Reklama

Reklama

Cirque du Soleil: Kooza

(divadelní záznam)
  • Kanada Cirque du Soleil : Kooza (více)
Dokumentární / Hudební / Rodinný
Kanada, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Cirkusové představení Kooza je jednou z více než dvaceti show světoznámé kanadské zábavní společnosti Cirque du Soleil (Sluneční cirkus). Podívaná nabízí kromě klaunských performancí např. trojici neuvěřitelně pružných hadích dívek, poetický "taneční" duet na jednokolce, náročné provazolezecké kousky na "dvoupatrovém" laně, balancování na věži ze židlí nebo strhující číslo dvou akrobatů na tzv. kole smrti. Tajemný název Kooza pochází ze sanskrtu a znamená krabici, skříňku, nebo také poklad. Show měla premiéru 19. dubna 2007 v Montrealu, kde byl také později pořízen její záznam. Cirque du Soleil založili v roce 1984 v Kanadě pouliční umělci Guy Laliberté a Daniel Gauthier. Společnost od té doby získala řadu prestižních cen zábavního průmyslu a vydobyla si uznání po celé planetě. Její představení zhlédly už desítky milionů diváků. Je nejznámějším současným představitelem tzv. nového či moderního cirkusu, který se oproti tradičním verzím tohoto typu podívané v mnoha ohledech zásadně liší: odmítá používat zvířata a ve svých produkcích spojuje akrobatickou a klaunskou cirkusovou tradici s prvky pouličního divadla, pantomimy, baletu či opery. Cirque du Soleil dovedl podobu moderního cirkusu k naprosté světové špičce. Angažuje nejlepší z nejlepších artistů ze všech zemí světa, v představeních využívá zpravidla speciálně zkomponovanou hudbu různých žánrů, působivou choreografii, originální výpravu, velkolepé kostýmy, nápadité líčení (jde vlastně již o masky) a nejmodernější technické vymoženosti. Manéž nahradilo vyvýšené kruhové pódium. Zájezdová představení se však stále většinou odehrávají v tradičním velkém šapitó, které má průměr padesát metrů a pojme přes dva a půl tisíce diváků. Část souborů Cirque du Soleil cestuje po světě, část má trvalá kamenná působiště v Las Vegas, ve městě Orlando na Floridě, v New Yorku, Tokiu nebo Macau. Připravuje se mj. i stálé představení v Dubaji. Tato vystoupení není možné zhlédnout nikde jinde. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokonalá harmonie cirkusových výkonů, hudby, nápadů, poetiky. Chce to mít na tento druh umění náladu, když to klapne, je to opravdu silný zážitek. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Cirkusu Soleil zůstala pořád stejně otravná hudba. Vizuální stránka Koozy byla docela fajn, ale blbnutí klaunů mě ani tady nechytlo. Parádní jsou ale čísla v nichž dochází (možná záměrně) k chybičkám a diváka naprosto přikovají ke každému artistově pohybu. Číslo s dvěma velkými kruhy na rameni je asi nejúžasnější, co jsem kdy viděl. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

hadí dívky, věž ze židlí 4*, kolo smrti 5*, klauni 2* Na záznamech představení Cirque du Soleil mi ale hlavně vadí střih, který je místy zbytečně zběsilý a videoklipový. Střihy na různé záběry stále dokola, že se nestačím ani rozkoukat, na co se vlastně dívám a odkud. Kamera zabírá kolikrát něco jiného než dané číslo. Artista na obrovském míči, drží velký míč, tuším, co bude následovat… záběr jinam a pak už jen střih a já poznávám, že mezitím na druhý míč nějak doskočil jiný artista… Vrcholné číslo na laně – dva jezdci na kole drží na tyči židli, na kterou šplhá jiný artista… detailní záběr na pekelně soustředěného jezdce (o kterého v tuto chvíli vlastně vůbec nejde)… pak publikum… a pak už jen potlesk a záběr na artistu na vrcholku židle, který se tam tak dostal jakoby filmovým trikem. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Vynikající! Musí to být určitě zážitek vidět to naživo. Sice jsem se dočkal nevyvážených částí - tanec nebyl nic moc a vystoupení tří klaunů bylo až otravné. Ale to bylo vyváženo a vylepšeno neskutečnými artistickými představeními. Při některých se mi až tajil dech a zíral jsem s otevřenou pusou, co všechno lidé dokážou a jak je to neuvěřitelné. Celé to navíc provázela vynikající hudba a i vizuální stránka byla skvělá. Pokud bude možnost, určitě bych to chtěl vidět osobně. Howgh! ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

"Sluneční cirkus" je moje srdcová záležitost. Tato novodobá show této starodobé společnosti opět přinesla něco nového, opět něco z čeho vám bude bud běhat mráz po zádech, budete dojatí nebo se budete smát :) ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Taky miluju neuvěřitelné číslo Wheel of Death. Artisté se jmenují Carlos Marin Loaiza Enrique a Jimmy Ibarra, který pochází z Kolumbie a je ze staré cirkusácké rodiny. V Kooza vystupuje už od roku 2007. O svém čísle říká, že vyžaduje vojenskou přesnost, extrémní kondici a pečlivě měřenou kombinaci akrobacie a gravitace. Co vím, tak pár artistů z Kola smrti už spadlo. Asi to chce hodně zkušenosti, něco takového předvádět. ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Úžasná kombinace skvělé hudby, akrobatických výkonů a humoru. Sluneční cirkus je právem považován za nejlepší takový soubor na světě! ()

Stanley619 

všechny recenze uživatele

Wheel of Death je asi to nejúžasnější číslo, co jsem kdy viděl. Při tom se tají dech, srdce vynechává a z publika slyšíte jenom vyděšené hlasy křičící "Oh my God". Viděl jsem to pouze na youtube, naživo to je asi jiný kafe. ()

nopud 

všechny recenze uživatele

Byl to nejlepší Boží hod, jaký jsem kdy zažil. Když jsem si tenkrát zapnul televizi, připoutal jsem na dobrou hodinu a půl k sedačce i zbytek rodiny a dokonce se obvolávaly babičky, ať si to pustí taky. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Hezké představení, hezké kostýmy, krásná hudba a nejvíce naprosto neuvěřitelných akrobatických kousků, které jsem kdy viděl v jednom představení. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen druhou polovinu, ale nešlo vypnout TV. Dokonale načasovaná show, a to včetně zpracování záznamu (prostřihy, střídání kamer, ...). Za mne super zážitek. Lístky asi nebudou zrovna levné. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších a možno i z najsilnejších príbehov, ktoré Cirque ponúka. Krásné, hravé, nápadité. Výkony tradične famózne, technická i vizuálna stránka bez chyby. Kolo smrti vyráža dych a bezservítkový humor vyvoláva viac než len úsmev. Pre mňa nádherný zážitok, ktorý sa oplatí i naživo. ()

Reklama

Reklama