poster

Cukr-blog

  • anglický

    Sugar Blues

    (festivalový název)

Dokumentární

Česko, 2014, 90 (78) min

Režie:

Andrea Culková
  • Bukk
    **

    Představa, že každý den jen od rána do večera vařím, je přímo úděsná myšlence, že bez cukru se snad dožiju nesmrtelnosti. Proč se do všeho tahají děcka? Nemyslím tím do toho, co si doma kdo jí, ale do těch různých kampaní, to pro mě vždycky byl fakt nehorázný podraz a prvoplán na to, jak dojmout a dostat lidi. Jestli se někomu po tomhle změnil život, z mýho nabytýho dojmu bych teda řekla, že absolutně ne. Ono to v tom filmu je všechno tak over the top, že to snad ani nejde brát vážně. Škoda.(14.4.2015)

  • Aljak
    **

    Úmysel bol dobrý, ale záber príliš široký a efekt viacmenej nepresvedčivý. Všetko, čo bolo v dokumente prezentované boli väčšinou len domnienky a sugestívne teórie kadejakých ľudí z rôznych odborov a kútov sveta. Ale len máločo bolo podložené aj nejakým dôkazom. Režisérka sa snaží navodiť investigatívnu atmosféru a putovaním za odkrytím tajomstva "bieleho jedu". Áno, niektoré fázy dokumentu boli naozaj výborné, najmä z pohľadu, že sa táto téma režisérky výsostne osobne týka, ale v mnohom to bolo až príliš prehnané a nedôsledné. Kto by mal záujem rozšíriť obzory o cukrovom lobby a reálnych efektoch cukru na ľudský organizmus, odporúčam radšej austrálsky dokument v podaní Damona Gameaua - That Sugar Film.(17.3.2016)

  • Marigold
    ****

    Ve chvíli, kdy existuje tak obrovská informační disproporce, je podobný druh angažovaného a nezakrytě subjektivního blogo-dokumentu nejen omluvitelný, ale dokonce žádoucí. Navíc balení Andrey Culkové je patřičně úhledné a tak nějak zapadá do vlny, která už se směje nálepce BIO a pro svoje názory hledá volnou a atraktivní platformu. Dokument slouží stejně dobře jako blog. Proč by neměl? Pokud jedna ze stran ovládá informační kanály propagandou, tahle kontra-propaganda s přiznanou osobní zaujatostí je na místě. Cukr je špatný a mělo by se o tom mluvit. Zatím se o tom musí angažovaně křičet. Což do jisté míry omlouvá absenci argumentace v tomhle "blogomentary". O míře lze diskutovat, ale jádro sdělení je bez debat. P.S. Fascinuje mě, že někomu překáží, že do toho matka tahá svoje děti. Cukrovarnický průmysl do toho tahá děti celé dekády. Děti virtuálně blažené, zatímco ty reálné často nevratně poškozuje. Nápadný důkaz toho, že akceptovanou ideologii nedokážeme reflektovat.(3.11.2015)

  • berg.12
    ****

    Jestli váháte někde na stupnici mezi naivně angažovaný<--->přesvědčivě fanatický, zkuste spíš názornější 'That Sugar Film' než tuhle osobnější zpověď. Jednou se ovšem na podobné filmy budeme koukat stejně, jako na padesát let stará varování o škodlivosi kouření.(27.3.2016)

  • ABLABLABLA
    ***

    Viděno na AFO 2015. "Narozeninové dorty jsou jako převozník přes řeku Styx každý den. Přibližují nás smrti a když sfoukáváme svíčky, tak vypadají jakoby hřbitov.." Nebo prostě něco v tom smyslu, tam říkala. Všichni víme, že cukr je špatný. Všichni víme, že bychom ho neměli. Všichni víme, že je skoro ve všem. Ale taky si snad všichni museli všimnout, jak tento dokument tlačí na pilu... tím, že do toho zapojila své děti jako aktivisty boji proti cukru... těmi řečmi atd. no prostě to bylo všechno moc proactive a naprosto otevřená a průhledná reklama. A to mi právě na snímku vadilo. Byl zajímavý, poučný, ale moc silně a prvoplánovaně útočil na naše emoce a všechno bylo hrozně přehnané a samozřejmě chyběl názor protistrany, která zde byla označována v podstatě za vrahy. Btw. živit se jako food detective? Co to sakra je? Ale scéna, kdy její syn dostal od babičky lentilky a ona se ho zeptala "Co s tím uděláme?" a prostě ten jeho ztracený a rozpolcený pohled a vzápětí, když řekl "Mami, já nevím." Tak to bylo opravdu silné.(27.7.2015)

  • - Film byl uveden premiérově na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů CPH:DOX v Kodani v listopadu 2014. Česká premiéra filmu byla v rámci festivalu Jeden svět 8. 3. 2015 v kině Lucerna. (arie)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace