Reklama

Reklama

Celovečerní povídkový animovaný film je sestaven ze čtyř animovaných epizod a hrané části, která vše spojuje a vytváří rámec příběhu. Každá z pohádek bude zpracována jinou technikou a jiným tvůrčím týmem. První epizoda inspirovaná Pohádkou o princezně, která se nesmála, je animována poloplastickou technologií. Režisérem této povídky je Břetislav Pojar a výtvarníkem Pavel Koutský. Druhý příběh využívá klasickou animaci loutek. Výtvarníkem a režisérem je Michal Žabka a příběh o Víle a účetním je zábavný pro děti a poučný pro tatínky. Třetí část je animovaná velmi neobvyklou technologii papírové ploché loutky v reálném prostoru. Výtvarníkem je Bára Dlouhá a režisérem František Váša. Příběh o rybáři, jeho ženě a zlaté rybce je známý, jeho nová interpretace ve světě kol a motorů je však naprosto nová. Čtvrtá epizoda se odehrává v nedaleké budoucnosti. Režisér a výtvarník Libor Pixa doufá, že zdravý rozum zvítězí nad chamtivostí a touhou být za každých okolností první. Režisérem hraných předělů bude Jakub Kohák. Vypravěčem bude zpěvák skupiny Chinaski. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (85)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemné a neotřelé pásmo animovaných pohádek, které bohužel spojuje ne příliš funkční hraná linka. Ale první příběh O princezně, která se nesmála je velmi milý. Účetní a víla je naprosto okouzlující, zejména díky přednesu Viktora Preisse, stylizace je půvabná a překvapila nakonec i ta Lucka Bílá. O rybáři Maršíčkovi osloví zejména nápadem ploškové animace v reálném prostředí a Vincent je tu pro ty nejmenší, kteří jsou odchováni moderní grafikou bez smítka nostalgie. Za mne tedy ano. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je to české, je to animované, je to nápadité, je to chytré a je to vtipné... Víc jsem chtít ani nemohl. Jen škoda, že tvůrci nezfilmovali ještě můj oblíbený příběh o Plivníkovi. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, co má znamenat ta neanimovaná část, co vlastně chtěl autor tím naznačit... Ta tam je úplně zbytečně, prostě navíc. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vždy když jsme někam vyjeli, doháněl mně k šílenství můj potomek dotazy typu - kdy už tam budeme. Sám dotaz je logický a nevadil by, pokud by nebyl během dvaceti minut jízdy vyřčen s dvěstěkrát... To má rodič chuť během jízdy přelézt dozadu a to jindy sladké děťátko v autosedačce začít škrtit. Pořídili jsme tedy na audio poslech Autopohádky od skupiny Chinasky. Potomek již cestuje v klidu, zaposlouchán do příběhů o autech a řidičích. Rodič však trpí nadále, protože pro změnu teď poslouchá stále ty samé příběhy a už je zná slovo od slova.... Animovaný film autopohádky je logickým obrazovým zpracováním těchto povedených pohádek (Chinasky ve filmu zpívají a Michal Malátný i vypravuje). Některé jsou ve filmu nové, některé (o víle) jsou s audiem stejné. Jednotlivé příběhy vzájemně spojuje Ondra Vetchý, který se snaží zjistit, zda má auto duši... Každá z pohádek je zpracována jiným způsobem a skutečně se to tvůrcům povedlo... Jen ta víla nemusela vypadat jak Mrtvá nevěsta od Burtona... I já se domnívám, že nejlepší příběh byl s Rybím králem. Dílko je i velmi vtipné a návštěva Vetchého tajného vývojového oddělení jedné z nejmenovaných automobilek, která dílo asi vrchovatou měrou sponzorovala a jejíž vozy jsou ve snímku hojně prezentovány (ale neobtěžuje to), mne skutečně pobavilo :-)!!! Snímek je hlavně pro děti, ale neurazí ani dospělé. Kdo má auto pouze pro svoji potřebu jako stroj, ten jej asi zcela nepochopí. Kdo svému plechovému miláčkovi dal dokonce jméno a bere jej jako člena rodiny, tomu se snímek bude líbit a na otázku - zda má auto duši - bude umět bez rozmyslu odpovědět. Dávám tři poctivé volanty * * * ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Autopohádky jsou hodně nezávislý počin. Nejde o nic a lá Fimfárum. Možná právě proto, že tvůrci nespolupracovali s žádnou televizí, což je v současné době celkem rarita. Odnáší to pak ale po stránce scenáristické, občas kamerové. Přesto jde o něco, co samo o sobě má smysl. Jeho umístění do kin by ale bylo už na delší diskuzi… ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

No tak ten spojující příběh s Ondřejem Vetchý stojí opravdu za nic. Avšak svojí debilitou u mě vyvolal 1 - 2 lehkých pousmátí. Z těch animovaných epizod byly dvě naprosto debilní a tak nějak mi znechutily průběh filmu. Jedna byla snesitelná( Vincent). A jedna se mi velmi líbila (Rybář), která mě ohromila hlavně a především výbornou netradiční animací. Jako celek mě to kdoví jak nenadchlo a troufnu si tvrdit, že děti by to nebavilo o nic víc. Velmi slabé * *. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Spojující příběh s Ondřejem Vetchým stojí za starou bačkoru, ústřední píseň je nezajímavá, první animovaný příběh nekvalitní.. kvalita a originalita příběhů se naštěstí stupňuje a především ten o rybáři je naprosto dokonalý. Je však třeba brát zřetel, že tento film je určen především dětem, tak proč ne. :) ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Má auto duši? Na tuto otázku Vám tento snímek odpoví, takže nebudu spoilerovat! Povídkový film je sestaven z 5 částí, které spojuje pouze tématika automobilů. Čtyři animované příběhy jsou poměrně povedené. Nejslabší je dle mého názoru hned první (princezna, která se nesmála). Nejvíce se mi líbil příběh Účetní a víla, jenž byl vytvořen "klasickou" animací. I když příběhy o rybáři a o mechanikovi Vincentovi měly též co nabídnout (jak příběhem, tak i vytvořenou animací). Hraná část není sice nějak převratná, ale mě neuráží. Hudební doprovod netvoří jenom songy s tématikou aut (které vyšly již na CD Autopohádky I a II), ale zazní i další songy (převážně jen hudba bez zpěvu) od kapely Chinaski - Shake it, 3 pasty, Compy, Hádalo se. Píseň Shake it zazní ve filmu v opravdu vtipné situaci.:o)) Povídkový film je určen dětskému publiku, tak hlavně kvůli tomu ještě zůstanu u 4 auto-hvězd. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Autopohádky od mého jmenovce mám rád, Chinaski je výborně zadaptovali do audiopodoby a filmová úprava se mi taky líbila. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Projekt skupiny Chinaski se probojoval přes divadlo a CD vydání k animovanému celovečernímu filmu. Podobně jako u jiných současných českých animáků jde ale jen o pásmo krátkých příběhů spojených dohromady. Kam jinam sáhnout, když Werichovo Fimfárum už je skoro kompletně rozebrané, rozuměj všechny pohádky natočené a spojené v celovečerní filmy? Pohádky o mašinkách už animovanou verzi mají, tak co třeba Autopohádky spisovatele Jiřího Marka (znáte ho z Hříšných lidí...) z roku 1957? Jsou psané podobně jako Fimfárum, a také se z nich dá vybírat. Např. v roce 1983 ve Východním Německu vznikl stejnojmenný film, který si vybral pohádky tři, z nich jednu dokonce stejnou jako ve výběru Chinaski (o náročné víle). Zpracování pak kopíruje styl Fimfár (každá pohádka jinou technikou animace), k němuž je přidán hraný mezipříběh. Hodně mi to připomnělo ne tak dávný ambiciózní projekt ostravské televize, se kterým se překvapivě nakonec neproboxovali do kin - Báječná show. Sled různými styly animovaných scének je volně pospojován tam i tady, a stejně tak účast hereckých (a u Báječné show dokonce i zpěváckých) hvězd je široká. Stejně tak zde - kromě Michala Malátného zde uvidíme či uslyšíme Ondřeje Vetchého, Pavla Lišku, Igora Bareše, Petra Nárožného, Jitku Ježkovou, Lucii Bílou, Viktora Preisse, Miroslava Táborského a mnoho dalších skvělých herců. Na animaci se sešli současní přední tvůrci - Pavel Koutský, Bára Dlouhá, Michal Žabka, Libor Pixa. A přesto to celé nemá to, co hledá pan Kužílek - duši. Celé je to precizně vycizelované, pohádka o rybáři je dokonce skvělá, podáním i animací a režií (František Váša). Být z toho samostatný Večerníček, jde o dokonalý cyklus. Takto v celovečeráku se často neubráníte dojmu, že některé scény jsou do té celovečerní stopáže prodlužované a natahované, jak se u každé mezihry a pohádky dívalo na hodinky, aby to mělo přesně dvacet minut - a jde se dál. Proč? klidně to mohlo mít i s titulky - jako Gedeonovo Indiánské léto - těsně nad 60 minut, byl by to celovečerák a vyzněl by kompaktněji. Otázkou nakonec také je, komu jsou příběhy určeny. Pro zcela malé děti moc ne, spíše pro deseti- až dvanáctileté objevitele světa (styl Vincenta je hodně podobný Deseti městům od Marcela Argilliho), ale v roce, kdy knížka byla napsána. V dnešní době to pak má celé sice příjemnou, ale pro současné děti nepochopitelnou patinu starých časů a nostalgie. Odzkoušeno na devítiletém klukovi. :-) Pohádek je v knize celkem 11, co my víme, třeba ve stylu Fimfár ještě nějaký film Autopohádky 2 a 3 vznikne? ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Slečno, já jsem zaměstnaný muž !!" - "A co děláte ?? Tancujete nebo spíš strašíte ??" - "No, dovolte !! Já jsem účetní.." ;) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

O cestách necestách, řidičích i trampotách, do světa širého............. 1 - O PRINCEZNĚ, KTERÁ SE NESMÁLA. Na dnešní dobu je to velice odfláknutá grafika a šíleně modernizovaný příběh. CITÁT - A tomu se mám smát ??.......... Ještě že to vypráví pan Liška ( to není auto ), to je na příběhu to nejlepší. **. 2 - ÚČETNÍ A VÍLA. Grafika je přijatelnější, ale zase vypravěč je nějaký divný. Nejlepší na příběhu, který je hodně proti ženám, je Škoda Populár, co má volant na pravé straně. CITÁT - ....říká si víla a stojí peníze, jako každá ženská........... Moc lidí nejezdí v ničem a chodí pěšky. ***. 3 - O RYBÁŘI MAŘÍČKOVI. Grafika zoufalá. Příběh zde poukazuje na ženu praktickou, ale chamtivou. Není zde žádné pořádné auto, jen snad Fiat nebo Simca ? CITÁT - Jen štiku pan Maříček nikdy nechytil........... *. 4 - VINCENT. CITÁT - Auťo............ Asi jsem si zvykl na současné technologie Hollywoodských kreslených trháků a tak jen znaveně koukám na českou tvorbu. Moc daleko jsme se nedostali. MÁ AUTO DUŠI ? Mezi příběhy ještě sledujeme hraný příběh o spisovateli Kužílkovi a jeho cestě za poznáním, zda má auto duši. V příběhu je nejhezčí Škoda MB Hugo. ***. Jak může mít auto duši v bezdušové době ? Ten příběh nemá duši. Celkem **. V příběhu zazní jedna krutá věta : Všude samá auta, nikam se nedá jezdit, vzduch se nedá dýchat......... Ve filmu uslyšíme skupinu Chinaski. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011 ... No, Autopohádkami jsem byl upřímně řečeno lehce zklamaný. Ačkoli byla každá poměrně jiná, jejich celkové pojetí mi přišlo až moc primitivní a zaměřené opravdu na ty nejmenší (což není nutně mínus, ale kvalitní pohádka pro malé by měla umět zaujmout i dospělé diváky) a hrající tak trochu na klišé. Většina pohádek ničím neurazí a nenadchne, opravdu vyčnívá akorát ta třetí (rybář), která má ohromně roztomilou a originální animaci a plno vtipných momentů (dýchající rybičky, chňachňach :)) ). Příběhem se zase trochu odlišuje druhá (víla), i když nevím co přesně si z ní máme vzít za ponaučení. Asi nebrat si ženský do baráku. :) Hrané předěly s Vetchým jsou těžký podprůměr, upřímně nevím proč si do této role vybrali právě jeho. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Tohle nemá s pohádkami nic společného, spíše takové humorné povídky s pohádkovým nádechem. Rozhodně by byly lepší jako několik po sobě jdoucích kraťasů. Spojový příběh s Vetchým naprosto zbytečný. Co mě ale iritovalo nejvíce, byl pokus o hudbu od "písničkářů" Chinaski, tuhle skupinu nemusím, obecně jako asi veškerou českou tzv. "pop-music". ~~~ Hudba za prd, Vetchého příběh za prd, první kraťas s princeznou chabý, příběhem i zpracováním, druhý s vílou celkem ucházející příjemná povídka i celkem pěkně vytvořená (víla hadr :D), třetí rybář ve všech ohledech bravurní a samotný by byl za ****** - zpracování, příběh i vypravěč. Čtvrtý příběh mi zpracováním nesedl (až na nápad s mráčky :), jinak nepostrádá úchylnost, ale nijak zvlášť mě ta EKO nenadchla. Třetímu příběhu všechny ostatní nesahají ani po palec u nohy. Samotný příběh je nelogicky prokládaný příběhy bezdůvodně. Nebýt "rybáře", jde to skoro do kytek, jako pohádky pro děti bych to tedy nebral a nebo o pohádkách tedy jiné představy (tedy až na toho rybáře, zase :D). ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Autopohádky nejsou špatný, ale je to trochu každý pes jiná ves. Různý styly animace tomu určitě pomohly, ale jejich kvalita je diskutabilní. U mě vyhrála povídka o rybáři, která je dělaná papírkově v prostoru, Ten nápad mi přišel dobrej, i když ten příběh neni nic moc. Příběhově se mi líbila nejvíc asi O Víle a účetním. Hraný sekvence nejsou nejlepším řešením, nejsou špatný, ale moc to neposouvaj, navíc tu Vetchý šíleně přehrává a až moc se pitvoří. Dabing je fajn, hlasy jsou neohraný, což je super a hlavně úplně první pohádka je povedená díky kvalitnímu vyprávění Pavla Lišky. Poslední povídka je trošku mimo. Kladem je, že tvůrci nesklouzli k 3D a zůstali u klasiky. Chinaski moc nemusim, takže hudba je pro mě nic moc. Autopohádky lze vidět, i když jsou někdy až moc dětský, jinak je to takový nic proti ničemu. 55% ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Parádní animovaná tvorba a návrhy postaviček byly opravdu zajímavé, akorát ty příběhy mi moc nešponovaly. To se teda nedá říct o Vincencovi, který se mi jediný líbil. Dokonce jsem si nechal hrát i hudbu při titulků, která je od Chinaski a zrovna tuhle mám rád. Celkově je to ale určitě originální podívaná a líbí se mi, že se češi nebojí experimentovat. 70% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Autopohádky, to je jisté podlehnutí americkému filmařskému vzoru a moderním společenským tendencím, kde lze snad obdivovat pouze prvky, nikoli však celek. Jakub Kohák (jeho reklamní tvorba je určující zřejmě kdekoli) s Janem Prušinovským animované verše pospojovali hraným příběhem Příhody Antonína Kužílka. Je to uslintané, přespříliš dětinské a nezábavné, u Kužílka (trpký Ondřej Vetchý) je vlastně s podivem, že mu nějaká kniha vůbec vyšla, a nakladatel Hanke (Igor Bareš) je vzorově americký, jinými slovy: ani rytmus ani styl do pohádkového celku nezapadají, naopak mučivě bodají. Zkušený mistr animovaného filmu Břetislav Pojar s výtvarníkem Pavlem Koutským zpracovali novou interpretaci (podle knižní předlohy) O princezně, která se nesmála. Nadchnou poloreliéfní loutky a karikaturní podoba, zřejmě potěší také hlasy Pavla Lišky a Jitky Ježkové, ale o mnoho horší už je to s novou verzí příběhu, je spíše nezajímavý. Michal Žabka předložil loutkovou satiru Účetní a víla. Potěší nejen podoba, hlasy Ladislava Mrkvičky, Viktora Preisse či Lucie Bílé, ale také příběh (dle knižní předlohy), jeho satirická štiplavost a nadhled. Dále, František Váša s animátorkou Barborou Dlouhou připravili animovanou pozoruhodnost O rybáři Maršíčkovi, jde o novodobou satirickou reinterpretaci klasického kusu a obdivuhodné zpracování papírových loutek i nápadité využití prostředí. A Libor Pixa vše doplnil Vincentem, což je americké jak animací, tak dějem a rytmem příběhu. Autopohádky přinášejí potěšení i trpkost, okamžiky a stopy radosti či uličnictví, avšak nikoli jednotu a soulad. ()

Reklama

Reklama