutou stužku (1949) a Rio Grande (1950). Na oblíbenou tematiku jezdeckých vojsk navazuje také dobrodružný snímek Kavaleristé, který se odehrává v roce 1863 během americké občanské války. Válečná situace se z pohledu Států Unie nevyvíjí podle představ, a proto vzniká odvážný plán, který by mohl změnit průběh války. Unionistický plukovník John Marlowe (John Wayne) vyráží se svou údernou brigádou na nebezpečnou misi, jejímž cílem je zničit koleje a pražce v železniční stanici Newton, která je hlavním zdrojem dodávek pro konfederační vojsko. V roli vojenského lékaře doprovází jednotku také major Henry Kendall (William Holden). Ten odmítá válečné násilí a představuje ideologický protipól plukovníka Marlowea. Mezi oběma muži dochází od samého začátku výpravy k názorovým třenicím, které ovšem musí společně překonat a úspěšně splnit náročnou misi plnou válečných obětí a útrap. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavý válečný film, nikoliv western. Příběh lékaře v jednotce severu. Amputace s anestezikem whisky, válečná jižanská zajatkyně, demolice infrastruktury a boj proti přesile. Herecké výkony skvělé a příměs romantiky, tak typická pro padesátá léta, je únosná. Velmi podobně jako válečné filmy z Jugoslávie, je zde upozorňováno na přátelství uzavřené v době míru. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Spis nez western je to klasicky walecny film, i kdyz to ma jakesi atributy - doba, kone, jih proti severu, Wayne, Holden, konzervacni blondyna, zraneni a smrt, rasova otazka. Ale cele je to takove slabsi - sice dva kohouti na stejnem smetisti funguji dobre - John ma pochopitelne trochu navrch - ale zbytek je takova prvoplanova ucebnicovka, kde po jistem case ztratite o hrdiny zajem. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ne nejznámější, ale každopádně zajímavý Fordův snímek, tentokrát na pomezí válečného filmu a westernu. Celkem vyvážený pohled na americkou občanskou válkou, který nedělá z žádné strany ty zlé a hrdinství přiznává oběma. Ovšem válečné scény jsou natočeny poněkud účelové - tedy tak, že Wayne se svojí kavalerií nikdy nechybuje. Velmi silná je scéna, kdy se do boje má zapojit i osazenstvo válečné školy malých chlapců - vzpomněl jsem si na Doktora Živaga a útok mladých kadetů, Ford ale tak daleko nešel a tuto scénu pojal spíše humorně. Více než o válku ale jde o konflikt Johna Wayna s jeho lékařem Williamem Holdenem, kteří si zrovna nepadli do oka, a o spor ústící v nešťasnou a nemožnou lásku, který panuje mezi Waynem a jižanskou aristokratkou Constance Towers. Snímek je to pěkný, s tradičními Fordovými kvalitami - tempem, vtipem, hudbou. Jen ten konec není vygradovaný úplně nejsilněji. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o kavalerii jakej jsem kdy viděl. John Wayne je největší chlap co kdy žil. Škoda jen, že nestřelil tu ženskou do xichtu dřív než se mu začala líbit. To je známka slabosti. Mno a taky si myslím, že je škoda, že nestříleli do těch dětí. To by bylo epické. Nejvíc se mi asi líbila scéna v baru, kde Wayne chlastá a hází lidma i kořalkou. Zatrubte k útoku!!! Johóó. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Výborný pozdní Ford, tady na CSFD podle mě nedoceněný, dost silných dramatických scén, humorných vsuvek, dobrá chemie mezi herci. A hlavně to není statické až skoro divadelní (Sergeant Rutledge), ale ve "fordovském kontextu" nečekaně akční. Zvláštní je, že v několika okamžicích je zde použita hudba ze Stopařů. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (4)

  • Producenti původně chtěli, aby hlavní roli hrál Clark Gable. (Mol)
  • Film byl natočen podle skutečného vpádu plukovníka Benjamina Griersona na území nepřátel, který začal v Legrange v Tenneessee v dubnu 1863. (facojurka)
  • John Wayne i William Holden obdrželi za film každý 775 000 amerických dolarů a jejich smlouvy taktéž zahrnovaly 20% bonus ze zisku. Na tu dobu to bylo neslýchané. Film však nakonec nebyl ziskový. (Mol)

Reklama

Reklama