Reklama

Reklama

Jak byl dobyt Západ

  • Česko Jak byl dobyt Divoký západ (více)
Trailer
USA, 1962, 162 min

Scénář:

James R. Webb, John Gay

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Carroll Baker, Lee J. Cobb, Henry Fonda, Carolyn Jones, Karl Malden, Gregory Peck, George Peppard, Robert Preston, Debbie Reynolds, James Stewart, Eli Wallach (více)
(další profese)

VOD (1)

Odvahou, houževnatostí a bojem. Tak byl dobyt západ. Tři režiséři, pět provázaných příběhů, několik nejznámějších scén filmové historie a zářivé souhvězdí hereckých talentů – tak byl natočen film. Henry Fonda, Gregory Peck, Debbie Reynolds, James Stewart a John Wayne mezi dalšími známými jmény v příběhu sledujícím osudy několika generací jedné rodiny během jejího přesunu na západ. Plavba po divoké řece, stádo splašených bizonů nebo střílečka ve vlaku jsou jen pouhým začátkem... Jedeme na západ! (Magic Box)

(více)

Recenze (73)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najširokouhlejší film všetkých čias a najkratší výstup Johna Waynea vo filme, kde je uvádzaný ako jeden z hlavných predstaviteľov (je tam dokopy asi 2 minúty)... ;-) A vzhľadom na ten úctyhodný menoslov aj celkom slušné sklamanie. Kvalita je veľmi kolísavá. Všetky poviedky sú výpravné (snáď až na tú štúdiovú občiansku vojnu, stále som čakal, kedy niektorý jazdec rozvlní to plátno s namaľovanou oblohou v pozadí) a majú vynikajúco natočené a nápadmi hýriace akčné scény (prepadnutie vlaku, nájazd bizónov, útok Indiánov na vozovú kolónu). Kostýmy, dekorácie, rekvizity, kamera, všetka česť, úplná paráda. Príbehy, ktoré sa však v tej nádhere odohrávajú, sú buď sladko romantické, prehnane patetické alebo proste o ničom. Najlepšia je nakoniec prvá poviedka, v ktorej Stewartovi tá parochňa sedí ešte menej ako úloha zamilovaného zálesáka, ale celý príbeh má hlavu a pätu a speje ku prekvapivo dramatickému a krvavému vyvrcholeniu. Celkom sa dá aj druhý príbeh s netradične nehrdinským Peckom, ale potom už to ide dolu vodou, už to nie sú naozajstné príbehy, iba roztrieštené epizódky bez pointy a vlastne bez zmyslu, len s nejakými deklamovanými prehláseniami (my sme tých Indiánov vlastne nechceli vyhubiť a pod.). Posledná poviedka je najwesternovejšia, ale zároveň je to aj najotrepanejšia báchorka vôbec, hoci ju zdobí tradične uvoľnený Eli Wallach. Vôbec sa nečudujem, že sa tento studený film bez jedinej fakt zaujímavej postavy nestal takou klasikou ako iné žánrové kusy z toho obdobia. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další westernová klasika, sice zde není tolik soubojů jako jinde, ale přesto jde o velmi vydařený snímek, navozující docela věrohodnou iluzi toho, jak to tehdy na Západě mohlo třeba vypadat. V hlavních rolích se objevuje spousta známých herců, z nichž zejména John Wayne je vyloženě westernový typ, prověřený mnoha "kovbojkami" už před tímto dílem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $35,076,729Tržby Celosvetovo $50,076,729║ "Western rozobraný z trošku podrobnejšej stránky. Skvelé dielo!" Nádherný sled príbehov prepojených určitými etapami ukazujúcemu život na vypriahlom západe vtedajšej Ameriky, všetko to je obalené v krásnom vizuály, v precíznej technickej stránke a celkovo aj v originálnom príbehu, kde ani na moment nestratí pozornosť diváka, sem tam príde aj na zábavné či odľahčené scénky, k tomu tu máme množstvo hereckých legiend pri ktorých skvele vyznejú aj tie menej známe ako Debbie Reynolds, Carroll Baker či George Peppard. /95%/ ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá rodinná sága zasazená do prostředí divokého západu. Členové rodiny jsou různí a tak se dostáváme do nejrůznějších společenských vrstev, jejichž prostřednictvím sledujeme příběh o tom, jak byl dobyt západ. V průběhu několika desetiletí se změnil z panenské krajiny v osídlenou oblast s městy spojenými železnicí. Tento film je skutečně výpravná podívaná s několika velmi působivými scénami. Zajímavé je, že prakticky všechny tyto scény jsou podmalovávány variacemi na irskou baladu Greensleeves a že v prakticky všech těchto scénách šlo o důležité životní rozhodnutí hlavních hrdinů. Kromě kvalitního obsazení stojí též za zmínku nádherná hudba Alfreda Newmana. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Úctyhodný filmový projekt, který sice nenaplnil vložená očekávaní, ale s westernovým žánrem si poradil obstojně. Úchvatná hudba při titulkách věstí něco velkého, avšak díky slabšímu tahu na bránu se dostavil pouze pocit lehké nadprůměrnosti. Relikt své doby, který nikdy nemůže vyniknout na televizní obrazovce. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nechutně nezáživná záležitost nabitá celebritami, jedna směšnější než druhá. Zarostlé westernové bezdéčko Henryho Fondy je ale nic oproti šedivému Old Shatterhandovi Jamese Stewarta. Čiré zoufalství zvítězilo nad úmorným přemáháním dodívat se, protože na umřití se ještě necítím. Dvacet minut před koncem jsem to pohřbila s tím, že jak to s nima dopadne, mě ani trochu nezajímá. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Romanticky westernové vyprávění o dobách, kdy muži byli silní, ženy statečné a země divoká z dob, kdy v Hollywoodu byly zástupy výtečných charismatických herců, krásných hereček a schopných režisérů. Začněme popořádku. 1. povídka Řeka z dob prvopočátku osídlování. Dobrodružné drama s velice silnou romantickou linií a skvělým Jamesem Stewartem a Karlem Maldenem. Režie Henry Hathaway. 90%. 2. povídka Plány Romantický příběh o lásce Lilly Prescottové (Debbie Reynolds) a Clevea Van Valena (Gregory Peck) z dob zlaté horečky v Kalifornii. Režie Henry Hathaway. 80%. 3. povídka Občanská válka a dle mého názoru povídka nejlepší. Ukazuje celkem věrohodně nesmyslnost války a její průběh. Zde se poprvé objevuje Zeb Rawlings (George Peppard), který je hlavním hrdinou této a všech dalších povídek. Krátké cameo si zde střihl John Wayne (generál Sherman) a Harry Morgan (generál Grant). Režie John Ford. 98%. 4. povídka Železnice, která je celá vybudovaná na sporu plukovníka Zeba Rawlingse a bezohledného stavitele železnice Mikea Kinga (Richard Widmark). Velmi zajímavou roli zde má Henry Fonda, představí se jako lovec kožešin Jethro Stuart. Režie George Marshall. 80%. 5. povídka Psanci. Šťastná rodina Zeba Rawlingse se shledává se starou tetou Lilly, která nedávno ovdověla. Ovšem ani tentokrát nemají klid, v okolí se objeví banda Charlieho Ganta (Eli Wallach), který má se Zebem nevyřízené účty. Vroli šerifa Lee J.Cobb. Režie Henry Hathaway. 75%. Pět příběhů několika generací jedné rodiny na pozadí 50ti let dobývání amerického západu. 85%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť výpravný i obsiahly film, ktorý chcel zhruba zmapovať osídlenie a rozmach divokého západu. Z veľkej časti sa mu to darí, ale témy, ktoré sa film snaží rozobrať by vydali na niekoľko filmov. Indiáni, stavba železníc, vojna Sever proti Juhu, vyrovnávanie si účtov, zlatá horúčka...Hraje tu množstvo postáv,( taký L. V. Cleef to schytal naozaj bleskovo) ktoré si divák obľúbi. Zrazu príde strih, sme o 20 rokov ďalej, postavy už tu zrazu nie sú a už sa o nich iba rozpráva. To mi trochu vadilo. Film je dlhý, ale paradoxne mu ešte dobrých 30 minút chýba k tomu, aby bol komplexnejší. Poteší množstvo hereckých hviezd a dobrá záverečná prestrelka vo vlaku. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý náhled do dob osidlování divokého západu...Zmínil bych herecký výkon Gregoryho Pecka, který je skutečně schopný zahrát snad jakoukoli roli. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

G-e-n-i-á-l-n-í divácký zážitek. Vizuální stránka podřízená potřebám systému Cinerama, kompozice jak do hloubky tak do šířky, barvy, nádherné horizonty divokého západu a některé naprosto dechberoucí kamerové jízdy (kolikrát zdeformovány efektem rybího oka)... Zážitek z megaširokoúhlého filmu je naprosto uhrančivý. Chci to vidět na BLU! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 8/10 Prostředí 8/10/// +hvězdné herecké obsazení, zajímavé vyprávění, dobrá hudba, pestré prostředí -sotva jeden příběh upoutá a už je tu druhý, některé herce jsem měl problém rozeznat, ale možná mám jen málo nakoukáno/// Řekl bych že první dva příběhy jsou nejlepší. Hlavně tedy ten první. U dalších a dalších mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na hrdiny a taky mí přijde, že každá "epizoda" je jinak natočena. Něco na tom asi bude, když každou točil jiný režisér. Nicméně je to velice cenný film jak z pohledu svého rozsahu a způsobem jakým byl natočen, tak i hojnou účastí tehdejších hereckých es westernového žánru./// Celkem 77%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Viac historická freska, ako klasický western. Tým je film skôr v epizódach, ktoré majú tento pohľad na históriu USA iba umocniť. Je tu všetko, čo robilo divoký západ divokým západom, stavba železnice, jej prepad, osídľovanie území, boj s indiánmi a boj s Mexičanmi. Navyše so skoro všetkými hviezdami strieborného plátna tohto žánru. Lenže jeden príde, chvíľu pobudne a potom odíde, aby ho nasledoval ďalší. Nenechajte sa oklamať Wayenom, ten snáď ani nevedel, v akom zrovna westerne hraje. Možno by to chcelo menej pátosu, možno by to chcelo vynechať dovetok zo súčasnosti, možno voiceover, možno by takýto typ filmu a navyše v 60. rokoch nemal miestami pôsobiť ako impresionistické obrazy, ktoré nejdu dokopoy so špinavým krvavým stolom a nad ním sa týčiacim opitým operujúcim "lekárom". ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Místy možná až nechtěně úsměvné, ale jinak vlastně velice zdařilé. Plejáda hvězd je opravdu veliká, objeví se zde Henry Fonda, Gregory Peck, James Stewart, Eli Wallach, John Wayne, Lee Van Cleef a spousta dalších velkých jmen. Jedná se - vzhledem k názvu jistě nečekaně - o průřez dějinami Ameriky a dobývání Západu s velkým "Zet". ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ si pamätám, bol tento film premietaný v rámci prvého ročníka brnenského Flmfóra v roku 1963. Zohnať lístok bol dosť problém napriek vysokej cene 50.- Kčs. Ale tieto obrázkové dejiny Ameriky premietané na širokouhlom formáte vzbudzovali úžas u divákov zvyknutých na rozorávanie celiny, odpich vysokej pece a hrdinských vojakov porážajúcich hitlerovcov. Po polstoročí už tento film nemá čím prekvapiť, nanajvýš zaujme neobvyklou koncentráciou známych hercov, z ktorých však len máloktorý dostal viac priestoru na prezentáciu svojej postavy. Ale aj to spolu s gigantickým rozpočtom stačilo na pootvorenie úst pri premietaní. Vtedy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, který ale jen potvrzuje, že western je nejlepší neroztahaný, přiměřeně akční a pokud možno co nejvzdálenější ságám ala Dynastie či Dallas. Obsahuje ovšem všechny základní prvky- indiány, kovboje, střílení, válku, Pony Express, stavbu železnice, bizony. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Film který ve mně vzbuzuje trochu rozporuplné pocity. Na jedné straně obsahuje řadu velmi naivních, dnes už úsměvně působících scén (odchod mladého Rollinse do války, John Wayne coby generál Sherman promlouvající do duše Grantovy atd.), na straně druhé se v něm plně projevuje umění kolektivu režisérů dokonale zkomponovat náročné záběry, jako je vpád stáda splašených bizonů do tábora železničářů a mnohé jiné. Určitou plochost a psychologickou nedotaženost většiny postav vyrovnává takřka encyklopedická pečlivost při mapování historie dobývání amerického Západu a zobrazení jejích mezníků. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Westernová, epická freska o třígenerační rodině, která cestuje na západ za novou budoucností. Výpravné, dlouhé, ale příliš utahané. ()

Související novinky

Coeni míří do televize

Coeni míří do televize

12.01.2017

David Fincher, Martin Scorsese, Steven Soderbergh nebo Frank Darabont jsou na malé obrazovce jako doma. No a teď tu máme další velký úlovek - bratry Coenovi. Oscaroví režiséři natočí minisérii The… (více)

Reklama

Reklama