VOD (3)
Celovečerní povídkový animovaný film je sestaven ze čtyř animovaných epizod a hrané části, která vše spojuje a vytváří rámec příběhu. Každá z pohádek bude zpracována jinou technikou a jiným tvůrčím týmem. První epizoda inspirovaná Pohádkou o princezně, která se nesmála, je animována poloplastickou technologií. Režisérem této povídky je Břetislav Pojar a výtvarníkem Pavel Koutský. Druhý příběh využívá klasickou animaci loutek. Výtvarníkem a režisérem je Michal Žabka a příběh o Víle a účetním je zábavný pro děti a poučný pro tatínky. Třetí část je animovaná velmi neobvyklou technologii papírové ploché loutky v reálném prostoru. Výtvarníkem je Bára Dlouhá a režisérem František Váša. Příběh o rybáři, jeho ženě a zlaté rybce je známý, jeho nová interpretace ve světě kol a motorů je však naprosto nová. Čtvrtá epizoda se odehrává v nedaleké budoucnosti. Režisér a výtvarník Libor Pixa doufá, že zdravý rozum zvítězí nad chamtivostí a touhou být za každých okolností první. Režisérem hraných předělů bude Jakub Kohák. Vypravěčem bude zpěvák skupiny Chinaski. (oficiální text distributora)
Spojující příběh s Ondřejem Vetchým stojí za starou bačkoru, ústřední píseň je nezajímavá, první animovaný příběh nekvalitní.. kvalita a originalita příběhů se naštěstí stupňuje a především ten o rybáři je naprosto dokonalý. Je však třeba brát zřetel, že tento film je určen především dětem, tak proč ne. :) ()
Hodně příjemné a neotřelé pásmo animovaných pohádek, které bohužel spojuje ne příliš funkční hraná linka. Ale první příběh O princezně, která se nesmála je velmi milý. Účetní a víla je naprosto okouzlující, zejména díky přednesu Viktora Preisse, stylizace je půvabná a překvapila nakonec i ta Lucka Bílá. O rybáři Maršíčkovi osloví zejména nápadem ploškové animace v reálném prostředí a Vincent je tu pro ty nejmenší, kteří jsou odchováni moderní grafikou bez smítka nostalgie. Za mne tedy ano. ()
Vždy když jsme někam vyjeli, doháněl mně k šílenství můj potomek dotazy typu - kdy už tam budeme. Sám dotaz je logický a nevadil by, pokud by nebyl během dvaceti minut jízdy vyřčen s dvěstěkrát... To má rodič chuť během jízdy přelézt dozadu a to jindy sladké děťátko v autosedačce začít škrtit. Pořídili jsme tedy na audio poslech Autopohádky od skupiny Chinasky. Potomek již cestuje v klidu, zaposlouchán do příběhů o autech a řidičích. Rodič však trpí nadále, protože pro změnu teď poslouchá stále ty samé příběhy a už je zná slovo od slova.... Animovaný film autopohádky je logickým obrazovým zpracováním těchto povedených pohádek (Chinasky ve filmu zpívají a Michal Malátný i vypravuje). Některé jsou ve filmu nové, některé (o víle) jsou s audiem stejné. Jednotlivé příběhy vzájemně spojuje Ondra Vetchý, který se snaží zjistit, zda má auto duši... Každá z pohádek je zpracována jiným způsobem a skutečně se to tvůrcům povedlo... Jen ta víla nemusela vypadat jak Mrtvá nevěsta od Burtona... I já se domnívám, že nejlepší příběh byl s Rybím králem. Dílko je i velmi vtipné a návštěva Vetchého tajného vývojového oddělení jedné z nejmenovaných automobilek, která dílo asi vrchovatou měrou sponzorovala a jejíž vozy jsou ve snímku hojně prezentovány (ale neobtěžuje to), mne skutečně pobavilo :-)!!! Snímek je hlavně pro děti, ale neurazí ani dospělé. Kdo má auto pouze pro svoji potřebu jako stroj, ten jej asi zcela nepochopí. Kdo svému plechovému miláčkovi dal dokonce jméno a bere jej jako člena rodiny, tomu se snímek bude líbit a na otázku - zda má auto duši - bude umět bez rozmyslu odpovědět. Dávám tři poctivé volanty * * * ()
No tak ten spojující příběh s Ondřejem Vetchý stojí opravdu za nic. Avšak svojí debilitou u mě vyvolal 1 - 2 lehkých pousmátí. Z těch animovaných epizod byly dvě naprosto debilní a tak nějak mi znechutily průběh filmu. Jedna byla snesitelná( Vincent). A jedna se mi velmi líbila (Rybář), která mě ohromila hlavně a především výbornou netradiční animací. Jako celek mě to kdoví jak nenadchlo a troufnu si tvrdit, že děti by to nebavilo o nic víc. Velmi slabé * *. ()
Autopohádky jsou hodně nezávislý počin. Nejde o nic a lá Fimfárum. Možná právě proto, že tvůrci nespolupracovali s žádnou televizí, což je v současné době celkem rarita. Odnáší to pak ale po stránce scenáristické, občas kamerové. Přesto jde o něco, co samo o sobě má smysl. Jeho umístění do kin by ale bylo už na delší diskuzi… ()
Photo © Bioscop

- Natáčení animací začalo v listopadu 2009 nejkomplikovanějším loutkovým příběhem "Účetní a víla". Další příběhy se postupně přidávaly v průběhu roku 2010. (LEGACY)
- Ondřej Vetchý, jehož postava je ve filmu neúspěšným spisovatelem, který se poukouší i o básně, čte na začátku filmu básnickou sbírku "Býti básníkem". Trefně tak čte poslední básnickou sbírku českého literáta Jaroslava Seiferta, jelikož i postava Ondřeje Vetchého skončila díky básnické sbírce. (MTHRFCKR)
- Povídka “O Vincentovi” je realizována klasickou 3D animační technologií, zvláštností je však režijní pojetí. Zkušený 3D autor Libor Pixa dobře ví, jaké jsou kapacity a možnosti českých 3D animátorů, a proto napsal scénář tak, aby dynamizoval hru střihem. Kromě toho může mít tato povídka přívlastek kosmopolitní, protože některé její části vznikaly v Británii, jiné v Argentině nebo Rumunsku. (LEGACY)