Reklama

Reklama

Jak byl dobyt Západ

  • Česko Jak byl dobyt Divoký západ (více)
Trailer
USA, 1962, 162 min

Scénář:

James R. Webb, John Gay

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Carroll Baker, Lee J. Cobb, Henry Fonda, Carolyn Jones, Karl Malden, Gregory Peck, George Peppard, Robert Preston, Debbie Reynolds, James Stewart, Eli Wallach (více)
(další profese)

Odvahou, houževnatostí a bojem. Tak byl dobyt západ. Tři režiséři, pět provázaných příběhů, několik nejznámějších scén filmové historie a zářivé souhvězdí hereckých talentů – tak byl natočen film. Henry Fonda, Gregory Peck, Debbie Reynolds, James Stewart a John Wayne mezi dalšími známými jmény v příběhu sledujícím osudy několika generací jedné rodiny během jejího přesunu na západ. Plavba po divoké řece, stádo splašených bizonů nebo střílečka ve vlaku jsou jen pouhým začátkem... Jedeme na západ! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 8/10 Prostředí 8/10/// +hvězdné herecké obsazení, zajímavé vyprávění, dobrá hudba, pestré prostředí -sotva jeden příběh upoutá a už je tu druhý, některé herce jsem měl problém rozeznat, ale možná mám jen málo nakoukáno/// Řekl bych že první dva příběhy jsou nejlepší. Hlavně tedy ten první. U dalších a dalších mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na hrdiny a taky mí přijde, že každá "epizoda" je jinak natočena. Něco na tom asi bude, když každou točil jiný režisér. Nicméně je to velice cenný film jak z pohledu svého rozsahu a způsobem jakým byl natočen, tak i hojnou účastí tehdejších hereckých es westernového žánru./// Celkem 77%/// ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčia výpravné rodinné ságy, ktoré nám počas niekoľkých generácií vyrozprávajú nielen históriu jednej rodiny, ale aj históriu celej krajiny. HTWWW splnilo všetky moje očakávania, navyše je ozdobené plejádou veľkých hereckých legiend a úžasnou panoramatickou kamerou, vďaka ktorej som na viacero scén pozeral s otvorenými ústami, lebo aj po toľkých rokoch a napriek úplne novým možnostiam v oblasti filmu, pôsobia úžasne. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Místy možná až nechtěně úsměvné, ale jinak vlastně velice zdařilé. Plejáda hvězd je opravdu veliká, objeví se zde Henry Fonda, Gregory Peck, James Stewart, Eli Wallach, John Wayne, Lee Van Cleef a spousta dalších velkých jmen. Jedná se - vzhledem k názvu jistě nečekaně - o průřez dějinami Ameriky a dobývání Západu s velkým "Zet". ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ si pamätám, bol tento film premietaný v rámci prvého ročníka brnenského Flmfóra v roku 1963. Zohnať lístok bol dosť problém napriek vysokej cene 50.- Kčs. Ale tieto obrázkové dejiny Ameriky premietané na širokouhlom formáte vzbudzovali úžas u divákov zvyknutých na rozorávanie celiny, odpich vysokej pece a hrdinských vojakov porážajúcich hitlerovcov. Po polstoročí už tento film nemá čím prekvapiť, nanajvýš zaujme neobvyklou koncentráciou známych hercov, z ktorých však len máloktorý dostal viac priestoru na prezentáciu svojej postavy. Ale aj to spolu s gigantickým rozpočtom stačilo na pootvorenie úst pri premietaní. Vtedy. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá rodinná sága zasazená do prostředí divokého západu. Členové rodiny jsou různí a tak se dostáváme do nejrůznějších společenských vrstev, jejichž prostřednictvím sledujeme příběh o tom, jak byl dobyt západ. V průběhu několika desetiletí se změnil z panenské krajiny v osídlenou oblast s městy spojenými železnicí. Tento film je skutečně výpravná podívaná s několika velmi působivými scénami. Zajímavé je, že prakticky všechny tyto scény jsou podmalovávány variacemi na irskou baladu Greensleeves a že v prakticky všech těchto scénách šlo o důležité životní rozhodnutí hlavních hrdinů. Kromě kvalitního obsazení stojí též za zmínku nádherná hudba Alfreda Newmana. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (13)

  • Jeden z mála amerických filmů, jenž měl světovou premiéru v Anglii v Londýně. (Mol)
  • Jelikož byl film natočen na tři samostatné filmové pásy a nebylo možno přesně skrýt přechody mezi nimi, bylo ve filmu použito mnoho maskovacích technik v místech těchto přechodů, jako jsou stromy, sloupy veřejného osvětlení, okenní hrany, verandy, zábradlí, stavební rohy, vchody a dřevěné bedny. (Mol)
  • Role generála Shermana (John Wayne) byla natočena za 5 dní. (Mol)

Související novinky

Coeni míří do televize

Coeni míří do televize

12.01.2017

David Fincher, Martin Scorsese, Steven Soderbergh nebo Frank Darabont jsou na malé obrazovce jako doma. No a teď tu máme další velký úlovek - bratry Coenovi. Oscaroví režiséři natočí minisérii The… (více)

Reklama

Reklama